Elke dag touwtje springen!? Wat zijn de effecten?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Eventjes touwtje springen voor je naar bed gaat, of misschien direct na het opstaan, kan heerlijk zijn. Het is een goed begin van de dag, of juist een goede afsluiter. Het is dan ook heel verleidelijk om het aan je dagelijkse routine toe te voegen. Maar moet je eigenlijk wel dagelijks touwtjespringen? In dit artikel vertellen we je alles over de effecten van elke dag touwtje springen.


In ons artikel de voordelen van touwtje springen kan je lezen over de vele gezondheidsvoordelen dat touwtje springen met zich meebrengt. Waaronder calorieën verbranden en het aanmaken van endorfine. Wanneer je elke dag zal springen, zul je ook elke dag van de voordelen genieten. En omdat het ook maar weinig tijd kost, is de work-out makkelijk even tussendoor te doen.

Omdat je er juist zoveel calorieën mee verbrand is het wel degelijk mogelijk om af te vallen met touwtje springen. Zo heb je na 30 seconden al 5 kcal verbrand, wat neerkomt op 10 calorieën per minuut springen. Wanneer je tien minuten per dag touwtje springt, verbrand je met deze workout alleen al 100 kcal totaal. Het verbranden van veel calorieën in slechts een korte tijd is voor een persoon die wilt afvallen vaak genoeg reden om te beginnen met touwtje springen.

Wel moet je hierbij in het achterhoofd houden dat je niet alle verbrande calorieën er vervolgens weer bij moet eten. De vuistregel bij afvallen is namelijk: je moet meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt!


Elke dag touwtje springen

Of elke dag touwtje springen gezond is? Ja! Maar dan ligt het er wel aan hoe lang je springt en hoe fit je bent. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag 30 minuten gaat touwtje springen, zal je al snel merken dat je je lichaam aan het uitputten bent. Wel kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld elke dag 5 minuten touwtje te springen, bijvoorbeeld als warming-up van je training. Zo maak je direct je hele lichaam warm met slechts één oefening.

Afhankelijk van hoe fit je bent, kan je ook bepalen of het gezond is om elke dag te springen. Wanneer je pas net begonnen bent met sporten zal je nog conditie moeten opbouwen. Daarbij moeten je spieren ook nog sterker worden en is je lichaam nog niet gewend aan alle vormen van trainen. Als beginner zal je het dus rustig op moeten bouwen en de rustdagen ook zeker niet over moeten slaan!

Ongeacht welke work-out of training je ook maar volgt, het nemen van rustdagen is belangrijk. Je spieren hebben deze dagen nodig voor een optimaal herstel. Zo is het al genoeg om drie tot vijf keer per week het springtouw erbij te pakken. Ook dan zal je optimaal van de voordelen genieten.
Wil je toch elke dag touwtje springen dan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Wanneer je lichaam vraagt om een rustdag, pak deze dan! Voor de rest kan je de work-out het beste kort houden en de intensiteit laag.


De negatieve effecten van elke dag touwtje springen

Naast het verbranden van veel calorieën kent touwtje springen nog veel meer positieve gezondheidsvoordelen. Zo is het ook goed voor je hart én versterkt het je botten. Daarbij is het perfect als workout van de dag, want het is een echte full body-workout. En voor de beginners onder ons is het ook nog eens heel makkelijk aan te leren en heb je in principe geen ervaring nodig.

Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je begint met touwtje springen de kans op een blessure groot is. Vooral wanneer je een beginner bent en de techniek nog niet goed onder controle hebt. Daarom is het belangrijk om goed te leren touwtje springen! Goed touwtje springen betekent dat je het touw op de juiste manier en snelheid ronddraait, maar ook dat je op de juiste manier landt!

Onderstaand vind je ook enkele negatieve effecten als gevolg van touwtje springen. Deze effecten gelden echter in specifieke situaties en zullen dus niet voor iedereen als risico tellen.

Wanneer je last hebt van botproblemen, pijn in de knieën, de voeten of in andere delen van het been dan kan touwtje springen dit erger maken. Door overbelasting van het geblesseerde lichaamsdeel, zal je de blessure erger maken. Hierdoor zal het herstel nog langer duren. Dit wil je uiteraard voorkomen en daarom kan je het beste de blessure niet te veel belasten.

Vrouwen die ongesteld zijn kunnen het beste het springtouw ook even laten liggen voor een weekje. Touwtje springen tijdens de menstruatie zou er namelijk eventueel voor kunnen zorgen dat je langer ongesteld bent, dit liet Verywell Health weten. Omdat menstruatie een primaire oorzaak is van dysmenorroe, kan het tegelijkertijd de klachten die hierbij komen kijken verlengen. Dysmenorroe is hevige kramp in de onderbuik of rug.

Het springtouwen kan ook zorgen voor een hoger risico op hart gerelateerde problemen. Het gaat hier om hartgerelateerde patiënten die ervoor kiezen om het springtouw in hun work-out te gebruiken. Deze vorm van sporten kan ervoor zorgen dat er te veel druk uitgeoefend wordt op het hart, waardoor je meer risico loopt op hartproblemen.


Een maand lang touwtje springen; 30-day challenge!

Wil je dan toch elke dag touwtje springen? Dan kan je het beste eerst beginnen met een 30-day challenge. Een maand lang springen is een heel goede manier om erachter te komen of dit dé workout voor jou is én welke effecten het heeft op jouw lichaam!

Op het internet zijn vele 30-day challenges te vinden en je zou elke maand een nieuwe kunnen proberen. Voor deze maand hebben wij al een challenge voor je gemaakt, dat scheelt weer zoekwerk! Echter bevat de 30-day challenge wel rustdagen.

30 dagen touwtje springen challenge | 30 days jump rope challenge | Matchu Sports

Het effect van een 30-day springtouw challenge

Of een 30-day jump rope challenge ook echt effect heeft, hebben verschillende mensen al voor je uitgezocht. Zo heeft Cam Jones, evenals zijn broer, een maand lang de challenge gedaan. Op YouTube heeft hij zijn hele proces gefilmd. Hij kwam er al snel achter dat langzaam opbouwen belangrijk was en dat het springen makkelijker lijkt dan het is.

Jones zijn challenge bevatte een half uur springen per dag, voor 30 dagen lang. Omdat hij in het begin niet direct een half uur kon springen, begon hij met het springen trainen. Door elke keer een paar minuten te springen en vervolgens weer pauze te nemen, werd hij er steeds beter in.
Aan het einde van de maand heeft hij zijn resultaten van voor en na de challenge tegen elkaar afgewogen. Wat bleek? Hij was bijna anderhalve kilo kwijt en zijn vetpercentage is gedaald met 0,3%. Daarnaast begon hij het springen steeds leuker te vinden, hoe verder hij in het proces was.

Dus met elke dag touwtje springen is afvallen zeker mogelijk! Je moet hierbij wel rekening houden met wat je eet. Want afvallen begint in de keuken.


Zelf aan de slag!

Het springtouw kent vele voordelen en wordt vaak in een training verwerkt. Soms dient het springtouw zelfs als complete work-out, want je traint immers je hele lichaam. Omdat het ook slechts weinig tijd in beslag neemt, is het super makkelijk om elke dag even tijd vrij te maken voor een paar minuten springen. En als je zo nu en dan een rustdag neemt, is kun je zeker afvallen met touwtje springen.

Helaas zitten er ook enkele nadelen aan elke dag touwtje springen. Het grootste nadeel is vooral dat je elke dag opnieuw blessures kan oplopen. Dus hoe vaker je springt, hoe hoger het risico is.
Als je last hebt van gewrichtsproblemen of pijn in de benen kan je het beste wel van het springtouw afblijven, of met mate springen. Hetzelfde geldt voor mensen met hartproblemen. Tijdens de menstruatie kun je er ook voor kiezen om het touw even te laten liggen, om zo de kans op nog meer menstruatieklachten te voorkomen.

Ondanks de negatieve effecten van touwtje springen, hoef je het touw zeker niet weer op te bergen. Heb je nog geen touw, kijk dan eens bij ons assortiment springtouwen! En als je alles dat je moet weten over touwtje springen wil weten, check dan onze ultieme gids voor touwtje springen!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd