Wat is plyometrie

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

 

Grote kans dat je nog niet eerder hebt gehoord van plyometrie. Niet heel gek, er wordt niet heel veel over geschreven en in de meeste sportscholen zul je de term ook niet vaak voorbij horen komen. Wat plyometrie is en hoe het je verder kan helpen bij jouw sportieve prestaties leggen we je in deze blog uit.

Plyometrie is afgeleid van het Griekse woord voor vergroten of voor verlengen. Door plyometrisch te trainen vergroot je jouw explosieve kracht wat leidt tot bijvoorbeeld hogere sprongen of snellere sprints. Twee plyometrische trainingen per week, 12 weken lang, kan al leiden tot sprongen die 6 tot 10% hoger zijn, zo ontdekten verschillende onderzoekers.

De wetenschap achter plyometrie

Een spierbeweging bestaat uit twee delen: Het concentrische gedeelte en het excentrische gedeelte. Bij concentrische bewegingen verkorten de spiervezels en bij excentrische bewegingen verlengen deze vezels juist. Plyometrische acties maken gebruik van een zogeheten stretch shortening cycle (SSC). Deze SSC is de beweging van excentrisch naar concentrisch. Hoe korter deze SSC is, hoe explosiever een beweging uitgevoerd kan worden. Denk maar aan een sprong. Om af te zetten, buig je eerst door je knieën (excentrisch) waarna je explosief je benen strekt (concentrisch). Hoe korter en explosiever je deze beweging kan uitvoeren, hoe hoger de sprong zal zijn.

Plyometrie is een manier van krachttraining om de explosieve kracht van een specifieke spiergroep te vergroten. Met plyometrische trainingen kun je bijvoorbeeld sprongkracht of sprintsnelheid vergroten. Een bekend voorbeeld van een plyomtrische oefening is de box jump.


Geschiedenis van plyometrie

Plyometrie wordt nog niet zo heel lang ingezet als trainingsmethode. De ontwikkeling hiervan als trainingsmethode wordt toegeschreven aan de Rus Yuri Verkhoshansky die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw onderzoek deed naar dit principe. In deze periode behaalden Russische atleten veel sportieve successen. De Amerikaan Fred Wilt zag dit, verdiepte zich in plyometrie en verspreidde de kennis in Amerika. Hierdoor vergaarde plyometrie vanaf de jaren 80 steeds meer populariteit.

Voor wie is plyometrie geschikt?

Meer explosiviteit, wie heeft daar baat bij? De vraag zou eerder moeten zijn, wie heeft daar geen baat bij? Meer explosieve kracht kan zorgen voor een snellere topsnelheid bij het sprinten. Of wat dacht je van meer sprongkracht zodat je à la Ronaldo boven alle verdedigers uittorent?Niet alleen voetballers hebben baat bij plyometrische trainingen, mensen die aan atletiek doen kunnen niet zonder. Of wat te denken van volleyballers om hoger boven het net uit te komen dan hun tegenstander? Je kan dus wel stellen dat elke sporter baat heeft bij plyometrisch trainen.

Plyometrische Oefeningen

Er zijn verschillende plyometrische oefeningen. Sprongoefeningen verbeteren vooral de sprongkracht en sprintsnelheid. Er is veel variatie wat betreft sprongoefeningen. Wij benoemen de meest bekende en in onze ogen ook meest effectieve oefeningen.

Plyo box jumps

Je kent ze misschien wel, die houten dozen die in sommige sportscholen staan. Dit zijn plyo boxen en worden onder andere gebruikt voor box jumps. Het idee is simpel. Ga voor een plyo box staat en spring er met twee benen op. Stap er daarna rustig af en herhaal de beweging. Hoe hoger de box, hoe groter de te leveren explosieve kracht moet zijn. Zo kun je dus progressief blijven trainen.

Jump squats

Een squat hoeven we je niet uit leggen toch? Het verschil tussen een klassieke squat en een jump squat is het omhoog komen. Zoals de naam al suggereert kom je bij een jump squat omhoog met een sprong.

plyo box jump | Matchu Sports

Power skipping

Huppelen, ja echt. Het is alleen wel de bedoeling dat je de knieën explosief zo hoog mogelijk gooit.

Speedladder drills

Een speedladder is ideaal om je coördinatie en snel voetenwerk te trainen. Speed ladder drills zijn ook plyometrische trainingen. Er zijn ontzettend veel verschillende drills die je kan proberen. Verveling door het gebrek aan afwisseling zal niet snel voor komen.

speedladder drills - Matchu Sports
Er zijn ook plyometrische oefeningen om de explosiviteit in het bovenlichaam te vergroten. Een aantal van deze oefeningen ken je misschien al wel of heb je zelfs al eens geprobeerd.

Plyo push-up

Een plyo push-up is een klassieke push-up alleen zet jezelf af zodat je handen van de grond komen. Vaak wordt er een keer in de handen geklapt op het moment dat je in de lucht bent. Hierdoor worden het ook wel clapping push-ups genoemd.

Wall Chest Pass

Voor deze oefening heb je een muur en een medicine ball nodig. Ga bij een muur staan en stoot de medicine ball uit tegen de muur. Vang de bal op en herhaal de beweging.

Plyometric Pull-Ups

Kun je een gewone pull-up? Mooi! Probeer de pull-up dan eens plyometrisch, oftewel explosief. Pak met beide handen de pull up stang vast met je armen iets wijder dan schouderbreedte. Vanuit een hangende positie trek je jezelf explosief omhoog totdat je borst ter hoogte van de pull up stang is. Laat je dan weer terug zakken naar de beginpositie. Wacht een paar seconden voordat je de volgende herhaling uitvoert zodat je deze ook echt vanuit de beginpositie uitvoert. Wanneer je geen rust neemt tussen de sets, gebruik je teveel van de beweging van de vorige herhaling.Dit zijn slechts enkele voorbeelden van plyometrische oefeningen. Zoals je ziet kun je van veel bekende fitnessoefeningen plyometrische oefeningen maken.

Wil jij net zo hard kunnen rennen als Usain Bolt, zo hoog kunnen springen als Cristiano Ronaldo, of net zo hard kunnen stoten als Rico Verhoeven? Dan is een plyometrische training wat voor jou. Ben jij al bekend met plyometrie? We horen het graag van je!
Geschreven door:

Reageren