Is touwtje springen gezond, of toch niet?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Touwtje springen, wie heeft het vroeger niet gedaan? Maar de grote vraag is: is touwtje springen gezond? Het spelen op een speelplein met je vrienden en vriendinnen en bezig zijn met het verbeteren van jouw lichaamscoordinaties.
Behalve dat het leuk is, is touwtje springen ook voor een volwassen persoon erg goed.
Je verbrandt er veel calorieën mee, dat is handig om af te vallen. Je krijgt een betere botdichtheid en het is goed voor het verbeteren van je hart-longsysteem. Als we kijken naar het aantal calorieën, verbrand je met 10 minuten touwtje springen evenveel als met 30 minuten hardlopen. En wanneer je zelfs goed getraind bent is het mogelijk dat je per uur 720 calorieën verbrandt tijdens een rustige work out.

Touwtje springen voor de perfecte body work out

Door touwtje te springen train je jouw hele lichaam, je spieren in je benen worden sterker maar ook je armen worden getraind. Veel mensen denken dat je alleen een beweging traint die vanuit je polsen komt, maar de draaibeweging moet vanuit je schouders en oksels komen. Tijdens het touwtje springen is jouw hele lichaam in beweging. Wanneer je dit iedere dag doet verbeter je niet alleen alle spieren in je lichaam, maar ook je hart longsysteem.
Een betere conditie verbetert ook je hart. Wanneer je tijdens het touwtje springen eerst tien minuten springt op een hartslag van 140, kan het maar zo zijn dat dit na een aantal weken een stuk lager is. Als je een paar weken achter elkaar drie keer per week met een springtouw traint, wordt hart groter en sterker en ga je dus efficiënter door het leven.
Dus zo verbetert touwtje springen niet alleen je spierkracht en je rompstabiliteit, maar is het ook goed voor je hart en longsysteem. Je hart pompt op een meer efficiënte manier en je longen hoeven minder zuurstof op te nemen richting jouw hart.


Touwtje springen en mentale gezondheid

Is touwtje springen goed voor je? Ja, voor je fysieke gezondheid wel, maar is het ook goed voor je mentale gezondheid?

Zelfs voor je mentale toestand kan touwtje springen werken. Een goed voorbeeld zijn mensen met dyslexie. Dyslexie en touwtje springen lijkt misschien een rare combinatie, maar dat is het niet.
Touwtje springen kan zorgen voor een goed ritme. Ritme is dan weer heel goed voor het leren van woorden. Het kan helpen om woorden te leren terwijl je in ritme springt. Bijvoorbeeld Spring-touw. Hoe gek het ook klinkt, deze methode wordt wereldwijd veel toegepast om te helpen met dyslexie om te gaan.

Ook voor kinderen met ADHD of autisme kan touwtje springen een uitweg zijn van de buitenwereld. Een moment van totale focus is wat je met springtouwen nodig hebt. En als dat er even niet is op school of ergens anders, ga dan een paar minuten touwtje springen en je bent je energie weer even kwijt.


Conclusie

Voor je mentale gezondheid is te hard trainen nooit goed. Vermoeidheid in training kan zorgen voor slecht slapen en het is vanzelfsprekend dat dit negatieve effecten met zich meebrengt. Bouw daarom je work outs goed op. Aan één stuk ?? minuten touwtjespringen kan ook voor blessures zorgen.
Per landing komt drie keer jouw lichaamsgewicht op de grond en daarom is het belangrijk voor het voorkomen van blessures dat je rustig begint. Doe een setje per minuut. Dus een minuut rust en een minuut springen. Wanneer je het rustig opbouwt, met plezier springt en niet te overmoedig gaat trainen dan is touwtje springen bijna altijd gezond.

Wil jij alles weten over touwtje springen en je gezondheid? Bekijk dan onze ultieme gids voor touwtje springen!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd