Yoga mat schoonmaken en onderhouden

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

 

Als je een mooie yoga mat hebt gekocht, wil je deze natuurlijk ook graag mooi houden. Tijdens een goede sessie ontkom je er niet aan dat er wat zweet op de mat komt. Nieuwe yogamatten hebben vaak een onprettige geur wanneer ze net nieuw zijn. Hier wil je ook zo snel mogelijk van af. In dit artikel vertellen we je hoe je een yoga mat het beste kan schoonmaken en onderhouden.

Hoe zuinig je er ook mee omgaat, yoga matten zijn gebruiksvoorwerpen en worden op den duur toch vies. Goed onderhoud van de mat is dan ook belangrijk voor de levensduur maar ook zeker vanuit hygiënisch oogpunt. De meeste yoga matten zijn gemaakt van PVC. Vooral matten van dit materiaal kunnen een onaangename geur hebben als ze net nieuw zijn. Gelukkig is PVC makkelijk schoon te maken omdat hier geen zweet en vuil in trekt, waardoor yogamatten van dit materiaal alleen oppervlakkig vies worden. Hierdoor zijn ze dan ook een stuk makkelijker schoon te maken dan matten van bijvoorbeeld kurk. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje voor het schoon maken én houden van jouw yoga mat.
yoga mat schoonmaken en onderhouden

Tips om je yoga mat schoon te maken

Hang de mat buiten

Hang de mat een dag of twee buiten. Zoals iedereen met een waslijn weet, kunnen frisse lucht en UV-stralen wonderen doen in het geval van vieze luchtjes. In de herfst en winter is buiten ophangen misschien niet de beste oplossing. Het regent nog wel eens in Nederland.

Geur verlammende oplossing

Als buiten ophangen niet voldoende is, gebruik dan een geur verlammende oplossing. Sommige yogi’s zweren bij een eenvoudig 50/50 mengsel van water en appelazijn. Doe het in een spuitfles en sprayen maar! Laat dit een minuutje intrekken en veeg de mat daarna af met een droge doek. Dit mengsel kun je ook als matreiniger gebruiken voor na een yogasessie.

Reinigingsmiddel

Als je de geur van de nieuwe mat niet alleen wil verwijderen, maar deze ook wil vervangen door een aangename geur, probeer dit dan. Giet toverhazelaar in een spuitfles (ongeveer tweederde van de fles), voeg water toe om het af te maken, samen met een paar druppels van je favoriete etherische olie. Deze methode kan wat tijd kosten, maar je kunt er op deze manier voor zorgen dat je een ontzettend lekker ruikende mat krijgt.

Maak de mat regelmatig schoon

Wacht niet met schoonmaken totdat de yoga mat echt vies is maar maak de mat regelmatig schoon. Gebruik je de yoga mat elke dag? Reinig deze dan elke week. Bij minder intensief gebruik hoef je ook niet zo vaak schoon te maken uiteraard. Blijf er wel op letten dat je met enige regelmaat.

Gebruik een yoga handdoek

Vind je schoonmaken teveel gedoe? Gebruik dan een yoga handdoek. Deze leg je over de yoga mat heen waardoor de mat zelf niet vies wordt. De handdoek gooi je gewoon in de wasmachine als deze vies wordt.

De Don’ts

Gebruik geen zeep
De reden dat je beter geen zeep kan gebruiken is simpel: zeep is glad! De kans is groot dat er na het schoonmaken zeepresten achterblijven waardoor de yoga mat glad kan zijn tijdens gebruik. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
Reinig een yoga mat niet schoonmaakmiddelen waarmee je thuis schoonmaakt. Deze kunnen de mat beschadigen.

Hang de mat niet in de volle zon
Hang de mat niet de hele dag in de volle zon om deze te laten luchten. De mat kan hierdoor namelijk uitdrogen waardoor het materiaal snel slijt. Daarnaast bestaat de kans dat de mat verkleurt.

Zoals je ziet is het een kleine moeite om jouw yoga mat te onderhouden. Heb jij nog andere tips om een yoga mat schoon te maken en te onderhouden? We horen het graag van je!Voor een overzicht van al onze yoga/fitnessmatten neem kijkje bij onze fitnessmatten categorie.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd