Vegetarische lasagna met aubergine

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Met deze mix van Italiaanse klassiekers zit je altijd goed
Vegetarische lasagna met aubergine 880 x 495


  • Porties 6
  • Kcal 390
  • Minuten 240
  • Energie boost snel makkelijk icon
  • Vegetarisch vegetarisch icon
  • Krachtvoer krachtvoer icon

Vegetarische lasagna met aubergine is niet persé een vegetarische variant van een gerecht dat normaal gesproken met vlees bereid wordt. De lasagna is eigenlijk een mix tussen melanzane alla Parmigiana en een lasagna en daardoor voelt het echt aan als comfort food. Door de romige bechamelsaus en de frisse tomaten heb je absoluut het gevoel dat je van een Italiaanse klassieker aan het genieten bent. Als je wil, kun je meer groenten aan de saus toevoegen, maar mijn persoonlijke mening is dat je Italiaanse gerechten simpel moet houden. Je zou hooguit nog een uitje door de saus kunnen doen. Mocht je willen, kun je de aubergine in dit recept makkelijk vervangen door gemengd gehakt. De lasagna is op zichzelf echter een heerlijke vegetarische variant en heeft echt geen vlees nodig. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 aubergines (ca. 1.2 kg), in plakken van 1cm
  • 80 ml olijfolie
  • 1 theelepels oregano
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 1/2 bosje verse basilicum
  • 125 ml chianti of andere rode wijn
  • 2 x 400 g gepelde tomaten in blik
  • 50g boter
  • 50g bloem
  • 800 ml halfvolle melk
  • 75g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 250g gedroogde lasagnabladen
  • 125g mozzarella, in plakjes
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C, bedek twee bakplaten met bakpapier en verdeel hier de plakken aubergine over. Besprenkel de aubergine met de helft van de olijfolie en breng op smaak mat peper en zout. Bak de aubergine 35-40 minuten tot hij mals en helemaal doorbakken is.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut tot hij lekker begint te ruiken. Giet nu de wijn in de pan, roer een keer goed door en laat 2-3 minuten inkoken. Voeg nu de tomaten toe en roer goed door.
  3. Leg 6 basilicumblaadjes apart, deze gebruik je om de lasagna op het eind mee te bedekken. Hak de rest van de basilicum fijn en voeg toe aan de tomaten, samen met de oregano en breng de saus op smaak met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Plet de tomaten met de achterkant van een houten lepel en zet de saus apart.
  4. Ga nu aan de slag met de bechamelsaus. Verwarm hiervoor de boter in een grote pan en laat deze smelten. Voeg het meel toe en laat deze 2-3 minuten koken op middelhoog vuur. Het is erg belangrijk dat je een garde gebruikt om het mengsel constant te roeren, zodat het niet aanbakt en niet gaat klonteren. Voeg nu geleidelijk de melk toe terwijl je constant blijft roeren en zet de pan op laag vuur. Voeg 2/3 van de Parmezaanse kaas toe en blijf 10 minuten door koken terwijl je de saus af en toe door roert. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Als alles klaar is, vet je een ovenschaal in en bedek je deze met een laag aubergine, saus en lasagnabladen. Vervolgens maak je een laag bechamelsaus en lasagnabladen. Hehaal deze stappen tot je alle ingrediënten gebruikt hebt en eindig met een laag bechamelsaus bovenop. Verdeel de mozzarella, resterende Parmezaanse kaas en basilicumbladeren over de bovenkant van de lasagna.
  6. Bak de lasagna 40-45 minuten op 200°C en laat hem na het bakken een kwartier rusten. Hij is namelijk erg heet! Serveer de lasagna met vers stokbrood of een frisse salade. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Calorieën: 390
  • Vetten: 25,2g
  • Verzadigd: 10,1g
  • Meervoudig onverzadigd: 0,7g
  • Enkelvoudig onverzadigd: 3,4g
  • Trans: 0,1g
  • Cholesterol: 43,4mg
  • Natrium: 320mg
  • Kalium: 501mg
  • Koolhydraten: 39g
  • Voedingsvezels: 7,2g
  • Suikers: 17,8g
  • Eiwit: 18,6g
  • Vitamine A: 95,7%
  • Vitamine C: 1,4%
  • Calcium: 123,9%
  • Ijzer: 0,9%

Geschreven door:

Reageren