Je caloriebehoefte berekenen doe je zo

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Aankomen, afvallen of op gewicht blijven, wat je doel ook is, de juiste hoeveelheid calorieën die je dagelijks naar binnen werkt is cruciaal voor elk van deze doelstellingen. Je kan jouw caloriebehoefte op verschillende manieren berekenen. Wij zetten de meest gebruikte manieren voor je op een rij.

Caloriebehoefte voor hetzelfde gewicht behouden, afvallen of aankomen

De inname van calorieën speelt een grote rol in het behouden van gewicht, afvallen of aankomen. Wanneer je hetzelfde gewicht wilt behouden zul je je dagelijkse behoefte moeten berekenen. Deze dagelijkse behoefte komt neer op het aantal calorieën wat je lichaam nodig heeft op een dag. Wil je gezond afvallen, dan zul je minder calorieën moeten gaan eten. Minder calorieën betekent niet dat je ineens niet meer moet gaan eten. Om ook op lange termijn op gewicht te blijven is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt zonder dat je te weinig energie hebt.

Wil je aankomen omdat je ondergewicht hebt of omdat je meer spierweefsel wilt krijgen, dan moet je meer calorieën binnen krijgen dan je dagelijkse behoefte. Gezond gewicht aankomen lijkt makkelijker dan het is, het is belangrijk om dit gelijkmatig te doen en hiervoor de tijd te nemen. Van belang is dat je zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen krijgt.

Het voedingscentrum heeft de vuistregel van 2000 calorieën voor vrouwen en 2500 calorieën voor mannen. Dit is veel te algemeen voor mensen die met hun lichaam bezig zijn. Als je bijvoorbeeld wilt bulken of cutten, moet je precies weten wat jouw caloriebehoefte is. Een caloriebehoefte is het precieze aantal calorieën dat je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Er zijn verschillende methodes om jouw dagelijkse caloriebehoefte uit te rekenen.


Caloriebehoefte berekenen video

We kunnen ons voorstellen dat je het berekenen van je caloriebehoefte nogal ingewikkeld vindt. Daarom hebben we een korte video gemaakt, om je in een paar minuten uit te leggen wat je er over moet weten. Dat leek ons wel zo makkelijk. Klik op de YouTube player om de video te starten. Om meer details over het onderwerp te weten te komen, lees je de rest van dit artikel.

simpele methode

De simpele methode rekent alleen met je lichaamsgewicht. De formule maakt geen onderscheid tussen man/vrouw en spier/vet. De simpele methode heeft 3 varianten: voor onderhoud, vetverlies of het aankomen in gewicht.

Onderhoud: lichaamsgewicht in kg / 0.453) x 15 calorieën

Vetverlies: (lichaamsgewicht in kg / 0.453) x 13 calorieën

Aankomen: (lichaamsgewicht in kg / 0.453) x 19 calorieën

Mijn onderhoud ziet er als volgt uit: (80 : 0.453) x 15 = 2649 calorieën.

Energieverbruik per kilo lichaamsgewicht

Je lichaam verbruikt dagelijks per kilo een bepaald aantal calorieën. Door je gewicht te vermenigvuldigen met dit aantal calorieën, bereken je jouw dagelijkse behoefte.

De formule ziet er als volgt uit: behoefte (kcal/kg) x gewicht (kg) = dagelijkse caloriebehoefte.

In mijn geval (actieve man van 80 kilo) volgt de rekensom: 33 x 80 = 2640 calorieën.

Categorie Behoefte (kcal/kg)
Man inactief 29
Man actief 33
Vrouw inactief 22
Vrouw actief 26

Caloriebehoefte calculator

Heb je geen zin om zelf aan het rekenen te gaan en wil je gewoon snel weten wat jouw caloriebehoefte is? Gebruik dan onze handige caloriebehoefte calculator.
De calculator maakt gebruik van de Harris & Benedict formule, welke door veel mensen als de meest accurate wordt gezien. Je vult jouw lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en lichaamsbeweging in en de calculator geeft je binnen no time jouw caloriebehoefte. We hebben zelfs een voorbeeld eetschema aan de calculator toegevoegd, welke aangepast wordt op basis van jouw uitkomst.
Let op: het eetschema dient alleen als voorbeeld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke dag hetzelfde gaat eten. Afwisselen is gezond!

Formule Harris & Benedict

Ondanks dat de basis voor deze formule uit 1919 stamt, wordt deze veel gebruikt. De formule rekent met 3 variabalen, namelijk: kilo’s lichaamsgewicht, lengte in centimeters en leeftijd in jaren. Er is een aparte formule voor mannen en vrouwen.

Formule man: 88,362 + (13,397 x gewicht) + (4,799 x lichaamslengte in cm) – (5,677 x leeftijd in jaren)

Formule vrouw: 447,593 + (9,247 x gewicht) + (3,098 x lichaamslengte in cm) – (4,330 x leeftijd in jaren)

Het getal dat hier uitkomt vermenigvuldig je met een activiteitenfactor zoals in de tabel hiernaast.

In mijn geval: 88,362 + (13,397 x 80 = 1071,76) + (4,799 x 180 = 863,82) – (5,677 x 25 = 141,925) = 1882 x 1,55 = 2917 kcal/per dag

Activiteitsniveau Factor
Geen tot weinig lichaamsbeweging 1,2
Lichte lichaamsbeweging 1,375
Normale lichaamsbeweging 155
Zware lichaamsbeweging 1,725
Zeer zware lichaamsbeweging 1,9

Formule Katch-McArdle

Om met deze formule te werken, zul je eerst jouw vetpercentage moeten meten. Dat kan met een huidplooimeter. Om je vetvrije massa te berekenen, reken je jouw vetmassa uit ((vetpercentage : 100) x lichaamsgewicht) en trek je dit af van je totale gewicht. Vetmassa wordt niet meegerekend omdat vet geen energie verbrandt. De Katch-McArdle formule ziet er als volgt uit: 370 + (21,6 x Vet Vrije Massa) x activiteit factor = dagelijkse behoefte.

Bij mij komt er de volgende behoefte uit: 370 + (21,6 x 68 ) x 1,55 = 2850 calorieën.

Apps als hulpmiddel

In apps zoals Fatsecret en Myfitnesspal kun je naast het bijhouden van je voeding ook een activiteitenlogboek onderhouden. Hierdoor weet je precies hoeveel calorieën je per dag verbrand en is het dus een eitje om je precieze behoefte uit te rekenen.

Fatscret-screenshot-257x300

Supplementen

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het behalen van jouw doelen. Zoals eerder in het artikel besproken kan dit zowel aankomen, afvallen of juist onderhoud zijn. Wat je doel ook is, het is belangrijk dat je de juiste bouwstoffen binnen krijgt wanneer je veel sport. Je kunt de door jou benodigde eiwitten uit eiwitrijke voeding halen, maar een eiwitshake is een alternatief dat laag in calorieën is en in verhouding een heel hoog eiwitgehalte heeft. Om je goed op weg te helpen hebben wij het
samengesteld. Dit pakket bevat alles dat je nodig hebt om je op weg te helpen naar jouw droomlichaam, op een gezonde manier. Het je bespaart niet alleen 37% op de aankoopprijs als je dit pakket koopt, je krijgt er van ons ook nog een gratis trainingsschema en huidplooimeter bij. Dus, ben jij klaar om next level te gaan? Ga dan aan de slag met onze supplementen!

Mocht je meer willen lezen over hoe veel eiwitten je binnen zou moeten krijgen per dag, lees dan ook eens het artikel dat we hier over geschreven hebben. De conclusie van het verhaal is dat er veel verschillende manieren zijn om je caloriebehoefte preciezer te berekenen. Staar je niet blind op calorieën maar meet je resultaten ook met een weegschaal en huidplooimeter. Zoals we wel vaker zeggen: meten is weten. Veel succes!
Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd