De voordelen van het verbeteren van knijpkracht

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Knijpkracht is de kracht die je handen en onderarmen uitoefenen wanneer je iets vastgrijpt of optilt. Het is een belangrijke vaardigheid die je helpt bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

Denk hierbij aan boodschappen dragen, deuren openen en tuinieren. Het kan je ook helpen om beter te presteren bij sporten zoals gewichtheffen, roeien en klimmen. Het trainen van knijpkracht voorkomt ook blessures en verbetert hand- en onderarmgezondheid.

Dus als je je knijpkracht traint, kun je niet alleen dagelijkse activiteiten gemakkelijker maken. Je verbetert ook prestaties en je voorkomt blessures. Gelukkig is knijpkracht makkelijk te trainen met bijvoorbeeld een verstelbare handtrainer.

Wat is knijpkracht?

Knijpkracht ontstaat bij het samenknijpen van je duim en vingers. Dit gebruik je om voorwerpen vast te pakken of vast te houden.

De spieren die zorgen voor knijpkracht zijn onder andere de flexor pollicis brevis en de flexor digitorum profundus. De flexor digitorum superficialis is ook betrokken bij het opwekken van knijpkracht. Deze spieren werken samen om de beweging van de hand en vingers te coördineren en te controleren.

Wist je dat er verschillende soorten knijpkracht bestaan? Een daarvan is de maximale knijpkracht. Deze meet de maximale kracht die je kunt uitoefenen bij het samenknijpen van je duim en vingers.

Dit is vooral relevant in de sportwereld. Atleten hebben vaak een sterke knijpkracht nodig om een bal goed vast te houden.

Er bestaat ook uithoudingsvermogen knijpkracht. Dit verwijst naar de kracht die je over een langere periode kunt uitoefenen. Dit is belangrijk voor muzikanten die een instrument moeten vasthouden. Ook voor werknemers die langdurig dezelfde beweging maken.

Er bestaat ook nog de pinch kracht. Deze meet hoe sterk je bent in het vasthouden van objecten tussen de duim en de rest van de vingers. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het vastpakken van kleine objecten zoals munten of pennen.

Kortom, knijpkracht is een belangrijk concept dat verschillende vormen aanneemt. Maximale kracht en uithoudingsvermogen kunnen van belang zijn, afhankelijk van de situatie.

man knijpt in verstelbare handtrainer

De waarde van knijpkracht

Knijpkracht is de kracht die wordt gebruikt bij het samenknijpen van de duim en vingers om objecten vast te pakken of vast te houden. Een goede knijpkracht is belangrijk voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Voorbeelden zijn het vasthouden van een pen, tillen van boodschappen, vasthouden van een bal bij het werpen, een racket bij tennis of klimmen aan een muur.

Een gebrek aan knijpkracht kan leiden tot blessures en beperkingen, zoals carpaal tunnel syndroom, tendinitis, tenniselleboog en golfarm. Het trainen van knijpkracht kan helpen bij het voorkomen van deze blessures en het verbeteren van de functionaliteit van je handen en onderarmen. Knijpkracht is dus erg belangrijk om blessures te voorkomen. Knijpkracht kan ook helpen om je sportprestaties te verbeteren [1].

Naast sportprestaties en blessures kan een goede knijpkracht ook van belang zijn in bepaalde beroepen, zoals in de bouw of bij het tillen van zware voorwerpen. Het trainen van de knijpkracht kan helpen bij het verbeteren van de prestaties.
Het kan ook het risico op werkgerelateerde blessures verminderen.

Het hebben van een gezonde knijpkracht is belangrijk voor de algemene gezondheid. Dit geldt vooral naarmate we ouder worden. Onderzoek heeft aangetoond dat een sterke knijpkracht kan leiden tot minder gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan hartziekten en diabetes. Daarom is het trainen van de knijpkracht belangrijk voor een gezonde levensstijl. Het kan ook helpen het verouderingsproces te vertragen [2].

“No matter how strong you are, if you can’t grip it, you can’t lift it.”

hand knijpkracht aan de muur

Hoe kan je knijpkracht verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om knijpkracht te trainen. Een van de meest effectieve manieren is door het gebruik van een verstelbare handtrainer. Met een verstelbare handtrainer kun je de weerstand aanpassen en je handen op een makkelijke manier trainen. Een populaire oefening is het gaan hangen aan een pull-up bar of turnringen. Deze oefening staat ook wel bekend als de dead hang. Deze zorgt ervoor dat je de spieren in je handen en onderarmen traint.

Andere manieren om knijpkracht te verbeteren zijn het uitvoeren van specifieke oefeningen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het samenknijpen van een stressbal of het gebruik van een grip trainer. Het is belangrijk om regelmatig te trainen om de knijpkracht te verbeteren. Ook is het belangrijk om de oefeningen zo lang mogelijk vol te houden.

Kleine verbeteringen in knijpkracht kunnen een groot verschil maken in dagelijkse activiteiten, van het openen van een pot tot het tillen van zware gewichten.

verstelbare handtrainer bovenaanzicht

Conclusie

Het is belangrijk om je handen en onderarmen gezond te houden, omdat ze een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven en sportactiviteiten.

Door het trainen van knijpkracht kunnen we blessures voorkomen en onze prestaties verbeteren. Er zijn verschillende manieren om knijpkracht te trainen, zoals het gebruik van een verstelbare handtrainer of het doen van oefeningen zoals pull-ups en dead-hangs. Het trainen van knijpkracht kan dus bijdragen aan een gezond en actief leven.

Bronnen

[1] NIH (2022). Associations Between Handgrip Strength and Dementia Risk.
[2] Karger (2019). Effects of Exercise Training on Handgrip Strength: A Meta-Analytical Review

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd