Bilspieren, wat zijn het?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Veel vrouwen dromen ervan: mooie ronde billen. Om je bilspieren te activeren zal je zwaar moeten trainen en goed op je voeding moeten letten. Maar om bij het begin te beginnen: wat zijn je bilspieren eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

 

Wat zijn je bilspieren?

Je bilspieren, ook wel je glutes genoemd, zijn de sterkte en langste spiergroepen in je lichaam. Ze bestaan uit drie gebieden, namelijk je gluteus maximus (de grote bilspier), gluteus medius (de middelste bilspier), en je gluteus minimus (de kleine bilspier). Deze drie spiergroepen werken altijd samen en helpen je bij het uitvoeren van dagelijkse bewegingen zoals tillen, draaien en strekken van je benen.

Daarnaast zien sterke bilspieren er niet alleen heel goed uit, maar ondersteunen ze bijvoorbeeld ook je onderrug wanneer je iets zwaars optilt en kunnen ze lage rugbelasting voorkomen. Verder zijn ze erg belangrijk voor de core stabiliteit en zorgen ze ervoor dat we rechtop kunnen staan en zitten. Minder goed ontwikkelde bilspieren zouden zelfs kunnen leiden tot een slechte houding en klachten in je knieën en onderrug. Dus, mooie en sterke bilspieren heb je niet enkel voor de looks, ze zijn ook nog eens erg belangrijk om te hebben!

 

De functies van de verschillende spiergroepen

Gluteus minimus
De gluteus minimus is de kleinste bilspier en is gelegen diep in het achterste deel van de heup, net onder de gluteus medius. Deze spier heeft als taak om je heupen/bekken te stabiliseren tijdens het lopen of rennen. Daarnaast zorgt deze spiergroep ervoor dat je je benen zijwaarts van je lichaam af kunt bewegen en dat je je heup naar binnen kunt draaien.

Gluteus medius
De gluteus medius is, zoals de naam al aangeeft, de middelste bilspier. Deze spier gaat van de bekkenrand over het bekken naar de aanhechting met je bovenbeen. De gluteus medius heeft als functie het zijwaarts bewegen van je been. Wanneer je je gluteus medius traint zul je zien dat je stabieler gaat lopen en verlaag je de kans op vervelende blessures.

Gluteus maximus
De gluteus maximus, ook wel de grote bilspier, bevindt zich aan de oppervlakte van je billen. Dit is tevens de spier die verantwoordelijk is voor het vormen van mooie ronde billen indien je hem goed traint! De belangrijkste functie van de grote bilspier is het strekken en naar buiten draaien van je dijen. Deze spier komt van pas wanneer je kracht nodig hebt, zoals opstaan uit een zittende houding, rechtop gaan staan vanuit een gebogen positie, of op een heuvel naar boven lopen of rennen.

 

Conclusie

Mooie ronde billen, wie wil ze niet? Je bilspieren zijn de sterkte en langste spieren in je lichaam en helpen je bij het maken van alledaagse bewegingen. Ze bestaan uit drie gebieden die elk hun eigen functie hebben. Ronde billen krijgen? Train dan de gluteus maximus, deze spier zorgt voor die mooie curve die je zo graag wil hebben. Wil je graag meer weten over hoe je je billen traint? Lees dan onze ultieme gids over billen trainen.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd