Wat is padel?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

De liefdesbaby van tennis en squash, dat is padel. Van Beide sporten zijn de beste elementen gepakt en samengevoegd tot een nieuwe sport. Wat padel anders maakt? Dat lees je in dit artikel.

Padel komt van origine uit Mexico en is een combinatie van tennis en squash. Het is tegenwoordig vooral een sport die in Spanje veel wordt beoefend, maar de laatste paar jaar wordt er ook snel aan populariteit gewonnen in Nederland. Het wordt gespeeld op een speciale padel baan van 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door (glazen) wanden. Er wordt voornamelijk met tennisregels gespeeld, maar er mag bij padel ook gebruik worden gemaakt van de wanden zoals dat bij squash ook het geval is. Doordat de wanden onderdeel zijn van het spel is tactiek nog belangrijker dan bijvoorbeeld bij tennis, en ben je minder afhankelijk van kracht. Dit maakt padel een snelle en dynamische sport die makkelijk op te pakken is door zowel tennis- als squashspelers.


Hier een korte introductievideo over wat padel precies is:


 

Geschiedenis van padel

Padel is een relatief jonge sport en is dan ook nog niet zo bekend. In Zuid-Amerika en Spanje geniet de sport al van wat meer bekendheid. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het ontstaan van Padel.

De Mexicaan Enrique Corcuera wordt gezien als bedenker van padel. In de jaren 60 van de vorige eeuw bedacht hij deze sport om samen met vrienden en zakenrelaties te kunnen spelen. Over het hoe en waarom gaan verschillende verhalen de ronde. De muren rondom het veld waren waarschijnlijk in eerste instantie vooral praktisch zodat de ballen in het veld bleven. Het spelen via de muur bleek een leuke toevoeging te zijn. Een Spaanse vriend van Corcuera nam de sport mee naar Spanje waar het populair werd doordat o.a. de Spaanse koning Juan Carlos de sport omarmde. Vanuit Spanje werd padel verder in Europa verspreid.

De eerste padelbaan in Nederland werd gebouwd in 2006 op het trainingscomplex van voetbalclub PSV. Guus Hiddink was hier destijds hoofdtrainer en introduceerde de sport, die hij kende uit Spanje, als ideale uitlooptraining voor spelers na een wedstrijd. Door sommige partijen (zoals de NOS) wordt Guus Hiddink hierdoor gezien als dé padelpionier van Nederland. Enkele jaren later werden er ook padelbanen opgericht, die ook toegankelijk waren voor mensen zonder het talent om bij PSV te voetballen. De Nederlandse padelbond werd in 2011 opgericht met als doel het reguleren, organiseren en promoten van de sport.

 

Padel spelregels

Puntentelling
Padel wordt meestal gespeeld met 4 spelers; 2 tegen 2. De regels lijken veel op die van tennis. Zo is bijvoorbeeld de puntentelling hetzelfde. Het eerste punt is 15, het tweede 30, het derde punt 40 en het vierde punt is een game. Wanneer beide teams 40 punten hebben, ook wel een deuce genoemd, moeten er twee opeenvolgende punten worden gescoord om uiteindelijk de game te winnen. Het eerste team dat 6 games wint, wint de set. Echter kan je een set pas winnen met 2 games verschil. Een stand van 6-5 levert je dus geen set op. Je zult dan de volgende game ook moeten winnen zodat de stand 7-5 wordt. Het team dat als eerste 2 sets wint, wint de wedstrijd. In het geval van een 6-6 stand moet er een tiebreak worden gespeeld. Dit houdt in dat het team dat het eerst 7 punten weet te scoren, wint. De eindstand wordt dan 7-6.

Positie op het veld
Logischerwijs staat elk team aan een kant van het net. De serverende speler staat achter de servicelijn en serveert diagonaal naar het servicevak van de tegenstander. Waar de andere twee spelers zich moeten positioneren is geen regel voor. Vaak staan deze 2 meter van het net vandaan.

Kiezen van kant en opslag
Om te bepalen welk team als eerst mag serveren en een kant mag kiezen, wordt er een munt getost. Het team dat de tos wint, mag kiezen voor eerst serveren of ontvangen, een kant kiezen, of voorstellen dat het andere team mag kiezen.

Wisselen van kant
Na elke oneven set moeten spelers wisselen van kant. Dit betekent dus na de 1e, 3e, 5e etc. Indien er een tiebreak moet worden gespeeld, wisselen de teams van kant nadat er 6 punten gespeeld zijn.

Voor alle spelegels verwijzen we graag naar de Nederlandse Padelbond.

 

De padel baan

Padel wordt gespeeld op een baan van 20 meter lang en 10 meter breed en is omringd door glazen wanden en hekwerk van 3 meter hoog. De wanden en het hekwerk mogen gebruikt worden tijdens het spelen. De baan wordt opgedeeld door een net zoals dat ook bij tennis het geval is. Er is een servicelijn aan beide kanten en het veld wordt in de lengte doormidden gedeeld door een lijn. Hierdoor ontstaan aan beide kanten van het veld 2 servicevakken. De ondergrond van een padel veld is vaak kunstgras of gravel.

Het padel racket

Padel wordt gespeeld met rackets die verschillen van tennis- en squashrackets. Padel rackets zijn meestal van carbon fiber en hebben verschillende vormen afhankelijk van het niveau. Elk racket heeft een andere “sweetspot”, de plek op het racket waar je de bal het beste kan raken.
• Ronde vorm
De ronde vorm is voor beginners. De ronde vorm, het zachte foam en de grote sweetspot zorgen voor veel controle. Met dit racket maakt het ook net iets minder uit als je de bal niet helemaal perfect raakt. Ideaal voor iemand die nog niet zo bekend is met padel.
• Traanvorm
Het padelracket met traanvorm is voor spelers die al wat matches achter de rug hebben. Het racket biedt een goede combinatie tussen kracht en controle en is geschikt voor verschillende speelstijlen. De sweetspot is kleiner dan het beginnersracket maar groter dan het racket voor pro’s.
• Diamantvorm
De diamantvorm is voor de pro’s. Door de vorm is het grootste gedeelte van het gewicht aan de bovenkant verdeeld. Hierdoor kun je de bal veel kracht meegeven. Het racket voor pro’s heeft de kleinste sweetspot.

Meer weten over de verschillende padel rackets? Check dan onze padel rackets categoriepagina.

Padel ballen

Een padelbal lijkt precies op een tennisbal maar is toch anders. De bal is iets kleiner en de druk in een padelbal is lager. Hierdoor beweegt de bal trager. Het verschil tussen een padelbal en een tennisbal is zo klein dat je het nauwelijks ziet. Je merkt deze verschillen vooral tijdens het spelen.

Zelf padel spelen

Steeds meer tennisclubs bouwen een van hun tennisvelden om tot padelbaan. Er zijn dus steeds meer mogelijkheden om deze gave sport zelf te proberen. De site van de Nederlandse Padel Bond (NPB) vind je een kaart met padel-locaties in Nederland. Padel-locaties in België vind je hier. Voor een overzicht van al onze rackets, neem een kijkje op onze padel rackets pagina. En voor al je padel essentials neem een kijkje bij onze padel benodigdheden

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd