Flossband oefeningen

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Flossing is een nieuw soort therapie. Flossing therapie is geïntroduceerd door dr. Kelly Starrett uit Amerika. De therapie werd in het begin vooral toegepast in de topsport en sporttherapie, maar wordt tegenwoordig ook toegepast in de algemene fysiotherapie. De achterliggende gedacht is dat de combinatie van compressie en intervalbewegingen gewrichten stabiliseert en de bewegingsomvang (ROM) verbetert. Dit houdt in dat je sneller kunt herstellen van een blessure en eerder dan normaal weer kunt trainen. De flossing therapie is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar de positieve reacties van topsporters en fysiotherapeuten maakt de flossband oefeningen het proberen waard.

De voordelen van flossing:

  • Verbeteren van de mobiliteit van gewrichten
  • Verplaatsen en verwijderen van vocht na trauma
  • Spierspanning verminderen
  • Sneller herstel bij klachten
  • Vermindering van pijn
  • Afvoer van lymfevocht
  • Verbeteren van de doorbloeding in het bindweefsel

Behandeling met flossband/flossing band

Flossing gebeurt met een flossband, ook wel therapy band of recovery band genoemd. Flossband therapie wordt onder andere gebruikt door fysiotherapeuten en sporters om blessures te behandelen en gewrichten soepeler en mobieler te maken. De FASCIQ® Flossbanden kennen een dikte van 1 mm of 1,5 mm en zijn 208 cm lang. De latex eigenschap van de banden zorgt ervoor dat er veel compressie wordt opgebouwd en dat de banden tijdens de oefeningen goed blijven zitten.

Tijdens de flossband oefeningen, wanneer de Flossband is aangebracht op een te behandelen gebied, wordt het weefsel afgebonden. Alle vloeiende stromen worden in dat gebied onderbroken en er wordt een enorme druk uitgeoefend op het behandelgebied. Terwijl de Flossband om het behandelgebied zit beweeg je het gewricht om de verkleving en verbindingen die beweging beperken tot in de diepste huidlagen los te maken.

Door de oefeningen verandert de elasticiteit van het weefsel, de spierspanning van het spierstelsel en het bindweefsel. Het effect tijdens de oefening is dat de verschillende bindweefsel lagen tegen elkaar in beweging komen en heeft direct een positief effect op verklevingen in het fasciale netwerk. Na het losmaken van de Flossband loopt het behandelgebied direct vol met vers bloed en lymfe. Het verse bloed, en lymfe, dat het gebied in stroomt bevat tal van noodzakelijke voedingstoffen die het herstel van het weefsel stimuleren.

We behandelen hieronder 6 verschillende mogelijkheden om de flossbanden toe te passen. Belangrijk is dat de compressie altijd richting het hart gebeurt, dus van onder naar boven. Bij zwelling na een operatie wordt flossing afgeraden en vooral de eerste paar keer kan pijn en ongemak ervaren worden. Trek de Flossband altijd stevig aan en probeer de oefeningen de eerste week 3 keer per dag uit te voeren.

 


Flossband knie

flossband-knie-2
Om de mobiliteit van het kniegewricht te verbeteren, of te herstellen van een knieblessure, kan de Flossband worden toegepast op de knie. Ga zitten met een ligt gebogen knie en draai de Flossband, 3 á 4 centimeter onder de knie, één keer helemaal rond. Draai vervolgens geleidelijk aan naar boven en laat de band bij elke slag half overlappen. Ga staan en doe 5 tot 10 squats. Haal de Flossband los en geef de knie 20 tot 60 seconden rust. Herhaal voorgaande stappen 3 tot 5 keer en doe dit 3 keer per dag.

Flossband kuit

Ook om zwelling of pijn te verhelpen tijdens het herstelproces van een kuitblessure kan flossing helpen. Ga zitten en start met een volledige draai vlak boven de enkel. Draai de Flossband helemaal rond naar boven en overlap elke slag half op de vorige slag. Ook voor deze toepassing is het mogelijk om de squat uit te voeren. Een andere mogelijkheid is om voor een muur of hoge tafel te gaan staan en beide armen daarop te plaatsen. Plaats het been met de band 30 tot 60 centimeter naar achteren met beide voeten staan plat op de vloer. Zak licht door het voorste been en buig wat naar voren met je lichaam om de kuitspier goed aan te spannen. Houdt 5 tot 10 seconden vast en kom weer omhoog. Herhaal 3 tot 5 keer en haal de Flossband los. Herhaal dit proces 3 keer per dag.

flossband-kuit-2

Flossband enkel

flossband-enkel-2

Een enkelblessure is snel opgelopen, zowel met duursporten als krachtsporten. Flossing kan ik dit geval helpen tegen zwellingen en pijn. Draai de Flossband één keer helemaal rond, vlak voor de bal van de geblesseerde voet. Draai richting de hak, maar draai nog niet om de hak. Draai eerst 2 of 3 keer op en om de enkel en draai vervolgens enkele keren om de hak. Loop 10 tot 30 seconden of zwaai je been 10 tot 15 keer van voor naar achter. Haal de Flossband los en herhaal voorgaande stappen 3 tot 5 keer.

Flossband pols

Ook de pols kan flink gaan zwellen na een val. Daarnaast ervaren veel mensen pijn in hun handen en kan ook in het polsgewricht pijn en ongemak ervaren worden. Begin de Flossband aan te brengen tussen de duim en wijsvinger langs de bovenkant van je hand. Draai de band daarna weer onder je hand door naar het startpunt en begin vanaf daar met een volledige draai over de knokkels. Draai geleidelijk aan richting je elleboog en overlap elke slag half over de vorige slag. Strek je elleboog en draai je pols zodat de palm van je hand naar boven ligt. Knijp stevig met je hand en draai terug. Herhaal 5 tot 10 keer en haal de Flossband los. Herhaal voorgaande stappen 3 tot 5 keer en 3 keer per dag.

flossband pols

Flossband elleboog

flossband-elleboog-2

Wanneer de mobiliteit van je elleboog niet naar behoren is kan dat erg vervelend zijn bij dagelijkse bezigheden. Naast immobiliteit zijn ook pijn en zwellingen veel voorkomend in het geval van een blessure/trauma. Start met een volledige draai halverwege de onderarm en draai, weer met overlappende slagen, richting de schouder tot halverwege de bovenarm. Met een Flossband om je elleboog kan je verschillende oefeningen doen waarvan push-ups en pull-ups er twee van zijn. Wanneer je echter een nog zwakke of revaliderende elleboog hebt, kan je beter beginnen met het strekken en buigen van je arm zonder gewicht. Tijdens het strekken en buigen draai je ook je hand en pols. Herhaal de bewegingen 5 tot 10 keer, haal de Flossband los en herhaal voorgaande stappen 3 tot 5 keer en 3 keer per dag.

Flossband bovenarm

Ook bij pijn in de schouder of bovenarm kan flossing een oplossing zijn. Naast het verhelpen bij pijn in de schouder kan flossing op de bovenarm en schouder ook de mobiliteit van de schouder verbeteren. Start met de Flossband vlak boven de elleboog en draai één keer helemaal rond. Draai de Flossband weer geleidelijk naar boven, helemaal tot op de schouder. Ook hier overlapt elke slag de vorige slag en trek je met voldoende rek de Flossband om je arm. Oefeningen die je kan doen zijn: je arm rond zwaaien of je arm de lucht in de drukken alsof je een dumbbell omhoog werkt. Net als bij voorgaande oefeningen herhaal je de bewegingen 5 tot 10 keer en haal je de Flossband er even af voor je de stappen herhaalt.

Zelf aan de slag?

De ophoping van lymfevocht en slechte doorbloeding in bindweefsel zijn vaak gevolgen van een trauma(blessure). Dit kan leiden tot veel pijn en ongemak. Door een specifiek gebied af te klemmen met een Flossband wordt de bloed en lymfe toevoer tijdelijk stop gezet. Wanneer de band verwijdert wordt stroomt er weer vers bloed enlymfe naar de plek en kan het revalidatieproces verkort worden. Ook kan flossing, in combinatie met krachttraining, resulteren in snellere spiergroei en stimuleert de techniek spierherstel. Zelf de voordelen van Flossing ervaren? Flossband kopen kan in onze webshop!

Onze oefeningen uitgeprobeerd en heb je vragen of opmerkingen? We lezen het graag in de comments!


Geschreven door:

Reageren