Foam roller gebruiken? Wanneer en waarom?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
De foam roller, waarom en wanneer? In dit artikel gaan wij jou uitleggen waarom foam roller oefeningen goed voor je spieren zijn en wat de goede manier is om dit toe te passen in je trainingen. Deze kanjer in de vorm van een cilinder verhelpt namelijk niet alleen een pijnlijke plek na het sporten, maar ook op lange termijn heeft het zijn voordelen.


Wat is een foam roller?

Een veelgestelde vraag is: Waarom foam roller gebruiken als je ook kan rekken en strekken?
Foam rollen draait niet alleen om het opwarmen van je spieren tijdens een warming-up, maar grotendeels ook om het losmaken van knopen in je spieren en voor een betere doorbloeding rondom jouw spieren.

Het gebruiken van een foam roller wordt ook wel self-myofascial release genoemd. Deze bijzondere techniek wordt steeds vaker gebruikt door niet alleen atleten, maar ook door de alledaagse sporters. Self-myofascial is een fancy term voor zelfmassage, want in feite is dat ook wat je doet. Door de ‘knopen’ in je spieren te masseren met de foamroller, verhelp je de pijn en voorkom je stijve spieren.

Welke foam roller past bij mij?

Hoe meer soorten foam rollers, des te meer vragen er in je hoofd spoken. Maar welke foam roller kan je nu het best gebruiken? De vuistregel van de rollers is als volgt: Hoe zachter het foam, hoe aangenamer het aanvoelt. En hoe harder het foam, hoe gevoeliger en directer het is.

Hieronder vind je alle benodigde informatie over de foam rollers, Massage roller en Lacrosse ball van Matchu Sports om jouw een duidelijk beeld te geven.

Foam roller zacht

Voor zowel de gevorderde sporter als de beginnende sporter is de foam roller zacht ideaal. Dit komt omdat in vergelijking met de andere rollers, deze roller een stuk zachter zijn. Wij raden daarom ook aan voor de beginnende sporter om met een foam roller te beginnen die zacht is. Zachte foam roller zullen aangenamer aanvoelen en gevoelige spieren minder direct aanpakken.

Met een zachte foam roller zul je ook een knoop eruit kunnen masseren, alleen zul je er wellicht iets langer over doen om het gewenste doel te behalen.

Voor de grotere spieren is deze foam roller ook beschikbaar in 90 cm!

Foam roller extra

Voor de fanatieke sporter hebben wij de foam roller extra. Deze kleine en bijzonder lichte foam roller zorgt voor een betere en uitgebreide stimulans door middel van zijn extra massagepunten. Door de verhouding tussen hardheid en druk zorgt deze roller ervoor dat gevoelige spieren makkelijker te behandelen zijn.

Grid foam roller

De meest verkochte foam roller van Matchu Sports is de Grid foam roller. Dat is niet zomaar want deze roller is perfect voor zowel de beginnende sporter als de ervaren sporter. Deze foam roller is van harder foam en in combinatie met de massagepunten zorgt het voor een intense, maar ook effectieve massage. Knopen in het spierweefsel worden makkelijk uit gemasseerd met deze roller door de directe aanpak.

Spieren die overgevoelig, of misschien zelfs pijnlijk aanvoelen kan je beter in het begin vermijden met deze foam roller. Rol rustig en gecontroleerd om de spier heen en werk langzaam naar de spier toe wanneer het minder gevoelig aanvoelt.

Ben je opzoek naar een foam roller waar geen knoop te strak voor zit? Kijk dan naar onze Foam roller heavy duty. Dit is onze hardste foam roller en kan gebruikt worden voor elke knoop.

Foam roller heavy duty

De foam roller heavy duty is gemaakt voor de lastigste knopen en de fanatiekste sporter! Door het EVA foam zorgt het ervoor dat jij een stevige massage krijgt, en met de lengte van 46 centimeter is er geen spier te groot voor de roller. Deze roller is intens en hard, dus raden we hem af voor beginnende sporters of mensen met gevoelige spieren.

Masssage roller

Een andere soort roller is de massage roller. Deze stick gebruik je door met je handen druk te zetten en geleidelijk over je spier heen te rollen. De massage roller is ideaal voor spiergroepen waar je moeilijker bijkomt. Denk bijvoorbeeld aan je kuitspier, je hamstring en zelfs je bovenbenen!

Je kan extra druk uitoefenen op je spier door met je handen meer druk te zetten op de roller.

Lacrosse ball

De lacrosse ball wordt ondertussen niet alleen rond gegooid op het lacrosse veld, maar ook zie je deze kleine rubberen bal steeds vaker bij de self-myofascial release techniek verschijnen als alternatief voor de foam roller.

Deze kleine bal heeft een paar sterke eigenschappen en één daarvan is dat hij elke spier kan aanpakken op bijna alle plekken. Wat de lacrosse ball anders maakt dan de foam rollers, is dat je de lacrosse ball direct onder het triggerpoint kan leggen, dit komt omdat de bal maar 6,5 centimeter is. Houdt er wel rekening mee dat door het harde materiaal, de massage erg gevoelig kan zijn.

Plaats de lacrosse ball nooit recht op het bot. Zorg altijd dat er een laag spierweefsel tussen zit.

Wat is een triggerpoint?

Een ‘knoop’ in je spieren wordt ook wel een triggerpoint genoemd. Dit zijn opgestapelde verhardingen en kunnen vaak als zeer gevoelig tot pijnlijk ervaren worden. Er zijn veel redenen voor een triggerpoint om te ontstaan. Overbelasting is een veel voorkomende reden, door bijvoorbeeld sporten.

Door overbelasting op een spier te creëren ontstaat er een lokale verdikking die slecht doorbloed is. Dit zorgt ervoor dat er opgestapelde afvalstoffen ontstaan die vervolgens samenkleven. Dit geldt tevens niet voor de gehele spier maar voor slechts enkele afzonderlijke spiervezels.

Andere redenen van triggerpoints kunnen zijn:

 • Door het maken van een verkeerde beweging.
 • Langdurig in een verkeerde houding (Dit kan ontstaan door te lang zitten aan je bureau).
 • Psychologische factoren zoals vermoeidheid, stress en depressie.
 • Een lange periode weinig tot geen beweging hebben gehad (bijvoorbeeld door gips, of het lopen van krukken.)
 • Door middel van foam rolling voorkom je deze triggerpoints met de zogenoemde self-myofascial release.

  Hoe gebruik je een foam roller?

  Allereerst is de basis belangrijk. Bij vele spieren kan je de roller makkelijk gebruiken door hem op de grond te leggen en er met een pijnlijke spiergroep overheen te rollen. Rol langzaam heen en weer over de gehele spier en houd op de plek waar het gevoeliger is de positie een paar seconden vast.

  Het is belangrijk dat je spieren in een ontspannen toestand zijn en dus niet zijn aangespannen. Het gevoel wat je kan ervaren tijdens het rollen zal kan onaangenaam zijn, maar dat is ook de bedoeling. Het is goed als het pijn doet, dat betekent ook dat je op de goede plek zit. Het is tevens wel de bedoeling dat de pijn dragelijk is.

  Na 10-30 seconden zul je merken dat je spieren wat meer ontspannen zullen zijn. Is dit niet het geval en merk je dat één specifieke plek nog steeds erg gevoelig is, verplaats dan de foam roller om die plek heen. Op deze manier behandel je de spieren daaromheen en zo probeer je steeds meer terug te werken naar het centrum van die betreffende pijnlijke plek.

  Als je van plan bent om dagelijks een foam roller te gebruiken plan dit dan in na je training. Rol 20-30 seconden over de betreffende spier en herhaal dat 3 keer.

  Wanneer kan je een foam roller gebruiken?

  Er zijn veel manieren hoe je de foam roller kunt gebruiken om jouw lichaam te helpen. Ook zijn hier verschillende momenten voor. Als je de foam roller voor het trainen gebruikt, verbeter je de bloedsomloop en pak je de knopen aan die de beweeglijkheid kunnen beperken.

  Met de foam roller wordt ook de spierfascie gemasseerd. Vaak zorgt dit voor een soepeler gevoel. Dit vergroot de range of motion en heeft een positief effect op sport- en revalidatie prestaties.

  Als je de foam roller gebruikt na de training masseer je het spierweefsel en voorkom je de mogelijkheid op blessures.

  Wat handig is om te weten is dat je spieren beurs aan kunnen voelen de dag na het gebruiken van de foam roller, maar dat is juist goed! Wacht altijd 24 tot 48 uur voordat je dezelfde plek gaat behandelen met de roller, op die manier zou je 3 keer per week tot dagelijks de foam roller kunnen gebruiken. Meer te weten komen over de foam roller? Lees dan onze ultieme gids voor foam rollen.

  Geschreven door:

  Dex Strijland

  Dex is de stuiterbal van het team en bijna wekelijks te zien in onze workout video's. Verder houdt hij zich bezig met TikTok en levert hij nieuwe content voor onze Fit Tips. Dex is vaak in de gym te vinden en staat het liefst zo veel mogelijk op zijn snowboard.

  Reageren

  Gerelateerd