Padel service; dit moet je weten om een goede service te slaan

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Net als bij tennis, badminton en squash moet je ook bij een potje padel serveren. Een goede service is de opbouw van je spel en je kan er de tegenstander direct mee onder druk zetten, waardoor jij de rally kan bepalen! Maar hoe werkt serveren bij padel nou precies? We laten je het weten in dit artikel.

Padel regels service

De padel service regels zijn net wat anders dan die van tennis of squash, dus zijn er een aantal specifieke regels aan verbonden:

Wanneer je gaat serveren, moet je met beide voeten achter de servicelijn staan, tussen de middelste servicelijn en wand of het hekwerk in. Vervolgens laat je de bal stuiteren binnen het servicevak, waarbij de bal op of onder je middel moet zijn om de service te slaan. In tegenstelling tot tennis mag je bij padel dus geen neerwaartse forehand slaan. Ook is de regel dat je minstens één voet aan de grond moet houden en je de servicelijn niet mag aanraken of overheen stappen tijdens het serveren. Ook lopen, rennen, of springen tijdens het serveren is niet toegestaan.

Je serveert vanuit de rechterkant van het speelveld waarbij de bal diagonaal over het net heen moet richting het servicevak van de tegenstander. Zodra de bal het speelveld van de tegenstander bereikt, moet je de bal direct binnen of op de lijn van het servicevak laten stuiteren om als “in” te worden geteld. Wanneer je de bal laat stuiteren achter de servicelijn van de tegenstander, is je bal uit en mag je opnieuw serveren. Je hebt twee mogelijkheden om te serveren, dus als je de eerste service mist, heb je nog een kans. Vaak neem je bij de eerste service meer risico, omdat je het risico op een fout bij de tweede service wil beperken. Nu is het de taak van de tegenstander om jouw service te ontvangen; de rally kan beginnen!

Verschillende manieren om te serveren

Bij padel kun je op verschillende manieren serveren. Zo kun je de bal vlak raken, je kan top-spin aan de bal geven en je hebt ook de slice padel service.

De vlakke service
Voor beginners wordt aangeraden om te beginnen met een vlakke service, aangezien deze het gemakkelijkst is om uit te voeren en meer controle over de bal geeft. Deze service doe je door met je padel racket een back-to-front beweging te maken in een rechte lijn naar voren, waarbij het racket zich loodrecht tot de grond verhoudt en het contactpunt zich net achter de bal bevindt.

Voor de tegenstander is deze service echter niet heel moeilijk om goed terug te spelen, aangezien de terugkaatsing van de bal op de grond of via het glas/muur vrij voorspelbaar en hoog is.

De topspin service
Door topspin aan je padel service te geven kun je je tegenstander flink verrassen. Het effect dat je aan de bal geeft zorgt namelijk voor een krachtige en snelle opwaartse beweging wanneer de bal van de grond stuitert. De bal springt dan richting het lichaam van de tegenstander, waardoor hij sneller zal moeten reageren om de bal terug te spelen.

De hoge stuit kan echter ook in je nadeel werken. Zo kan de bal hoog opkomen wanneer deze tegen een muur stuitert, wat de tegenaanval voor de tegenstander makkelijker maakt.

De slice service
De slice service heeft als doel om het de tegenstander lastig te maken door een zijwaarts draaiende effectbal te geven. Met deze service zorg je er daarnaast ook voor dat de bal laag over het net gaat, wat het voor de tegenstander moeilijker maakt om direct de aanval in te zetten.

wat is padel | Matchu Sports

Maak het de tegenstander lastig

Wanneer je serveert, wil je het voor je tegenstander natuurlijk zo lastig mogelijk maken. Bedenk daarom eerst goed waar je wil gaan serveren. Door in de achterste hoek van servicevak van de tegenstander te serveren, zorg je ervoor dat de bal tegen het glas/muur zal stuiteren, waarmee je een lastige hoek creëert voor je tegenstander en tijd voor jezelf wint om goed in positie te gaan staan.

Ook zou je je service kunnen richten op het lichaam van je tegenstander. Hierdoor moet de tegenstander zijn lichaam wegdraaien van de bal, waardoor hij tijd verliest, en jij juist tijd wint.

Conclusie

De padel service voer je op een andere manier uit dan bij bijvoorbeeld tennis en squash. Dit neemt echter niet weg dat je ook bij deze racketsport op verschillende manieren kan serveren. Denk er wel aan dat je het niet te makkelijk maakt voor je tegenstander, jij wil die rally domineren! Goed serveren is één ding, maar bij goed kunnen padellen komt nog veel meer kijken! Dit alles lees je in onze ultieme gids voor padel.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd