Sport- en fitnesstrends 2021

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
2020 was een gek jaar waarin sportscholen en sportclubs moesten sluiten vanwege het corona virus. We gingen massaal thuis sporten en op zoek naar creatieve manieren om toch fit te blijven. Zo kwamen er verschillende sport- en fitnesstrends omhoog gedreven. Dit zijn wat ons betreft de leukste en blijvende trends die ook in 2021 relevant blijven.Dit artikel is geschreven in oktober 2020. Een gek jaar waarin opeens veel dingen niet meer konden. In maart gingen de sportscholen en sportclubs dicht en moesten we massaal op zoek naar andere manieren om fit te blijven. Dit leidde tot veel leuke en ook wat minder leuke ideeën. Welke trends zijn blijvertjes en welke laten we hopelijk net als Corona achter ons in 2020?
We hebben dit artikel gebaseerd op wat we op social media voorbij hebben zien komen. Voor de cijfers hebben we verder gebruik gemaakt van Google Trends, de keywordplanner van Google en onze eigen cijfers uit Google Analytics.
In dit artikel bespreken we de volgende sport- en fitnesstrends voor 2021:

  • 1: Thuis sporten
  • 2: High Intensity Interval Training (HIIT)
  • 3: Sport wordt (nog) digitaler
  • 4: Hoelahoepen
  • 5: Yoga en mindfulness
  • 6: Padel
  • 7: Golfen

Thuis sporten

2020 was het jaar van Corona, lockdown en gesloten sportscholen. Dit leidde er toe dat veel mensen thuis zijn gaan sporten. De verwachting is dat ook in 2021 sporters vaker thuis voor een workout gaan wanneer ze bijvoorbeeld geen tijd of zin hebben om naar de sportschool te gaan. Veel mensen hebben ook diverse sportspullen gekocht om thuis ook pittige workouts in elkaar te kunnen zetten. En als je deze spullen dan toch hebt liggen, waarom zou je ze dan niet gebruiken?

HIIT (High Intensity Interval Training)

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Deze vorm van training is op veel verschillende manieren in te vullen. Het idee is dat je in korte tijd een complete workout doet. In minder tijd hetzelfde of zelfs meer resultaat! De WOD’s (workout of the day) die vaak met crosstraining worden gedaan, zijn ook een vorm van HIIT-workouts. Check eens #wodwoensdag op Instagram. Onder deze hashtag posten wij elke week een nieuwe WOD.
HIIT is een trend die we al een langere tijd zien en flink aan populariteit wint. Dit jaar ging de groei een stuk harder. Zoals met alle sporttermen is er een grote stijging te zien op het moment dat we in gedeeltelijke lockdown gingen. Na een daling in de zomer zien we in oktober alsnog bijna een verdubbeling ten opzichte van oktober 2019.
google trends HIIT 2020

Sport wordt (nog) digitaler

Apps voor sporters kennen we al een tijdje. Denk bijvoorbeeld aan Runkeeper voor hardlopers of Strava voor fietsers. Op social zag je het veel voorbij komen. Vrienden die sportieve challenges voor elkaar bedachten aan de hand van bijvoorbeeld de eerder genoemde apps. Ook samen op afstand sporten gebeurde veel. Elkaar motiveren en uitdagen is voor veel mensen een belangrijke factor bij het sporten. Deze factor viel in 2020 helaas (gedeeltelijk) weg door de corona maatregelen. Daarnaast dwong het sportscholen en personal trainers tot creativiteit om hun klanten toch fit te houden.

Hoelahoepen

De hoelahoep bestaat al jaren als speelgoed voor kinderen. De laatste jaren is ook de fitness hoelahoep steeds meer in opkomst. Het verschil tussen deze en de klassieke variant is voornamelijk het gewicht. Een fitness hoelahoep is een stuk zwaarder. Hierdoor is het makkelijker om deze onder controle te houden en is het ook nog eens een goede workout voor de core spieren! Elk voorjaar is er een kleine stijging te zien wanneer mensen op zoek gaan naar leuke alternatieve manieren om fit te worden of te blijven. Dit jaar was er echter een grotere stijging te zien die ook langer aanhield dan de gebruikelijke piek in het voorjaar. In oktober 2020 werd er twee keer zoveel gezocht op de term “fitness hoelahoep” als in oktober een jaar eerder.
zoekvolume fitness hoelahoep

Yoga en mindfulness

Ook deze twee termen zijn absoluut geen nieuwkomers als het gaat om trends. Er wordt steeds meer druk op ons gelegd door de maatschappij, de omgeving en door onszelf. Om even uit deze drukte te ontsnappen, rollen we steeds vaker ons yogamatje uit. In het voorjaar gingen we massaal op zoek naar yoga oefeningen. In de zomer nam de gigantische piek deels af, hoogstwaarschijnlijk omdat rond die tijd sportscholen en sportclubs weer open mochten. Op het moment van schrijven is er nog steeds een flinke stijging te zien ten opzichte van vorig jaar.

Yoga trend 2020

Padel

Padel is een racketsport die squash en tennis combineert. De sport bestaat al een tijdje en is vooral populair in Spaanstalige landen. Deze sport wint nu ook in Nederland aan populariteit. In 2019 waren er 115 padel locaties. Dit aantal is gegroeid naar 177 locaties. Een groei van ruim 50% (cijfers van nlpadel.nl).
2020 was een onzeker jaar waarin sporten in groepsverband meerdere keren werd stilgelegd. Er werd uitgeweken naar de tennisvelden maar ook de padelbanen werden steeds meer gevonden. Dat begrijpen wij maar al te goed. Padel heeft alle leuke elementen van tennis en squash wat het een ontzettend snelle en dynamische sport maakt. Meer lezen over padel? Bekijk dan ook eens dit artikel dat we er eerder over schreven.
Padel zoektrend 2020

Golfen

We weken niet alleen massaal uit naar de padelbanen en tennisvelden maar ook golfclubs werden veel bezocht. In mei tot en met oktober meldden zich ruim 25.000 nieuwe golfers zich aan. Ruim 10.000 meer dan een jaar eerder (De Stentor). Wij begrijpen deze toename wel. Als je al de hele dag binnen zit, is golf een ideale manier om buiten even tot rust te komen. Daarnaast kun je, ondanks de maatregelen, samen gaan golfen omdat er prima afstand te houden is. Golf alleen voor de elite? Wat ons betreft niet!

Jouw ervaringen

Met welke van deze trends heb jij al kennis gemaakt? Of ben jij misschien wel een trendsetter en ben je met iets sportiefs bezig waar nog weinig mensen van hebben gehoord? We horen graag meer over jouw ervaringen!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd