Fitness hoelahoep; De ultieme gids voor deze workout

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Als je denkt dat hoelahoepen alleen voor kinderen is, denk dan nog eens goed na! Dit eenvoudige maar effectieve apparaat kan de funfactor in jouw fitnessroutine een flinke boost geven en je tegelijkertijd een uitstekende training geven. Wanneer een training leuk is en je er naar uitkijkt om het te doen, is de kans namelijk veel groter dan je eraan vasthoudt en gemotiveerd blijft.

Wil je graag beginnen met hoelahoepen of wil je er gewoon wat meer te weten over komen? Dan is deze gids speciaal voor jou geschreven.

Je leest onder andere over de voordelen van hoelahoepen, hoe je kan afvallen met een hoelahoep en ervaringen van anderen met hoelahoepen. Daarnaast gaan we voor de beginners ook in op hoe je leert hoelahoepen en welk gewicht hoelahoep het beste bij je past.


Voordelen hoelahoepen

Naast het feit dat hoelahoepen een erg leuke toevoeging is aan jouw workout, zijn de voordelen van hoelahoepen ook nog eens oneindig, dus waarom zou je het links laten liggen?

Het verbrandt calorieën
Hoelahoepen verbrandt lekker veel calorieën! Wanneer je probeert af te vallen is een van de belangrijkste doelen het creëren van een calorietekort. Het swingen met een hoepel om je middel is dan één van de beste én leukste manieren om dat doel te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld gezien ruim 100 calorieën per 10 minuten hoepelen kan verbranden, dat is vergelijkbaar met dans activiteiten zoals de salsa en buikdansen.

Het daagt je core uit
Een ander voordeel van hoelahoepen is dat het je helpt om een ijzersterke core te krijgen. Wanneer je wel eens eerder een hoelahoep hebt gebruikt, dan weet je hoe intensief je je heupen moet bewegen om de hoepel om je middel te houden. Om de hoepel in beweging te houden, heb je sterke kernspieren en een goede mobiliteit in je heupen nodig. Regelmatig hoelahoepen is daarom geweldig om je buikspieren te trainen, evenals de spieren in je heupen en rug.

Het is goed voor je hart
15 tot 30 minuten per dag trainen met een hoelahoep versterkt je hartspieren en zorgt voor een betere bloedsomloop. Je hart gaat hierdoor sneller kloppen en het verlaagt ook je bloeddruk. Misschien ben je nog jong en denk je niet veel aan je hart, maar later zal je er blij mee zijn dat je het een goede training hebt gegeven!

Goedkoop en overal te gebruiken
Het is niet nodig om de sportschool in te duiken waar je in de rij moet gaan staan om een cardioapparaat te kunnen gebruiken. Daarnaast is een hoelahoep relatief goedkoop en kun je het doen waar je maar wilt, ideaal dus.

Verschil fitness hoelahoep & gewone hoelahoep

Wanneer je echt serieus wilt beginnen met een fitness hoelahoep, is het natuurlijk wel handig om te weten wat het verschil eigenlijk is tussen een gewone hoelahoep en een fitness hoelahoep. We leggen het je uit:

Een fitness hoelahoep is zwaarder en heeft meer massa dan een normale hoelahoep. Het gewicht van een fitness hoelahoep varieert tussen de 1 en 2 kg, waardoor je veel meer energie en inspanning moet leveren om de hoepel om je middel te laten draaien. Een normale hoepel weegt vaak minder dan 500 gram, waarvoor je juist veel minder moeite hoeft te doen om de draaiende beweging te krijgen. Daarnaast zijn fitness hoelahoeps gemaakt van meer hoogwaardig materiaal dat ze meer massa geeft. Zo hebben ze bijvoorbeeld een comfortabele schuimlaag die jou een zachte massage geeft tijdens het gebruik. Een normale hoelahoep daarentegen is vaak van ruwer materiaal gemaakt dat onaangenaam kan aanvoelen.

Een zwaardere hoepel is een geweldig middel om je reis om fit te worden op gang te helpen. Het gewicht en de extra massa maken het gebruik van de hoepel gemakkelijker om te starten en de beweging op gang te brengen, maar het is juist moeilijker om de hoepel om je middel draaiende te houden. Dit is precies het proces dat de core, heupen en taille activeert en daarbij calorieën en vet verbrandt. Bij een normale hoelahoep zal je dit effect nauwelijks tot niet hebben.

Met een hoelahoep afvallen

Een reden om te gaan sporten kan zijn dat je graag wilt afvallen. Graag doe je dit natuurlijk op een manier die niet alleen effectief is, maar ook leuk! Hoelahoepen is precies zo’n workout die jou helpt om op een plezierige manier gewicht te verliezen.

Als eerste is het belangrijk dat je conditie opbouwt. Zodra je conditie hebt opgebouwd, zul je zien dat je langer achter elkaar kunt hoepelen. Hoe langer je in beweging kan blijven, des te meer calorieën je zult verbranden. Om je conditie op peil te krijgen, volg dan één van deze schema’s. Naast het opbouwen van conditie is het ook van belang dat je goed op je voeding let. Enkel en alleen bewegen gaat je niet helpen wanneer je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt dan je dagelijkse caloriebehoefte. Je zult dus in een calorietekort moeten eten. Bereken je caloriebehoefte met onze caloriebehoefte calculator

Om daadwerkelijk calorieën te verbranden moet je dus bewegen. Gemiddeld gezien verbrand je met hoelahoepen maar liefst 150 calorieën per 15 minuten, dat zijn 600(!) calorieën voor een uurtje hoepelen!

Wist je trouwens dat het bewezen is dat wanneer je een workout écht leuk vindt, de kans veel groter is dat je daadwerkelijk gewicht verliest? Nog een reden om te beginnen met hoelahoepen! In ons artikel over met een hoelahoep afvallen gaan we wat dieper op dit onderwerp in.

Hoe moet je hoelahoepen?

Hoelahoepen is niet makkelijk wanneer je het voor de eerste keer probeert. Ook bij ons bleek het lastiger te zijn dan gedacht. Vandaar deze simpele stappen om jou te leren hoelahoepen:

Stap 1 > Ga in het midden van de hoepel staan.

Stap 2 > Pak de hoepel vast en houd hem tegen de onderrug aan.

Stap 3 > Zet 1 been naar voren, buig iets je knieën en houd je rug recht.

Stap 4 > Richt de hoepel iets naar de zijkant zodat je hem met je handen de andere kant op kunt zwaaien als je begint te hoepelen.

Stap 5 > Belangrijk is dat je de buikspieren aanspant en je bovenlichaam stil houdt.

Stap 6 > Zwaai de hoepel de juiste richting in en beweeg je heupen van voor naar achter.

Stap 7 > Meestal gaat het niet in één keer goed. Blijf proberen en geef niet op!

Denk je nou toch: ik doe iets verkeerd of wil het gewoon niet lukken? Lees dan ons uitgebreide artikel: Hoe moet je hoelahoepen?. In dit artikel hebben we het wat uitgebreider voor je uitgelegd. Hiermee gaat het je sowieso lukken!

Hoe zwaar moet mijn hoelahoep zijn?

Nu je weet hoe je moet hoelahoepen, is het belangrijk dat het gewicht van de hoelahoep goed bij je past. Bij Matchu Sports bieden we 3 varianten aan: de fitness hoelahoep 1.2kg, 1.5kg en 2.0kg.

Onze fitness hoelahoep 1.2kg is een goede keuze wanneer je net begint met hoepelen of wanneer je van jezelf weet dat je wat zwakkere rug-of buikspieren hebt.

De 1.5kg fitness hoelahoep is aan te raden wanneer je al wat meer ervaren bent. De 300 gram extra maakt het net wat zwaarder voor je buikspieren, maar niet te zwaar.

Ben je gevorderd en wil je jouw buikspieren een echte uitdaging geven? Kies dan voor de fitness hoelahoep 2.0kg. In ons artikel over welke hoelahoep moet ik kopen gaan we wat gedetailleerder in op welk gewicht hoelahoep het meest geschikt voor je is.


Hoelahoep trainingsschema

Veel mensen vinden hoelahoepen erg leuk, maar weten niet welke oefeningen ze het beste kunnen combineren. Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan de blessuregevoeligheid of het verbranden van zoveel mogelijk calorieën. Het is dus belangrijk dat er op een effectieve manier getraind wordt. De volgende oefeningen kunnen in het schema toegepast worden:

Side stance, 360 spin, jump throughs en de side step. Alle oefeningen hebben een gemiddelde intensiteit en zijn allemaal toegankelijk voor beginners. Uitleg over hoe je deze oefeningen goed kunt uitvoeren vind je hier. Vergeet niet om elke training te beginnen met het nabootsen van de hoelahoep beweging voor 3-5 minuten.

De bovenstaande oefeningen hebben we in een effectief schema verwerkt. Hier is onderscheid gemaakt in de duur van de training, de zwaarte en het type van de hoelahoep. Kies daarom het schema dat het best bij jou past. Ook hebben we onderscheid gemaakt in 3, 5, 10, 15 en 30 minuten per dag. Bepaal ook voor jezelf op welk niveau je momenteel zit qua zwaarte van de hoepel. Kies dus voor een normale of een fitness hoelahoep van 1.2kg, 1.5kg of 2kg. In ons artikel hoelahoep trainingsschema’s vind je de verschillende schema’s.

Fitness hoelahoep resultaten

In dit artikel zullen we ingaan op echte hoelahoep fitness resultaten. Het is namelijk ook goed om te zien wat nu eigenlijk het effect van een fitness hoelahoep is en dat er wetenschappelijk bewijs is dat hoelahoepen echt een verschil kan maken! We hebben een aantal resultaten op een rijtje gezet.

Dit onderzoek is gedaan met 18 vrouwen. De vrouwen waren gemiddeld 47,1 jaar, wogen 75,5 en hadden een lengte van 1,66 meter. Ze werden beoordeeld door vóór en na de trainingen vijf duurtesten van de rompspieren en vijf huidplooimetingen te doen. Dit werd onderzocht met zogenoemde t-testen. Er werd hier één keer getraind door middel van een les. De rest van de lessen werden thuis gevolgd. Elke sessie begon met een warming up. De trainingen werden elke training zwaarder en langer. De resultaten kun je in onderstaande tabel zien. Wil je graag meer lezen over dit onderzoek, ga dan naar ons artikel over fitness hoelahoep resultaten..

VoorNaVerschil
Taille- en heupomtrek Gemiddeld 89,3 cm tot 87,3 cmGemiddeld 86,9 cm tot 84,9 cm Gemiddeld 3,35 cm en 1,38 cm
SpieruithoudingsvermogenGeen verschilGeen verschilGeen verschil
Herverdeling lichaamsmassa Geen herverdeling spiermassaHerverdeling lichaamsmassa Ja

Fitness hoelahoep ervaringen

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat andere mensen vinden van het trainen met een fitness hoelahoep. Wij kunnen het natuurlijk mooi brengen, maar je hoeft het niet van ons aan te nemen. Kijk maar naar een grep uit de positieve reviews die we door de jaren verzameld hebben. Je vindt deze terug op onze pagina met fitness hoelahoep ervaringen.

Al snel resultaat

‘’In het begin was het even wennen maar al snel ging het beter EN ging ik resultaat zien. Daarnaast is het gewoon erg leuk om te doen!’’

L. v/d Brink29 jaar, Berkel en Rodenrijs

Is een fitness hoelahoep slecht voor je nieren?

Veel mensen denken dat het gebruik van een fitness hoelahoep mogelijk je organen aantast en in het speciaal slecht is voor de nieren. Als je aan de meeste mensen vraagt waar de nieren liggen zullen ze niet eens weten waar deze zich bevinden. Dus om maar gelijk deze fabel de wereld uit te helpen: Het is niet mogelijk om schade aan je nieren te krijgen door hoelahoepen.

Hoe voorkom je eventuele klachten bij het hoelahoepen?

Eventuele klachten kun je voorkomen door langzaam op te bouwen. Begin dus niet gelijk met sessies van 15 minuten, maar bouw het langzaam op met sessies van 2 tot 3 minuten per dag. Begin niet gelijk met een zware hoepel, maar bouw het door bijvoorbeeld eerst een normale hoepel te gebruiken. Vervolgens kun je dan na een tijdje beslissen of je klaar bent voor de volgende hoepel. Het is juist goed om elke dag een aantal oefeningen te doen, beweging is gewoon erg goed voor het lichaam.

Is een fitness hoelahoep slecht voor je rug?

Voor deze vraag geldt eigenlijk hetzelfde antwoord als de vorige. Hoelahoepen heeft juist veel positieve effecten op je lichaam. Het maakt juist je buik-, been-, bil- en rugspieren sterker. Daarnaast zorgt het er juist voor dat de omvang van je taille afneemt en maakt je rug juist soepeler. Pas echter wel op met hoelahoepen in de volgende gevallen: bloedziekte, zwangerschap of voorafgaand letsel aan ruggengraat of gewrichten. In dit artikel gaan we wat dieper op dit onderwerp in.

Hoelahoep workouts & oefeningen

Wil je graag gebruik maken van een hoelahoep tijdens je workout, maar weet je niet hoe je dit precies aanpakt? Dan ben je hier aan het goede adres.

Met hoelahoepen spreek je vooral je core aan, denk hierbij aan je heup-, rug- en buikspieren. Het is daarom ideaal wanneer je een strakke of slankere taille wilt creëren. Daarnaast vliegen de calorieën eraf tijdens het hoepelen, waardoor het ook een erg goede manier is om juist gewicht te verliezen.

Nu vraag je je natuurlijk af: Wat voor oefeningen kan ik allemaal doen om dit voor elkaar te krijgen? Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met de side stance of jump-throughs en vervolgens meerdere oefeningen hieraan toevoegen om meer variatie te hebben en het wat lastiger voor jezelf te maken. In ons artikel fitness hoelahoep oefeningen vind je deze oefeningen inclusief uitleg over hoe je ze goed uitvoert.

Zelf aan de slag; hoepelen maar!

Hoelahoepen is een sport die vele duizenden jaren geleden al werd gedaan door de Egyptenaren en in het oude Griekenland. In 1950 werd de eerste moderne hoelahoep op de markt gebracht, waarna de hoepel door de jaren heen steeds populairder werd en uiteindelijk tot een wereldwijde rage ontkiemde.

Ook nu is hoelahoepen nog steeds erg populair, en dat is niet voor niets zo! Hoelahoepen is namelijk niet alleen een superleuke toevoeging aan je workout, ook hangen er vele voordelen aan vast, waardoor deze activiteit ook nog eens erg effectief is. Zo verbrand je er veel calorieën mee, train je er strakke buikspieren mee en is het goed voor je hart.

Omdat je veel calorieën verbrandt met hoelahoepen, is het dus ook een ideale manier om af te vallen. Hierbij is het wel belangrijk om goed op je voeding te letten.

Nu je alles te weten bent gekomen over hoelahoepen is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wil je graag eerst rustig opbouwen, kijk dan eens naar ons fitness hoelahoep schema. Ben je wat meer ervaren en wil je vol gas geven? Bekijk dan ons artikel over fitness hoelahoep oefeningen. Ben je geïnteresseerd geraakt en overweeg je een hoelahoep te kopen? Ga dan naar onze hoelahoep categoriepagina!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd