10 kilo afvallen in 1 maand? Is dat haalbaar?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Veel mensen willen zo snel mogelijk kilo’s verliezen, daardoor proberen ze vaak verschillende diëten uit met als doel snel een paar kilo’s kwijt te raken. Maar is het gezond en haalbaar om 10 kilo af te vallen binnen een maand? Lees hieronder alles over of het je gaat lukken.

1 kilo afvallen per week

Je begint bij kleine stapjes om je doel te behalen. 1 kilo per week is zeker haalbaar. Wat je moet doen om 1 kg af te vallen is, ongeveer 7.700 kcal per week of 1.100 kcal per dag korten op je voeding. Houd er rekening mee dat dit een vuistregel is en dit getal dus voor iedereen kan verschillen. Voor het gemak zullen we dit aantal calorieën aanhouden bij alle berekeningen die we in dit artikel maken.

Als je daarnaast ook nog gaat sporten of bewegen dan wordt het proces versneld. Je verbrandt dan namelijk meer calorieën dan wanneer je stil zit en komt dus makkelijker in een calorietekort.
Wanneer je de combinatie maakt met een gezond dieet en meer sportieve inspanning, kun je een goede wisselwerking creëren die een jojo effect tegengaat.

lopen op loopband matchu sports

2 kilo afvallen per week

Wat je veel hoort en ziet is dat mensen die aan de lijn doen al snel 2 kilo afvallen in de eerste week. Dat komt doordat ze gaan letten op wat ze eten en daarnaast meer water drinken. Door meer water te drinken krijg je ook minder behoefte om te gaan snoepen. Om het proces sneller te laten verlopen is het ook erg belangrijk dat je naast dat je op de voeding let ook flink gaat sporten of wandelen.

Wat wel het gevaarlijk is als je snel wilt afvallen en dus in een calorietekort gaat zitten, je ook spiermassa verliest. Je spieren verbruiken namelijk veel energie. Wanneer je een laag aantal calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam dus als eerste spierweefsel af gaan breken om energie te besparen.

Het behoud van spieren is juist belangrijk als je op de lange termijn gewicht wilt verliezen en op gewicht wilt blijven. Hoe meer spieren je hebt, des te meer je namelijk verbrandt. Zorg er dus voor dat je krachttraining blijft doen.

Schema calorieën

Hieronder zie je in een schema hoeveel kcal je moet verbranden om 1 kilo af te vallen. Dus je kan zelf uitrekenen hoe je je voedingsschema aan zou moeten passen of hoeveel je zou moeten sporten om je doelen te behalen.

Schema kilo's in kcal

5 kilo afvallen per maand?

Voor veel mensen gaat 1 kilo per week te langzaam en willen dan ook het liefst snel 5 kilo afvallen. Wat je moet doen om binnen een maand 5 kilo af te vallen is per dag ongeveer 1283,33 kcal korten op je voedingsinname en erbij gaan sporten. Dan bestaat de kans dat je binnen een maand 5 kilo afvalt.

In het begin zal het heel snel gaan en verlies je misschien wel snel 1,5 kilo maar na de eerste week is het een kwestie van doorzetten en je aan je doel houden. Dat gaat soms lastig want soms valt de motivatie weg.

The burn challenge

Wij hebben een speciaal boekje gemaakt om je op weg te helpen om binnen een maand je doel te bereiken. Het heet The Burn Challenge, hierin staan oefeningen, workouts en tips om jou 4 weken lang zoet te houden.

In het pakket zit een springtouw om de oefening te kunnen doen, ook zit er een potje fatburners bij wat je zal helpen het proces om af te vallen te versnellen. Niet te vergeten staan er heerlijk en gezonde recepten in. Wacht niet langer en ga er mee aan de slag.

10 kilo afvallen in 1 maand, kan dat?

Zelfs al zou je niets eten en flink gaan sporten waarbij je rond de 2000 kcal gaat verbranden zul je ongeveer 1,8 kilo per week afvallen. Dat zou betekenen dat je rond de 7 kilo per maand zou afvallen en niet meer. Dat is zeker niet realistisch en gezond. Zodra je weer normaal gaat eten, komen de kilo’s weer dubbel zo hard aan.

Op lange termijn gaat dit je niet helpen en heb je dus langer de tijd nodig om je doel te behalen en dat is ook niet erg want je moet een nieuw voedingspatroon ontwikkelen waarmee je het vol kan houden. Het is dus het beste om gezond en verantwoord af te vallen, dat betekent met gezonde voeding, vaker kleine hoeveelheden eten en meer sporten of bewegen. Doe bijvoorbeeld mee aan de The Burn Challenge, dan kom je in kleine stapjes bij je doel.

15 kilo afvallen

We gaan nog een stapje hoger: 15 kilo. Zoals je al gelezen hebt is het onmogelijk om op een gezonde manier binnen een maand 10 kilo af te vallen. Om als volgt af te vragen of 15 kilo afvallen binnen een maand wel zou werken is natuurlijk nog minder goed te realiseren.

Om 15 kilo af te vallen hebben we het natuurlijk niet over of het binnen een maand kan. Wat wel realistisch is dat je dat binnen een half jaar het doel zou kunnen bereiken. Dat zou betekenen dat je 2,5 kilo per maand moet afvallen. Al zal je het wel gecontroleerd aan moeten pakken, ook omdat het anders niet vol te houden is en je geen spieren wilt verliezen.

gezonder eten

20 kilo afvallen

De meeste mensen die snel 20 kilo afvallen behalen het vaak niet op een gezonde manier, want ze willen snel resultaten zien. Op de lange termijn is een tekort van 500 kcal per dag een gezonde hoeveelheid. Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7700 kcal. Dat betekent dat je ongeveer een halve kilo per week kwijt vet kunt raken wanneer je dit consequent volhoudt.

Als je het omrekent heb je dus binnen 10 maanden je doel om 20 kg afvallen behaald. In de praktijk zal het misschien sneller gaan maar dat ligt ook weer aan verschillende factoren, bijvoorbeeld of je veel overgewicht hebt of dat je een hele andere levensstijl had voordat je begon met afvallen.

Als het je doel zou zijn om 20 kilo af te vallen zou het in theorie moeten lukken. Dan zou je ook de goede motivatie moeten hebben om af te vallen. Succes bij het afvallen is 80 procent afhankelijk van eten en 20 procent van beweging. Dus kom op en ga er voor!

Paar tips als je wilt afvallen

Drink veel water
Water is een makkelijk middel om het afvallen te stimuleren. Door veel water te drinken gaat je lichaam vol zitten en denken dat je voldoende energie in je lichaam zit, en geen behoefte hebt aan eten. Dorst wordt ook wel vaak doorgegeven aan je hersen als dat je trek hebt, terwijl je lichaam water nodig heeft en geen voeding.

Dit doet water met je lichaam

Sporten
Al weten we dat het aanpakken van voeding de beste manier is om af te vallen, zonder dat we bewegen of sporten gaat het langzamer dan dat we zouden willen. Daarom is sport ook een goede tip om te gaan doen, het hoeft geen extreem sporten te zijn. Met 30 minuten per dag op een lage intensiteit bewegen, zoals wandelen, zul je ook goede resultaten behalen.

Stel een realistisch doel
Het is natuurlijk mooi om binnen een korte tijd te kunnen zeggen dat je zoveel kilo afgevallen bent. Maar je moet jezelf ook niet voor de gek houden en een realistische doel hebben om daarnaartoe te streven. Wees niet te streng voor jezelf, alleen zo houd je het lang vol.

Conclusie

Wat we kunnen concluderen uit het verhaal is dat hoeveel kilo je ook wilt afvallen, je de goede motivatie en begeleiding moet hebben. Ook moet je geduld hebben om resultaten te kunnen zien.

Daarnaast kunnen we concluderen uit het verhaal dat je wel 10 kilo kan afvallen, maar niet binnen een maand. Het is niet gezond en verantwoord om dat doel te willen bereiken. Je kan het beste kleine doelen stellen voor jezelf. Al duurt het wat langer, maar dan weet je wel dat het verantwoord is en dat je het langer kan volhouden.

Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves. Val je sneller af, dan komen die kilo’s uit andere lichaamsreserves: je verliest dan spiermassa. En dat is niet wat je wilt.

dik naar dun
Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd