Gezonde risotto

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Ook zonder wijn een heel fijn recept!
Gezonde risotto


  • Porties 5
  • Kcal 390
  • Minuten 30
  • Eiwitrijk eiwitrijk icon
  • Energie boost snel makkelijk icon
  • Krachtvoer krachtvoer icon

Wat nou als we je vertellen dat je vanavond iets kunt eten dat voelt als een cheat meal, maar eigenlijk vol met groente zit en weinig calorieën bevat? Dat klinkt interessant natuurlijk!
De Italiaanse keuken staat bekend om zijn simpele gerechten met volle smaken. Deze variant op risotto ai funghi, met champignons en oesterzwammen, is daar geen uitzondering op.
Je laat de wijn staan, maar tovert toch een super lekker gerecht op tafel. De hoeveelheid per portie is berekend als hoofdgerecht. Mocht je de risotto als voorgerecht willen serveren kun je kleinere porties aanhouden. Je kunt trouwens met allerlei groentes variëren. Vervang de oesterzwammen bijvoorbeeld eens voor groene asperges, of voeg een worstje toe voor een compleet andere smaak. Je kunt er alle kanten mee op. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 theelepels olijfolie
  • 250gr kastanje champignons, in plakjes
  • 200gr oesterzwammen, in vieren
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1L groentebouillon
  • 400g risottorijst
  • Peper en zout
  • 50g parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Zet een pan klaar met ongeveer 1L groentebouillon. Het kan zijn dat je dit niet allemaal nodig hebt.
  2. Verwarm de olie in een pan op middelhoog voor en voeg de knoflook en ui toe. Fruit deze zachtjes aan totdat de uien een beetje doorzichtig zijn.
  3. Voeg nu de champignons en oesterzwammen toe, voeg een snuf zout toe en bak ze gedurende 5 minuten of totdat ze geslonken zijn. Voeg nu de paprika en courgette toe en bak het geheel 2-3 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Doe de risottorijst in de pan en bak het geheel 1-2 minuten aan. De risottorijst absorbeert nu de smaken van alle ingrediënten in de pan. Voeg nu genoeg bouillon toe om het hele risottomengsel onder te dompelen in bouillon. Breng het aan de kook. De komende 15 minuten laat je de risotto constant bijna droog koken en voeg je daarna weer bouillon toe. Blijf goed roeren zodat er niks aanbrandt. Proef de risotto tussendoor. Als de risotto beetgaar is stop je met het toevoegen van bouillon.
  5. Rasp nu een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas over het gerecht heen en roer het geheel door. Doe het vuur onder de pan uit en laat de risotto 3 minuten afgedekt staan.
  6. Serveer de risotto op en rasp nog een beetje Parmezaanse kaas over elk bord. Tip van de chef: besprenkel elk bord met een beetje truffelolie, dit is echt een heerlijke combinatie!

Voedingswaarden

  • Calorieën: 390
  • Vetten: 5,1g
  • Verzadigd: 2,1g
  • Meervoudig onverzadigd: 0,5g
  • Enkelvoudig onverzadigd: 2,0g
  • Trans: 0,0g
  • Cholesterol: 7,2mg
  • Natrium: 198,7mg
  • Kalium: 521,2mg
  • Koolhydraten: 74,6mg
  • Voedingsvezels: 2,6g
  • Suikers: 3,9g
  • Eiwit: 13,3g
  • Vitamine A: 8,4%
  • Vitamine C: 14%
  • Calcium: 23,5%
  • Ijzer: 5,9%

Geschreven door:

Reacties

  • Reactie: Gezonde risotto

    Het recept vermeldt de hoeveelheid risotto niet. Is dit recept voor 1 persoon (lijkt me wat veel)?

    Mien   |  
    • Reactie: Gezonde risotto

      Hoi Mien,

      Dat is niet zo handig inderdaad, sorry! Ik heb dit gelijk aangepast. We hebben 400g risottorijst gebruikt. Dit zijn ongeveer 5 porties. Eet smakelijk 🙂

      Gianni   |  

Reageren