Foam roller kuit oefeningen

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Foam roller oefeningen voor de kuit: waarom is het handig om ze te doen en hoe kun je ze het beste uitvoeren? Wanneer  er bijvoorbeeld spierpijn optreedt nadat je een zware training gedaan hebt, is het handig om een cooling down te doen met de roller. De cooling down kan je zien als een warming-up richting de spier herstel fase.

De foam roller wordt gebruikt om extra druk op de spieren te zetten na een training. Dit zorgt ervoor dat er haarscheurtjes in de spiervezel worden aangemaakt, waardoor het herstel sneller gaat. Wanneer je een zware work-out gedaan hebt, wil je niet dat je kuiten de volgende ochtend stijf en pijnlijk zijn. Het gebruik van een foam roller kan ervoor zorgen dat bepaalde plekken sneller herstellen en de gevoelige plekken een goede behandeling krijgen.

Hoe kan je het beste rollen

Foam rollen van de kuit is heel simpel en duurt niet al te lang. Ga op de grond zitten en leg de foam roller voor je neer. Plaats je handen achter je op de grond en leg de foam roller onder je benen.
Leg je kuit op de roller en rol rustig heen en weer, doe dit 30 seconden. Als je dit standaard 3 tot 5 keer per week uitvoert, merk je niet alleen dat jouw spieren soepeler worden, maar er komt ook meer ontspanning in de kuitspier.
Doordat je de foam roller met je lichaam heen en weer duwt, zet je een rol beweging op gang. Door de druk van jouw lichaamsgewicht op de roller maak je langzaam spierschade aan.

Zorg ervoor dat je na het rollen je benen laat herstellen. Hou ze hoog of zorg ervoor dat ze warm blijven door een warme douche of wrijving. Hoe meer bloed er richting je spieren gaat, des te meer kans er is op een sneller herstel. Door je spieren warm te houden krijg je een sneller effect van het rollen. Wanneer je de achterste kuitspieren hebt gehad, kun je overgaan op het rollen van de voorste kuitspieren.
Ga hiervoor op je buik liggen en kom los van de grond. Leg vervolgens je voorste kuitspier op de roller en rol langzaam heen en weer. De voorste kuitspier wordt nog wel eens vergeten, maar toch is deze spier erg belangrijk voor blessure preventie.

Waarom Rollen

Wanneer je volledige kuit onder spanning staat en je niet bezig bent met herstel van je kuiten, kan het maar zo zijn dat je last krijgt van je schenen. Je kuiten zitten vast aan je schenen. Wanneer er teveel spanning op de kuiten komt te staan, kan het zo zijn dat er een Shin splint ontstaat. Een Shin splint wil je te allen tijde voorkomen.
Foam rollen is daarnaast ook goed voor de flexibiliteit van je enkels en achillespezen. Soepelere enkels zijn erg fijn, je moet je kuiten namelijk zien als een koppeling van je onderbeen.
Teveel druk op de kuitspieren kan gevolgen hebben voor alle pezen, botten en gewrichten eromheen. Teveel druk kan ook zorgen dat andere spieren extra worden belast en daardoor kan overbelasting een probleem worden. Dit wil je zien te voorkomen.

Conclusie

Als je vaak last hebt van je kuiten, gebruik dan eens een foam roller. Foam rollen is namelijk een goede manier om blessures te voorkomen. Niemand wil graag scheenbeen klachten of niet kunnen sporten dankzij een blessure. Daarnaast is het ook goed voor andere spieren om de kuit heen en voor de flexibiliteit van bijvoorbeeld een achillespees of jouw enkels.
3 tot 5 keer per week, 30 seconden per oefening, kan dus al zorgen voor een wereld van verschil. Blessure preventie voor een sporter is het allerbelangrijkste, want niks is leuker dan pijnvrij jouw sport te kunnen beoefenen.
Wanneer je van een blessure af bent en je even niet meer rolt, zorg dan dat je alles doet voor een goed herstel, anders is de blessure zo weer terug. Meer weten over de foam roller? Lees het in onze ultieme gids voor foam rollen!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd