Yoga matten

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Yoga is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel mensen hebben ontdekt dat yoga naast ontspanning nog meer voordelen kent. Zo houdt het je lichaam gezond, sta je bewuster en helderder in het leven en kan je stress loslaten. Genoeg reden dus om met yoga te beginnen. Maar ontspannen met yoga lukt het beste op een daarvoor bestemde yogamat. Welke mat past het best bij jou?

Toont alle 5 resultaten

Yogamat kopen? Hier moet je op letten!

Onderhand zijn er al zoveel verschillende soorten yoga matten te koop dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Want welke mat moet je kiezen met zoveel keuze? Om je te helpen bij deze keuze hebben we hieronder een overzicht staan van de aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een yoga mat.

Dikte

Helaas is er geen beste dikte voor een yogamat, dit verschilt per persoon. De dikte van een gemiddelde yogamat is 1mm tot 5mm. Deze matten worden veelal gebruikt door de ervaren yogi. Een 6mm yogamat wordt gezien als een mat aan de dikke kant. Deze yogamatten geven meer demping. Wel kan het bij een dikke yogamat zo zijn dat het uitvoeren van een staande houding wat lastiger is, dit omdat er minder contact is met de vloer. Vooral voor mensen die snel last hebben van hun gewrichten is een yogamat dik erg aan te raden. De zachte ondergrond die de at dmat biedt zal ervoor zorgen dat je minder snel pijn krijgt in onder andere de knieën, enkels en rug. Een dikke mat is vooral heel geschikt bij rustige yoga stijlen waarbij je veel liggende oefeningen uitvoert. Geschikte vormen van yoga zijn onder andere: Yin Yoga, Pilates, Iyengar Yoga, Bikram Yoga Restorative Yoga, Hatha Yoga en Ashtanga Yoga. Mocht je nou op zoek zijn naar een nog dikkere mat, dan kan je beter onze fitnessmat gebruiken.

Lengte

De meeste yoga matten hebben een lengte tussen de 1,70 - 1,85 meter. Uiteraard zijn er ook langere en kortere matten te koop. Bij yoga voer je een groot deel van de oefeningen liggend uit. Daarom dien je rekening met je eigen lichaamslengte te houden bij het kopen van een nieuwe yogamat. Ook met de breedte kan rekening gehouden worden. Een standaard maat voor veel yoga matten is een breedte van 60cm. Heb je echter brede heup en schouders, dan kan het kopen van een yoga mat breed genoeg om er makkelijk op te passen een goede keuze zijn. Bij oefeningen waar je uitgestrekt op de mat ligt, zullen je armen anders op de grond liggen. Mocht je dit zelf echter geen probleem vinden, dan kan je prima voor een mat van 60 cm breed kiezen.

Patroon

Welk patroon je op je mat wil is heel persoonlijk. Afhankelijk van wat jij mooi vindt kun je dus kiezen voor een hele simpele mat, of juist een met wat meer kleur. Als je op zoek bent naar een rustige, goedkope yogamat kan je kiezen voor onze blauwe yoga mat. Zoek je toch een mat met een patroon erop of net iets meer kleur, dan zou je eens kunnen kijken naar onze yogamat ART. Deze mat is voorzien van een mandala print in de kleuren wit en zwart. Een echte eyecatcher! De yoga mat DeLuxe is voorzien van een rustige roze mandala print. Roze is een zachte tint van rood en wordt vaak als kalmerend ervaren. De kleur ontspant en verzacht. Ideaal om helemaal tot rust te komen tijdens de yoga oefeningen!

Materiaal

Het materiaal van de mat is een erg essentieel onderdeel. Het materiaal is namelijk van belang voor de duurzaamheid, comfort, demping, structuur en grip. Materialen die vaak gebruikt worden voor yogamatten zijn: PVC, TPE, natuurrubber, kurk en katoen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

PVC
De meeste matten worden gemaakt van PVC. Dit worden ook wel sticky yogamatten genoemd omdat ze veel grip bieden en erg stroef zijn. Bij het gebruik van een PVC mat zal je dus niet zo snel wegglijden tijdens het uitvoeren van een yoga oefening. Het grote voordeel van een PVC yogamat is ook dat hij erg makkelijk te reinigen is en soms zelfs in de wasmachine kan. Een nadeel van een PVC mat is dat deze minder stroef zal worden naarmate hij vochtig wordt. Zodra je dus gaat zweten zal de mat wat grip verliezen. Om dit op te lossen kun je het beste een yoga handdoek over de mat heen leggen. Op een PVC mat kan je in principe elke yogastijl uitvoeren.

TPE
In veel yoga studio’s vind je ook TPE matten. TPE (Thermo Plastic Elastomer) yogamatten zijn evenals matten van natuurrubber milieuvriendelijk. Deze rubberen matten zijn biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke stoffen [1]. In vergelijking met een PVC mat heeft een TPE mat een hoge dichtheid qua structuur. Een TPE mat is zacht, elastisch en het oppervlak is erg stroef. Je handen en voeten zullen niet zo snel wegglijden. Daarnaast is TPE geschikt voor mensen met een latex rubber allergie, doordat het een neutrale geur heeft. Een TPE mat is in principe voor alle yogastijlen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Hot Yoga, Vinyasa Flow Yoga en Power Yoga.

NATUURRUBBER
Matten van natuurrubber hebben een net iets langere levens duur dan de TPE matten. Echter slijten deze matten wel sneller bij intensieve vormen van yoga. Vooral omstandigheden zoals zonlicht, vocht en warmte spelen hier ook een grote rol bij. De matten zijn te gebruiken als een outdoor yoga mat, mits je de mat niet te lang in de zon laat liggen. Zo voorkom je dat het rubber uitdroogt. Dit geldt tevens ook voor een TPE yoga mat. Een natuurrubber yoga mat is geschikt voor yoga stijlen zoals Hatha Yoga, Power Yoga, Ashtanga Yoga en Iyengar Yoga.

KURK
Een ander materiaal dat gebruikt kan worden bij het maken van yogamatten is kurk. De Yogamat Kurk van Matchu Sports is net als de yogamat DeLuxe gemaakt van eco friendly materiaal. Dit maakt ze duurzame yogametten. De Yogamat DeLuxe heeft een antii-slip functie die er voor zorgt dat de mat goed op zijn plek blijft liggen. De suède bovenkant zorgt voor een premium gevoel en een luxe uitstraling. Wil je de yogamat schoonmaken? De mat is eenvoudig te reinigen met een vochtig doekje of een suède borsteltje. En om de mat extra lang goed te houden is het verstandig om de toplaag te impregneren met een water- en vuilafstotend middel. Zo kan je nog langer van je mat genieten!

Grip

In veel yoga studio’s vind je ook TPE matten. TPE (Thermo Plastic Elastomer) yogamatten zijn evenals matten van natuurrubber milieuvriendelijk. Deze rubberen matten zijn biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke stoffen. In vergelijking met een PVC mat heeft een TPE mat een hoge dichtheid qua structuur. Een TPE mat is zacht, elastisch en het oppervlak is erg stroef. Je handen en voeten zullen niet zo snel wegglijden. Daarnaast is TPE geschikt voor mensen met een latex rubber allergie, doordat het een neutrale geur heeft. Een TPE mat is in principe voor alle yogastijlen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Hot Yoga, Vinyasa Flow Yoga en Power Yoga.

Onderhoud van yogamatten

Het onderhouden van je yogamat is van belang voor zowel de duurzaamheid als de hygiëne. Tijdens yoga-oefeningen komt je mat in contact met zweet, oliën van je huid, en stof van de vloer. Dit kan na verloop van tijd leiden tot slijtage of ophoping van bacteriën. Reinig je yogamat regelmatig, bij voorkeur na elke sessie, om deze in topconditie te houden. Je kunt hiervoor speciale yogamat reinigers gebruiken of zelf een natuurlijke oplossing maken met water en essentiële oliën. Het is belangrijk om je mat na het reinigen volledig te laten drogen om schimmelvorming te voorkomen. In geval van TPE yogamatten, een populair type vanwege zijn milieuvriendelijke en niet-schadelijke eigenschappen, is het ook mogelijk om ze in de wasmachine te reinigen. Naast regelmatige reiniging, is de manier waarop je je yogamat opbergt ook belangrijk. Rol je mat na gebruik op en bewaar deze in een koele, droge ruimte om de levensduur te verlengen en de kwaliteit te behouden.

Overzicht yogamatten van Matchu Sports

Yogamat (blauw)Yogamat ARTYogamat DeLuxeFitnessmat
Dikte6 mm6 mm5 mm9 mm
Afmetingen172 cm x 61 cm172 cm x 61 cm180 cm x 60 cm183 cm x 61 cm
Anti-slip laag++++++++
MateriaalPVCPVCEco Friendly RubberNatural Based Rubber (NBR)
Geschikt voorYoga / pilates / fitnessYoga / pilates / fitnessYoga / pilates / fitnessFitness / (yoga)
Yoga stijlenAlle stijlen, waaronder Yin Yoga, Bikram Yoga en Ashtanga YogaAlle stijlen, waaronder , Iyengar Yoga, Restorative Yoga en Hatha Yoga Hot Yoga, Vinyasa Flow Yoga en Power Yoga, Hatha Yoga, Ashtanga Yoga en Ashtanga YogaYoga stijlen met liggende oefeningen

Fitnessmat

Een yogamat is speciaal gemaakt voor de sport yoga. Echter kan je bijna alle yogamatten ook inzetten voor fitness. Door een yogamat in huis te halen, haal je eigenlijk een multifunctionele sportmat in huis. Een fitnessmat daarentegen is in principe speciaal gemaakt voor fitness. Desalniettemin zou je een fitness mat ook kunnen gebruiken voor yoga oefeningen, maar wij raden toch aan hier een speciale yogamat voor aan te schaffen. De fitnessmat van Matchu Sports heeft een dikte van 9mm en valt daarmee onder de categorie extra dikke yogamatten. Wanneer je op zoek bent naar een extra dikke

Bronnen

[1] ACS (2017) Strong, Resilient, and Sustainable Aliphatic Polyester Thermoplastic Elastomers

FAQ yogamatten