Mag je sporten met een nieuwe tattoo?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Een tattoo staat vaak goed op een sportief lichaam. Dat is ook een reden dat veel mensen die sporten een tattoo laten zetten. Het nadeel is dat je eventjes niet meer kan hardlopen, voetballen, fitnessen of sporten na een tattoo. Een tattoo is een permanent aanbrengen van inkt onder de huid. Dit gebeurt meestal met een scherpe naald. Met weerstandsbanden kan je oefeningen doen voor je hele lichaam zodat je kan blijven doortrainen.

Je lichaam heeft meerdere huidlagen. De naald wordt in je onderste huidlaag geprikt. Je afweersysteem kan niet al het inkt op alle huidlagen verwijderen. Alleen het inkt in je onderste huidlaag blijft zitten, waardoor het permanent blijft.

Bij het zetten van een tattoo wordt geadviseerd om de komende tijd niet te gaan sporten omdat dit nadelige gevolgen kan hebben. Waarom dit zo is wordt in dit artikel uitgelegd. Je leest ook waar je op moet letten, op welke manier je wel fit blijft in deze periode en er wordt antwoord gegeven op de vraag wanneer is je tattoo genezen en hoe lang niet sporten na een tattoo?


Waarom mag je niet sporten na een tattoo?

De dikke korst op de tattoo moet herstellen. Als je gaat sporten duurt dit langer en kan de tattoo niet volledig herstellen. Waarom je niet mag sporten is afhankelijk van 3 factoren:

  • Wat voor sport je beoefend
  • Hoe groot de tattoo is
  • Op welke plek de tattoo zit

Wat voor sport beoefen je?

Hoe intensiever de sport/training is hoe groter de kans is dat je tattoo moet worden bijgewerkt. Bij intensieve trainingen ga je ook meer zweten en dit is ook niet goed voor een genezende huid. Als je wel gaat sporten kun je littekens oplopen door losgaande korsten en infecties. Wacht daarom tot je tattoo helemaal genezen is en maak af en toe schoon, vooral de eerste dagen.

Hoe groot is de tattoo?

Je kan na een aantal weken prima niet te intensieve trainingen inplannen. De periode kan afhankelijk zijn van hoe groot de tattoo is. Je lichaam heeft langer herstel nodig na een grote tattoo. Bij een kleine tattoo kan je al snel weer licht sporten.

Waar heb je de nieuwe tattoo laten zetten?

Wat als je een tattoo hebt laten zetten op je been? Het is dan verstandig om te gaan fitnessen en spiergroepen te trainen waarbij je been geen inspanning hoeft te leveren. Hierdoor kan je blijven sporten en blijft de tattoo goed zitten.

Sporten-na-een-tattoo

Waar moet je op letten?

Als je eindelijk mag sporten zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Als je hier namelijk geen rekening mee houdt zorgt het ervoor dat de tattoo niet volledig kan herstellen, dat wil niemand.

1. Zweten met een nieuwe tattoo
Je tattoo moet wennen aan je nieuwe huid. Een beetje zweet kan hierbij geen kwaad maar als je intensief gaat sporten zal je heftiger gaan zweten. De zweet zorgt ervoor dat je tattoo lichtelijk kan veranderen.

2. Geen strakke kleding dragen
Als jij strak zittende kleding tijdens het sporten draagt kan je nieuwe tattoo niet goed herstellen omdat het niet genoeg ruimte krijgt om aan je huid te kunnen hechten. Tijdens het sporten dragen mensen vaak strakke kleding dit is een reden om niet te mogen sporten.

3. Ga niet zwemmen
Het is niet goed voor een tattoo om constant in contact te komen met water. Ga daarom dus niet zwemmen. Dit betekent niet dat je niet mag douchen. Per dag 10 á 15 minuten douchen kan geen kwaad, maar ga vooral niet in de sauna.

Hoe blijf je fit met een nieuwe tattoo?

Nadat je een Tattoo hebt gezet wil je graag fit blijven ondanks de beperkingen. Met de weerstandsbanden kan je variëren in oefeningen, zonder meteen teveel inspanning te moeten leveren. Ook kan je elke spiergroep aanpakken zonder daarbij de spiergroep te trainen waar de tattoo is gezet. Onze kleding is te koop in verschillende maten. Koop bijvoorbeeld een maat te groot waardoor je kleding niet te strak zit. Hieronder zijn een aantal factoren benoemd hoe jij toch fit kan blijven na het zetten van een tattoo:
  • Draag lichte, losse kleding waarbij je huid goed kan ademen;
  • Doe korte sessies krachttraining waarbij je niet te veel gaat zweten;
  • Doe oefeningen met andere spiergroepen dan waar je tattoo zit;
  • Zorg ervoor dat de oefeningen de tattoo niet uitrekken of belasten.

Hoe lang duurt het voor een tattoo genezen is? Na twee tot drie weken is de buitenste laag geheeld. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter vier tot zes maanden duren.

Conclusie: Sporten na een tattoo

Of je mag sporten met een tattoo is afhankelijk van een aantal factoren. Wat voor sport je beoefend, hoe groot de tattoo is en waar de tattoo gezet is. Er zijn daarnaast ook een aantal dingen waar je op moet letten. Zo kan zweten de tattoo beschadigen, kan je het beste geen strakke kleding te dragen en mag je niet zwemmen of in de sauna gaan.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd