Wat is HIIT training?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

In ons drukke bestaan is het niet altijd even makkelijk om een gaatje te vinden om uitgebreid te sporten. Op momenten dat je weinig tijd hebt, is HIIT training ideaal! Met deze korte intensieve trainingen heb je in weinig tijd toch een vrij complete workout! Wat dit type training precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Wat is HIIT (High Intensity Interval Training)?

High Intensity Interval Trainingen (afgekort HIIT) zijn, zoals de naam al doet vermoeden, korte intensieve trainingen waarbij je intensieve trainingsperiodes afwisselt met korte rustperiodes. Een type HIIT training is de “Tabata”. Deze training bestaat uit 8 rondes waarbij je elke ronde 20 seconden intensief bezig bent waarna je 10 seconden rust neemt. De Tabata wordt veel voor looptrainingen gebruikt maar kun je ook doen met fitnessoefeningen zoals de push-ups bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden te bedenken. Ook onze WODjes (Workout of the Day) zijn prima High Intensity Interval Trainingen.

Interval trainingen zijn vooral een goed alternatief voor cardio-sessies. Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat je met hetzelfde aantal sessies HIIT trainingen als gewone cardio-trainingen dezelfde resultaten kan bereiken als het gaat om verbetering van de conditie. De HIIT-groep trainde slechts 2,5 uur tegenover de 10,5 uur die de gewone groep trainde in de week. Met 8 uur minder per week toch dezelfde resultaten halen, klinkt goed toch?


Voordelen van HIIT training

Het idee achter een HIIT training is dat je in weinig tijd toch een complete workout doet. Het brengt een aantal voordelen met zich mee.

  • Tijdbesparend
    Doordat je een stuk intensiever traint en de rustperiodes veel korter houdt, heb je in korte tijd toch een effectieve workout. Een uur hardlopen is moeilijker in je dagelijkse schema in te passen dan een kwartiertje HIIT training.
  • Verbetert de conditie
    Een goede conditie is niet alleen nuttig voor (team)sporters. Ook in het dagelijks leven heb je er baat bij. Het is fijn als naar de supermarkt kan fietsen zonder daar aan de beademing te moeten. Interval trainingen zijn net zo effectief gebleken voor het verbeteren van de conditie als reguliere cardio trainingen. Als hardlopen niets voor jou is, kun je dit dus prima vervangen voor een High Intensity Interval Training.
  • Flexibel
    HIIT is ontzettend flexibel. Je kan het overal doen en als je een keer geen fitnessspullen bij de hand hebt, kan het ook zonder gewoon in de slaapkamer bijvoorbeeld. Begin de dag eens met een intervaltraining, daar word je zeker wakker van. Ook wat betreft de intensiteit is HIIT flexibel. Deze pas je namelijk makkelijk aan naar jouw eigen niveau. Maak bijvoorbeeld de rustperiodes korter of doe de oefeningen met (meer) gewicht in plaats van alleen bodyweight.
  • Verhoogd metabolisme tot enkele uren na de training
    Door de hoge intensiteit en intensieve inspanning zet je het lichaam behoorlijk aan het werk. Hierdoor zal je lichaam langer bezig zijn met herstellen na een training dan na gewone cardio. Je lichaam verbrand ook na de training nog meer calorieën dan dat het normaal zou doen. Dit zie je ook terug na een zware krachttraining en wordt ook wel “afterburn” genoemd. Gewone cardio heeft dit effect ook wel maar in veel kleinere mate dan krachttraining of HIIT training.
  • Net zoveel vetverlies als reguliere cardio
    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HIIT trainingen net zo effectief (of zelfs effectiever) zijn voor vetverlies als reguliere cardio. In minder tijd verbrand je dus evenveel vet.
  • Spierbehoud of zelfs spieropbouw tijdens het afvallen
    Wanneer je gaat diëten is de kans groot dat je spiermassa gaat verliezen. Je krijgt immers minder voedingsstoffen binnen. Het voordeel van HIIT ten opzichte van gewone cardio is meer spierbehoud. Met gewone cardio is de kans groter dat je naast vet ook spiermassa verliest.

Hoe vaak interval training?

Hoe vaak je per week HIIT kan doen hangt een beetje af van het soort trainingen dat je doet. Trainingen met lichaamsgewicht zijn minder belastend dan wanneer je gebruik maakt van gewichten zoals kettlebells of vinyl dumbbells. In het eerder genoemde onderzoek werd er 6 keer per week getraind. Dit waren trainingen zonder gewichten. Wanneer je verzwaarde interval trainingen doet, is het verstandig om wat meer rust te nemen. Train bijvoorbeeld 3 dagen in de week en neem na elke training een dag rust. Op deze rustdagen kun je wel gaan sporten maar train dan spieren die je de dag daarvoor nog niet hebt aangepakt.

7 minute workout

Steeds meer mensen zijn op zoek naar HIIT workouts voor thuis. Uit deze behoefte is de 7-minute workout ontstaan. Deze trend zien we de laatste paar jaar steeds meer opduiken. Deze intervaltraining duurt slechts 7 minuten zoals je waarschijnlijk al had begrepen en kan dus gemakkelijk thuis doen omdat je er weinig voor nodig hebt. De workouts zijn wetenschappelijk samengesteld en zo ingedeeld dat je elke spiergroep aanpakt. Elke oefening doe je 30 seconden waarna je 10 seconden rust hebt. Hiermee lijkt het dus veel op de tabata. Er zijn diverse apps, zoals 7 Minute Workout App, (gratis) te downloaden die vol staan met 7 minuten durende workouts. In deze apps vind je uitleg van elke oefening en een timer die je laat weten wanneer je aan de volgende oefening moet beginnen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat de 7-minute workouts een positief effect hebben op de conditie en vetverbranding. Echt grote verschillen worden nou ook weer niet gemeten dus of de 7-minute workout elke andere manier van sporten overbodig maakt, is nog maar de vraag. Maar hé, iets is beter dan niets toch?
Zie de 7-minute workout meer als uitkomst op dagen dat je geen tijd hebt om uitgebreid te sporten of als toevoeging aan je huidige sportregime.

Conclusie

High Intensity Interval Trainingen zijn korte, maar intensieve workouts waarbij intensieve trainingen worden afgewisseld met korte rustperiodes. HIIT training brengt vele voordelen met zich mee en is het perfecte alternatief voor cardio. Deze vorm van trainen kun je tot wel 6 keer per week doen, maar bij een zwaardere training met gewichten wordt 3 keer in de week aanbevolen. Ben jij klaar voor een High Intensity Interval Training? Check dan eens onze WOD’s (Workout of the Day) op onze instagrampagina! Aan de slag!

Geschreven door:

Reageren