Braces

Extra stevigheid nodig? Bestel dan nu je brace bij Matchu Sports! Braces worden vaak gebruikt tijdens revalidatie of voor extra ondersteuning tijdens het sporten. Bestel eenvoudig en snel, bij MatchuSports.nl!

Braces

Elke sporter raakt wel eens geblesseerd, vaak hoeft hiervoor niet eens iets heel geks te gebeuren. Een keertje struikelen, je verstappen, net niet goed vallen of een verkeerde draaibeweging kan al genoeg zijn om een gewrichtsblessure op te lopen. Deze klachten kunnen schouderpijn, kniepijn of een pijnlijke pols opleveren. Natuurlijk kun je ook blessures krijgen doordat er structureel iets verkeerd gaat in je dagelijkse bewegingen of activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld een overbelasting van een pees of gewrichtsband zijn, waarbij je moet denken aan een tenniselleboog of lopersknie. Naast blessures die tijdens het sporten opgelopen worden kan een zwangerschap ook voor klachten zorgen. Dit is vooral terug te vinden als bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Bij al deze klachten en blessures kan een brace ontzettend behulpzaam zijn. Het voordeel van een brace is dat je zelf geen expertise hoeft te hebben om er gebruik van te maken. Braces zijn voorgevormd en aangepast op het gewricht of lichaamsdeel dat je wil ondersteunen en zijn makkelijk verstelbaar. Hierdoor kun je dus zelf vrij makkelijk aangeven hoe strak de brace zit.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit treedt op wanneer het bekken te veel kan bewegen of verzwakt is. Bekkeninstabiliteit komt veel voor bij zwangere vrouwen (bij meer dan de helft van de zwangerschappen). Dit kan variëren van zware klachten tot een licht ongemak. Daarnaast kan ook bekkeninstabiliteit ontstaan als gevolg van  een ongeval. Mannen kunnen om die reden ook last hebben van bekkeninstabiliteit. De bekkeninstabiliteit kan goed worden aangepakt met een bekkenband. Omdat bekkeninstabiliteit vaak voorkomt tijdens en na een zwangerschap wordt een bekkenband ook vaak zwangerschapsband genoemd. Niet alleen bij zwangerschap kan bekkeninstabiliteit of bekkenpijn voorkomen, de oorzaak kan ook ergens anders liggen en resulteren in bijvoorbeeld rugpijn.  Een bekkenband dragen ook helpen bij bekkenklachten als bekkenpijn of overbelasting.

Kniepijn

Hardlopen en knieblessures lijken hand in hand te gaan, en kniepijn lijkt soms wel onvermijdelijk te zijn wanneer je regelmatig hardloopt. Veel hardlopers stoppen met trainen omdat ze bang zijn dat de constante belasting van de knieën uiteindelijk zal leiden tot een kunstknie of andere problemen.
Ondanks het feit dat ergens tussen de 30 en 50 procent van de hardlopers minstens eens per jaar geblesseerd raakt, is het niet zo dat blessures onvermijdbaar of onbehandelbaar zijn. Een kwart van de hardloopblessures hebben te maken met de knie, wat het tot de meest voorkomende blessurevariant is bij hardlopers. De zogenaamde runners knee is een veel voorkomende blessure en plaagt dan ook veel hardlopers. Vaak uit deze blessure zich in pijn in en rondom de knieschijf.
Bij kniepijn en in het speciaal runners knee zul je vaak een geleidelijk toenemende pijn rondom de rand van de knieschijf of onder de knieschijf ervaren tijdens het hardlopen. Deze pijn kan erger worden bij het hurken, traplopen of langdurig zitten. Soms gaan de klachten gepaard met een lichte zwelling rondom de knieschijf. Om deze klachten tegen te gaan of te verminderen is het goed om de spieren rondom je knie te versterken. Je zult al gauw een verschil merken wanneer je gericht met deze spieren aan de slag gaat. Ook een patella brace kan uitkomst bieden. Een patellabrace zet door middel van een schijf of plaatje druk op de pees onder de knieschijf (ook wel patella genoemd). Hierdoor wordt er spanning op de knieschijf en de onderliggende pees weggenomen, wat voor een merkbare pijnvermindering zorgt. De patellaband is zeer geschikt bij overbelastingsklachten zoals een runners knee of jumpers knee.

Tennisarm

Een tennisarm of tenniselleboog is een verzamelnaam voor een overbelasting van spieren in je arm, onderarm en hand die resulteert in elleboogpijn. De blessure komt niet alleen voor bij mensen die tennissen, de blessure is alleen zo genoemd omdat het bij tennis een veel voorkomende blessure is. De tennisarm wordt vaak ook wel golfarm, muisarm of RSI genoemd. Een tennisarm wordt veroorzaakt door en abrupte of geleidelijke beschadiging van de pezen en spieren rondom de buitenkant van de elleboog. Deze elleboogpijn komt vaak voor in je dominante arm, dus de arm die je het meest gebruikt, maar kan ook in beide armen of in de niet-dominante arm voorkomen. Kenmerken van een tenniselleboog zijn onder andere: een langzaam groter wordende pijn aan de buitenkant van de elleboog, deze pijn wordt erger bij bijvoorbeeld het schudden van handen of wanneer je ergens in knijpt en wanneer je je pols vastzet door bijvoorbeeld iets op te tillen, gereedschap te gebruiken of zelfs je tanden te poetsen. Om een tennisarm tegen te gaan kun je allerlei mobiliteitsoefeningen doen en ervoor zorgen dat je het pijnlijke gebied goed koelt. Een elleboogbrace is ook een ontzettend goed hulpmiddel. Met een elleboogbrace kunnen de pezen en spieren rondom de pijnlijke elleboog ontlast worden. Daardoor zou een stuk minder ongemak ervaren moeten worden tijdens het sporten. Een elleboogbrace is vaak universeel en kan door iedereen gedragen worden.

Mitella

Na een schouderblessure of operatie wordt vaak geadviseerd tijdelijk een mitella te dragen om het schoudergewricht optimaal te kunnen laten herstellen. Een mitella die op deze manier wordt toegepast noemt men ook vaak een arm sling. Het belangrijkste doel van de mitella is om de arm te stabiliseren zodat de blessure niet verergerd wordt als gevolg van het bewegen van je arm. Wanneer je een mitella goed draagt, geeft het veel rust aan het schoudergewricht en de omliggende spieren. Soms worden mitella’s ook toegepast bij polsblessures. De combinatie van een mitella dragen met het uitvoeren van gecontroleerde oefeningen kan voor een versneld hersteltraject zorgen.