Padel: De ultieme gids

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Padel is zonder enige twijfel de hardst groeiende sport van de laatste jaren. Vrijwel elke grote stad in Nederland heeft wel een padelcentrum met meerdere banen. Ook zijn er zeer veel tennisverenigingen die een aantal banen uit de grond stampen.
Het is de perfecte hybride tussen tennis en squash en makkelijk aan te leren voor beginners.

Ben je nog nieuw met padel? Of wil je je spel verbeteren? Dan zit je hier goed. In deze gids ga je alles leren over de sport padel.

We gaan het hebben over verschillende tips & tricks die jou gaan helpen je spel te verbeteren. Ook gaan we het hebben over hoe je het beste een padel racket kunt kiezen en hoe je die beste kunt onderhouden. Wil jij dus alles leren over padel? Lees dan gerust verder.

Wat is padel?

Mocht je nou bij deze gids terechtgekomen zijn omdat je compleet nieuw bent bij de sport padel. Dan ben je op het juiste adres! Padel is een combinatie tussen tennis en squash, hierbij zijn alle leukste onderdelen van beide sporten samengevoegd. De sport komt oorspronkelijk uit Mexico en is daarna al snel overgewaaid naar Europa. Inmiddels is de sport ook zeer populair geworden onder Nederlanders. Het spel wordt gespeeld op een baan van 10 bij 20 meter en is omringd door een wand van glas en hekwerk. Bij padel worden vrijwel dezelfde regels als bij tennis aangehouden, alleen mag hier ook gebruik gemaakt worden van de glazen wand. De puntentelling is ook vrijwel hetzelfde als die bij tennis. Doordat het veld kleiner is en er altijd in duo’s wordt gespeeld is het spel veel sneller dan een potje tennis. En doordat de glazen wand ook gebruikt kan worden tijdens het spelen, krijg je een zeer dynamische sport. Wil je nog meer weten over de sport padel? Lees dan ons artikel wat is padel? Voor een handig overzicht.

De geschiedenis van padel

Padel bestaat al een aantal jaren, sinds 1969 al om precies te zien. Het is uitgevonden op een strand resort in Acapulco door een rijke Mexicaanse zakenman. Hij wou elementen van de squashbaan bij zijn huis combineren met de tennisbaan op zijn resort. Een van zijn Spaanse vrienden probeerde het en was meteen verkocht. Hij bouwde in 1974 twee padelbanen bij zijn tennisclub in Marbella, dit waren toen ook gelijk de eerste banen in Europa. Door de jaren heen zijn er verschillende aanpassingen gemaakt aan zowel de baan als de rackets.

Tegenwoordig is de populariteit van padel zeer toegenomen. In 2000 had Spanje al meer dan 500 padelverenigingen en in 2005 al meer dan 1000! In 2012 zijn de in Spanje twee grootste padelbonden samengevoegd en hier is de Padel Pro Tour uit ontstaan. De World Padel Series is in 2013 opgericht. Dit is een wereldwijd toernooi dat meerdere keren per jaar plaatsvindt. Het toernooi bestaat uit zo’n 560 mannen en 317 vrouwen die op het hoogst haalbare niveau spelen. De World Padel Series worden 15 tot 20 keer per jaar gehouden op verschillende locaties over de wereld.

Sinds 2006 hebben wij in Nederland ook onze eerste padelbaan. Dit hebben wij te danken aan de toenmalige PSV trainer Guus Hiddink. Hij heeft de sport toentertijd meegenomen vanuit Spanje. Door de loop van de jaren is de sport zeer hard gegroeid in Nederland. Sinds 2011 heeft Nederland ook een eigen Padelbond, dat sinds 2016 wordt vertegenwoordigd door de koninklijke Nederlandse tennis bond (KNLTB). In 2015 organiseerde Nederland zelfs het EK padel en in sinds 2017 wordt er jaarlijks een Nederlands kampioenschap padel gehouden. Het is zonder twijfel een van de hardst groeiende sporten van de laatste jaren. Inmiddels zijn er in Nederland al zo’n 500 padelbanen op ruim 215 locaties.

Geschiedenis padel

Spelregels

Als je wilt beginnen met het spelen van padel, is het wel belangrijk dat je de spelregels weet. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt is het zeer simpel. Ook helpt het als je al bekend bent met de spelregels van tennis. In de meeste gevallen wordt padel gespeeld met 4 spelers, 2 tegen 2. Het is ook mogelijk om 1 tegen 1 te spelen maar daar heb een je een speciaal aangepast veld voor nodig. Helaas zijn er niet veel van dit soort banen beschikbaar in Nederland. We gaan je hier de twee basiselementen uitleggen: de puntentelling en het spelverloop.

Puntentelling
De puntentelling bij padel is precies hetzelfde als bij tennis, dus 15, 30, 40, game en deuce bij 40-40. Bij deuce moet je twee keer achter elkaar punten scoren om de game te winnen.
Bij padelwedstrijden is het vaak wie de beste uit drie wint, oftewel twee punten meer ten opzichte van de tegenstanders. Je wint een set door zes games te winnen.
Bij een gelijkspel (6-6) wordt er een tiebreak gespeeld. Een tiebreak gaat door tot zeven punten met twee punten verschil.

Spelverloop
Als je in een rally zit mag de bal maar één keer de grond raken. Je mag dan kiezen om de bal te laten stuiteren of hem met een volley terug te spelen. Als de bal heeft gestuit mag het zowel het hekwerk als het glas raken. Je mag dan kiezen om de bal direct terug te spelen of hem eerst via het hekwerk of glas te laten gaan. Als het de speler niet lukt om de bal terug te spelen voordat de bal een tweede keer de grond raakt krijgt de tegenstander een punt.

Padelbaan

Wat is een padelbaan? Een padelbaan is een baan van 10 bij 20 meter met wanden van zowel glas als hekwerk. Veel tennisverenigingen en andere organisaties zitten te denken aan het aanbrengen van een padelbaan. Doordat de populariteit van de sport alsmaar groeit is het vaak een goede investering om een padelbaan aan te leggen. Maar wanneer je een padelbaan wilt aanleggen, moet je goed kijken naar de mogelijkheden. Is er genoeg ruimte voor? Kunnen de kosten? En zijn er genoeg mensen in de omgeving die gebruik gaan maken van de padelbaan. Er moet goed gekeken worden naar de kwaliteit van het glas, gras en fundering. Wil je weten wat je allemaal nodig hebt voor een padelbaan? Klik dan op deze link.

Welk padel racket moet ik kopen?

Wanneer je een padel racket wilt aanschaffen zijn er verschillende aspecten waar je naar moet kijken. Je hebt namelijk drie verschillende soorten rackets met ieders een eigen functie. En met drie verschillende soorten bedoelen we de vormen die het frame van de rackets hebben. Je hebt de verschillende vormen:

  • Rond
  • Traan
  • Diamant
Een ronde racket heeft een laag balanspunt en een grote sweetspot, dit maakt deze racket zeer geschikt voor beginnende en verdedigende spelers. Een racket met een traanvorm heeft alweer een iets hoger balanspunt en een wat kleinere sweetspot. Deze rackets zijn perfect voor alrounders. Spelers die al ervaring hebben maar nog geen pro’s zijn. Een diamant racket is perfect voor de gevorderde spelers. Doordat het balanspunt en de sweetspot vrijwel in het midden zitten is het zeer lastig om de bal goed te raken. Vandaar dat deze rackets ook voor de gevorderde spelers zijn. Als je eenmaal de bal goed in het midden raakt zal je zien dat je hem met zeer veel kracht en precisie kunt terug spelen.

Wil je echt alles lezen over waar je op moet letten bij het kopen van een padel racket? In het artikel: Welk padel racket kopen? Kom je alles te weten over padel rackets, van het materiaal tot aan welke speelstijl bij welk racket hoort.

Tips & tricks

Wil jij je spel verbeteren? Of je nou een beginner of al gevorderd bent, maakt niet uit.
Iedereen kan baat hebben bij wat tips & tricks.
Je leert bijvoorbeeld hoe je het beste kunt staan in veld. Dit is zeer belangrijk gezien dat veel beginnende spelers de positionering vaak niet goed hebben. Dit is een belangrijk element in het spel om te kunnen winnen.
Ook ga je meer leren over hoe je het beste kunt slaan en alle slag soorten. Wist je dat er wellicht 6 basis slag soorten zijn bij padel? Hier heb je ze op een rijtje:

  • Service
  • Forehand
  • Backhand
  • Volley
  • Smash
  • Lob
Buiten weten hoe je moet staan en slaan, is het ook belangrijk om te weten in welke situatie je hard of juist zacht moet slaan. Bij een smash of een volley moet je juist hard maar als je een bal dichtbij het net krijgt juist weer zacht.
Verder gaan we je ook nog uitleggen wat de verschillende voordelen zijn van padellessen.
Dit zodat je voor jezelf erachter kan komen of deze van pas kunnen komen. Vaak zijn padellessen zeer effectief bij zowel beginnende als ervaren spelers.
Zodat jij langer kan genieten van je materiaal, gaan we je ook uitleggen hoe je je racket en ballen het beste kunt onderhouden. Wil je meer over dit en alle andere bovenstaande onderdelen te weten komen? Lees dan het artikel: padel tips & tricks.

Service

Een goede service is key om de rally goed op te bouwen en bij padel is dit niet anders! Maar hoe sla je nou een goede service bij deze racketsport?Allereerst is het belangrijk om te weten wat de basisregels precies zijn bij het serveren. Zo moet je met beide voeten achter de servicelijn staan en laat je de bal binnen dit vak stuiteren (dus niet opgooien), waarna je de bal ter hoogte van je middel of daaronder mag serveren.Serveer vervolgens vanuit de rechterkant van het speelveld, waarbij je de bal diagonaal over het net heen slaat richting het servicevak van de tegenstander. De bal moet binnen of op de lijn van het vak van de tegenstander stuiteren om als in te worden geteld.

Bij padel kun je op verschillende manieren serveren. Voor beginners is het aan te raden om de bal vlak te raken, aangezien je hiermee de minste fouten maakt en meer controle hebt. Ook kun je met topspin of slice serveren, hiermee maak je het je tegenstander lastiger, waardoor jij de rally sneller kan domineren.

Ook de plek waar je in het servicevak van je tegenstander serveert is belangrijk, je wilt het hem/haar namelijk niet te makkelijk maken. Serveer daarom in de achterste hoek van het service vak van je tegenstander of richt je service op het lichaam van je opponent. Wil je graag meer weten over hoe je een goede service in padel slaat? Lees dan ons artikel Padel service; dit moet je doen om goed te serveren, hier gaan we er wat gedetailleerder op in.

Hier een korte introductievideo over hoe jij de beste service kan geven:


Tactiek

Padel heeft verschillende soorten tactieken. Speel je samen met iemand dan moet je de tactiek goed op elkaar afstemmen. Bij Padel is het belangrijk dat je de tegenstander op het verkeerde been zet, je kan kiezen tussen aanvallend spelen of wat meer verdedigend. Wanneer je een bal op je tegenstander speelt of door het midden kun je de tegenstander flink in de problemen zetten, als de tegenstander onder druk staat zet je een stap richting het net en ga je vol op de aanval. Dit is een tactiek die vaak wordt toegepast.

Probeer ook eens om samen met je padel buddy gewoon een uurtje een baan te huren om samen tactieken te bespreken en oefenen. Hiermee zijn je aanvallen veel meer in synchroon en daarmee veel meer effectief. Teamwork is zeer belangrijk, vooral bij een sport waar vooral in duo’s wordt gespeeld. Een andere manier om goede tactieken te krijgen is het observeren van hoe professionals het doen. Kijk bijvoorbeeld een filmpje van een officiële World Padel Tour wedstrijd op youtube. En probeer dan de tactieken die je daar ziet samen met je teamgenoot toe te passen op de baan. Meer weten over een tactisch plan? Bekijk dan de ons artikel over padel tactieken. Zodoende kan jij je spel drastisch verbeteren.

Training

Padel is de snelst groeiende sport van het moment en iedereen moet het één keer gedaan hebben. Een potje padel kan vrij intensief zijn. Je lichaam maakt veel onverwachtse bewegingen wanneer je achter de bal aan gaat. Daarom is een goede warming-up essentieel! Denk hier dan aan een paar rondjes rennen om het veld. Die 5 tot 10 minuten warming-up die je voor de tijd doet kan je veel ellende in de vorm van blessures besparen. Ook is het belangrijk dat je voordat je aan je potje begint even goed gaat rekken en strekken. Dit zodat je spieren lekker los worden en je alles kan geven tijdens je wedstrijd.

Tijdens een Padel training, train je je balans, behendigheid, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Verder is het goed om je balcontrole goed onder de knie te hebben. Train dit door ballen naar elkaar over te slaan. Maar ook door ballen op gemarkeerde gedeeltes proberen te raken. Hiermee kan je oefenen om meer geplaatste ballen terug te spelen. Zorg er ook voor dat je tijdens een padel training al je slagtechnieken op pijl houdt. Dit allemaal kan je helpen je spel te verbeteren en je de koning van de baan te maken!
Meer weten over een Padel trainingen en warming-ups? Bekijk dan ons artikel: Padel training met warming up.

Zelf aan de slag; Ga lekker padellen!

We zijn al een heel eind gekomen sinds het eerste potje padel in 1969! Inmiddels is het doorgegroeid tot een zeer populaire sport, en het blijft maar groeien. De reden van deze groei spreekt voor zichzelf, het is gewoon een super leuke sport! Het is makkelijk te leren en het blijft leuk om te doen. Door het grote aanbod aan padelbanen in Nederland is er vrijwel altijd eentje in de buurt. Een goede uitrusting is key bij het spelen van padel. Je wilt natuurlijk een racket van goede kwaliteit en die lang mee gaat. De padel rackets van Matchu Sports spreken voor zichzelf. Met zijn unieke design en gebruik van de beste materialen, zijn ze echte uitblinkers. Wil je nou zelf ook een padel racket van Matchu Sports? Neem dan een kijkje bij onze padel rackets pagina. Om langer te genieten van je padel racket is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Producten zoals: racket beschermtape en overgrip tape helpen je daarbij. Neem voor bescherming en andere handige accessoires een kijkje bij onze padel accessoires pagina.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd