Bierbuik? Zo kom je er vanaf! 5 tips

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Je bent je er bewust van dat het vet van je buik over de rand van je broek komt. Hierdoor zitten broeken en shirt soms erg strak waardoor je niet meer lekker beweegt. Daarnaast voel jij je misschien ook wel ongemakkelijk en minder zelfverzekerd. Dat is nog niet alles: een bierbuik kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Als je je hierin kan vinden, lees dan vooral verder. Wij vertellen je alles wat je over een bierbuik moet weten om ervan af te komen.

Wat is een bierbuik

De naam laat blijken alsof een bierbuik het gevolg is van veel bier drinken maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een bierbuik is eigenlijk gewoon een naar voren uitpuilende buik door ophoping van lichaamsvet in de onderbuik. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt slaat je lichaam vetten op. Laat het nou net bier zijn waar heel veel calorieën in zitten. Ook zitten er geen vitaminen of mineralen in bier waardoor je trek krijgt en lekker gaat snacken bij het nuttigen van een biertje. vandaar dat een bolle buik vaak samen gaat met veel bier drinken.

Daarnaast heeft ook het geslacht veel te maken met waar je vetten opslaat. De meeste vrouwen hebben hiermee geluk. Vrouwens slaan de vetten namelijk eerder op op de heupen. Bij mannen daarentegen hopen de vetten zich sneller op in de onderbuik. Dit heeft te maken met het testosteron gehalte. Waar blijkt dat uit?

  1. Als een vrouw ouder wordt en de overgang voorbij is dan wordt het oestrogeengehalte lager en neemt het testosterongehalte iets toe. Dit zorgt ervoor dat wanneer vrouwen ouder worden er meer vet opgeslagen wordt in de buik.
  2. Als een vrouw ervoor kiest om in een man te veranderen dan zullen er ook medische veranderingen moeten plaatsvinden. Hierbij worden er mannelijke hormonen in het lichaam van de transgender aangebracht waaronder testosteron. Naarmate het proces loopt is er ook te zien dat het vet zich begint te verplaatsen. Waarnaartoe? Je raadt het al, de buik.

Is een bierbuik gevaarlijk?

De vetten die in de buik worden opgeslagen zijn vaak viscerale vetten. Dit zijn vetten die zich rond de organen vastzetten. Het zijn ook deze vetten die vaker zorgen voor ziektes. Dus ja, een bierbuik kan zeker gevaarlijk zijn. Natuurlijk heeft dit ook met de omvang van de bierbuik te maken. In het schema hieronder zie je wanneer je een verhoogd risico loopt.

Middelomtrek in cm Risico
Man Vrouw
< 94 < 80 Geen risico
94-102 80-88 Lichtelijk Risico
> 102> 88Wel risico

5 tips om van jouw bierbuik af te komen

Een bierbuik is dus eigenlijk vetophoping in de buik doordat je meer calorieën inneemt dan verbruikt. De oplossing zit hem niet alleen in het stoppen met bier drinken maar ook om op andere voedingen en dranken te letten en te bewegen. Lees de volgende 5 tips om van jouw bierbuik af te komen.

1. Even stoppen met alcohol drinken

Toch is het wel noodzakelijk om even te stoppen met bier drinken. Eigenlijk is het noodzakelijk om even helemaal te stoppen met alcohol drinken. Op het moment dat er alcohol in je lichaam zit zal je lichaam alle energie stoppen in het verwijderen van alcohol. Hierdoor kan je lichaam zich niet focussen op het verbranden van calorieën. Alcohol is dus niet het enige probleem maar wel een groot probleem. Daarnaast heeft alcohol ook een negatief effect op jouw testosteron. Een laag testosterongehalte verhoogt de kans op gewichtstoename.

2. Eiwitrijke voedingsmiddelen eten

Uit de onderzoeksresultaten van een meta-analyse blijkt dat het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen zorgt voor gewichtsverlies, een afname van buikvet en het risico op hartziekten vermindert. Deze tip gaat goed samen met wat extra beweging. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor je spieren.

“No pressure, no diamonds
no struggle, no growth”

3. Volg een koolhydraatarm dieet

geraffineerde of bewerkte koolhydraten bevatten veel toegevoegde suikers en weinig vitaminen, vezels en mineralen. Tevens zorgen slechte koolhydraten voor meer insuline waardoor je meer vetten rond je buik zult opslaan. Leg de frisdrank, gebakjes en koekjes dus even aan de kant. Zo snack ik alleen nog maar op de zaterdagen. Tijdens het avondeten vermijd ik aardappelen en eet ik vaak alleen een stukje vlees of vis met wat groenten. Ook eet ik geen brood meer ’s ochtends maar neem ik een bakje yoghurt of een gebakken ei.

4. Begin met cardio-oefeningen

Zorg ervoor dat je een half uurtje per dag een cardio oefening doet. zelfs een half uurtje wandelen kan al helpen. Ik begin vaak de dag met een half uurtje buikspier oefeningen. De dag erna ga ik na het avondeten lekker een half uur lopen of springtouwen. Wandelen en springtouwen zijn erg laagdrempelig en je verbrandt er vaak meer mee dan je verwacht. Benieuwd naar hoeveel calorieën je verbrandt met touwtje springen?

5. Zorg voor genoeg ontspanning

Stress zorgt voor een drang naar suikers en vetten. Wanneer je chronische stress hebt maakt je lichaam cortisol aan. Een nadelig effect van dit hormoon is dat vetten sneller in de onderbuik worden opgeslagen. Wordt dus vooral niet gestrest als je geen snelle veranderingen ziet. Een bierbuik heb je namelijk niet in een week tijd weg. Ook vroeger naar bed gaan helpt enorm om van je bierbuik af te komen. Probeer 7-8 uur slaap in de nacht te krijgen. Hier krijg je ook meer energie van en wordt het veel makkelijker de andere tips uit te voeren.

Conclusie om van jouw bierbuik af te komen:

Waar het hele verhaal dus eigenlijk op neer komt is dat je moet afvallen als je van een bierbuik af wilt komen. Dit doe je dus door meer calorieën te verbranden dan dat je binnen krijgt. Maar hoeveel heb je er dan nodig? Bereken het met onze handige calculator. Ook al weet je hoeveel calorieën je mag innemen. Minder calorieën binnen krijgen dan verbranden klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Ook hier helpen we je graag mee. met deze 5 handige diëten maak je het voor jezelf al een stuk makkelijker. dieet gekozen? Kijk dan eens tussen deze lekkere en gezonde recepten. je zult verbaasd zijn wat hoe lekker de recepten kunnen zijn.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd