Bekkenbodem trainen

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
In het dagelijks leven gebruik jij je bekkenbodemspieren meer dan je waarschijnlijk door hebt. Pas op het moment dat je er last van hebt ga je iedere beweging voelen. De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in ons lichaam en dus is het niet prettig als je er problemen mee hebt. Door de bekkenbodem te trainen, wordt deze sterker. Hierdoor kunnen klachten verminderen en neemt de kans op klachten in de toekomst af. In dit artikel behandelen we enkele oefeningen bij bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit

De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en ligt rondom de plasbuis, vagina en anus. Bekkenpijn hoor je veel bij vrouwen rond de zwangerschap, maar ook mannen en niet-zwangere vrouwen kunnen er last van hebben. Bekkeninstabiliteit kan ontstaan door verschillende oorzaken, Bijvoorbeeld:

  • Zwangerschap
  • (Sport)blessure
  • Ongeluk
De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in het lichaam, het ondersteunt de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina én darmen. Vooral het aanspannen of ontspannen van de bekkenbodem kan zorgen voor problemen. Wanneer de bekkenbodem niet goed aanspant, kan dit zorgen voor verlies van urine en ontlasting. Als je bekkenbodemspieren niet of niet goed ontspannen komt de bekkenbodem te strak te staan. Dit wordt een overactieve bekkenbodem genoemd. Een overactieve bekkenbodem kan zorgen voor pijn in de onderbuik, onderrug en rond de geslachtsorganen. Daarnaast kunnen ook ademhalingsproblemen of steeds terugkerende urineweginfecties klachten zijn bij een overactieve bekkenbodem. Bij deze klachten denk je niet direct aan de bekkenbodemspieren, het is ook lastig te diagnosticeren voor artsen. Om je bekkenbodemspieren te trainen kun je verschillende oefeningen doen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je bekkenbodem versterkt wordt.

Bekkeninstabiliteit trainen

Voordat je begint aan deze oefeningen is het handig om te weten waar je bekkenbodemspieren precies zitten en wat ze doen. Probeer eens als je met een volle blaas naar het toilet gaat je plasstraal te onderbreken. Lukt dit? Dan doe je dit met je bekkenbodemspieren! Mocht dit je niet lukken is het goed om eens naar onderstaande oefeningen te kijken. Je krijgt zodoende meer gevoel over je bekkenbodem en kan ze makkelijker sturen. Deze oefeningen kunnen er ook voor zorgen dat je eindelijk van die vervelende bekkenpijn af komt!

Raadpleeg altijd eerst een dokter of fysiotherapeut voordat je zelf aan de slag gaat met de klachten.


Bekkenbodem oefeningen

Hieronder behandelen we een aantal oefeningen die bedoeld zijn om de bekkenbodemspieren te trainen. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Bij het doen van deze oefeningen is het belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert zonder iets te forceren. Let dus goed op de juiste houding en probeer te focussen op het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Wanneer de klachten verergeren tijdens het sporten is het aan te raden direct te stoppen.

We behandelen de volgende oefeningen

 

Werveling

Ga in zijligging op een comfortabele ondergrond liggen, bijvoorbeeld op een yoga matje. Ondersteun je bovenlichaam door je onderarm op de grond te leggen. Plaats je andere hand plat op de grond. Til je bovenste been langzaam op door je bekkenbodemspieren aan te spannen en laat je been langzaam weer zakken. Herhaal deze oefening 10 keer en wissel dan van kant, dit aantal kun je opbouwen.

  • Herhalingen: 10-12
  • Sets: 3-4

 

werveling oefening

 


fitnessbal oefening bekken

Fitnessbal

Ga zitten op een fitnessbal, met je voeten stevig op de grond. Rol rustig van links naar rechts en maak draaiende bewegingen op de bal. Span langzaam je bekkenbodemspieren aan door de billen in te trekken en de plasbuis op te trekken, adem op deze manier door. Ontspan weer volledig, totdat je voelt dat de bekkenbodem teruggezakt is in de fitnessbal.

  • Herhalingen: 10-12
  • Sets: 3-4

 

 


Bruggetje

Ga met je rug op een comfortabele ondergrond liggen, bijvoorbeeld op een yoga matje. Trek je benen op, totdat je knieën in gebogen houding staan. Zet je voeten een stukje uit elkaar, ter hoogte van je heupen. Leg je armen langs je lichaam. Adem in en span je bekkenbodemspieren aan. Til vervolgens je heupen in de lucht en houdt deze positie 10 seconden vast. Ontspan hierna je bekkenbodemspieren langzaam en laat je heupen zakken. Herhaal dit een aantal keer. Je kunt deze oefening ook uitvoeren door je benen gestrekt op een fitnessbal te leggen.

  • Herhalingen: 10-12
  • Sets: 3-4

 

Bruggetje | bridge pose | Matchu Sports

 


leg raise | Matchu Sports

Leg raise

Ga met je rug op een comfortabele ondergrond liggen, bijvoorbeeld een yoga matje. Strek je benen naar boven uit en kruis je voeten. Leg je armen plat op de grond naast je lichaam. Span je buikspieren en bekkenbodemspieren aan en laat je benen rustig zakken tot vlak boven de grond. Hou deze beweging eventjes vast en breng je benen weer omhoog. Zwaai niet met je benen de lucht in, maar beeld je in dat je benen door een kabel omlaag worden getrokken.

  • Herhalingen: 12-15
  • Sets: 3-4

 

 


Squats

Dat squatten goed is voor de benen en billen weet je waarschijnlijk wel. De oefening is ook bevorderlijk voor een sterke bekkenbodem.
Ga staan met de voeten op heupbreedte uit elkaar. Zak langzaam naar beneden door de knieën te buigen. Probeer te zakken totdat je de knieën net iets meer zijn gebogen dan 90 graden. Houdt wel de rug zo recht mogelijk en de knieën in dezelfde lijn als je voeten. Kom daarna weer langzaam omhoog. Probeer de hele oefening de billen en bekkenspieren goed aan te spannen.

  • Herhalingen: 12-15
  • Sets: 3-4

 

Weerstandsband squat | Matchu Sports

 


split tabletop

Split tabletop

Ga op je rug op een fitnessmat liggen, houd je bovenbenen omhoog en buig de knieën 90 graden. Beweeg je knieën gecontroleerd naar buiten. De benen blijven zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden. Beweeg zo ver mogelijk zonder te forceren. Daarna beweeg je weer terug naar de beginpositie.

  • Herhalingen: 12-15
  • Sets: 3-4

 

 


Bird dog

Voor deze oefening ga je op handen en knieën zitten. Je handen zet je onder je schouders neer en je knieën onder je heupen. Houd je rug recht. Span je buikspieren en bekken aan en strek tegelijkertijd je linkerarm en rechterbeen. Houd dit 3 seconden vast en beweeg dan weer terug naar de beginpositie. Doe dan hetzelfde met je rechterarm en linkerbeen. Dit is één herhaling.

  • Herhalingen: 10-12
  • Sets: 3-4

 

bird dog oefening | Matchu Sports

Bekkenband gebruiken

Bij acute pijn of instabiliteit kan het gebruik van een bekkenband uitkomst bieden. De Matchu Sports bekkenband geeft steun en compressie aan de bekken. Naast bekkenpijn kan de bekkenband ook voor rugklachten een uitkomst zijn. Met het gebruik van de bekkenband wordt je lichaamshouding gecorrigeerd. De compressie van de bekkenband is zelf in te stellen door middel van twee elastische banden.


Zelf aan de slag

Er zijn veel verschillende oefeningen om je bekkenbodem te trainen. Probeer zelf ook eens oefeningen te bedenken waarbij je bekkenbodem wordt getraind! Heb je onze oefeningen uitgeprobeerd en heb je vragen of opmerkingen? Laat het hier beneden weten in de comments!


Geschreven door:

Reacties

  • Reactie: Bekkenbodem trainen

    Graag nieuwe ontwikkeling t.a.v. bekken blokkade. Mijn linker been is 2cm langer dan de rechtse. Kort geleden hevige pijn gekregen. De fysio heeft mij gekraakt. Was dit verstandig ??? Ik ben een vrouw van 92jaar. En zwem nog 2 x in de week. In afwachting van uw bericht. Met h.groeten.

    Monique hilgerdenaar-kippers   |  
    • Reactie: Bekkenbodem trainen

      Hoi Monique, ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om de stap richting de fysio te nemen. Bij klachten zoals deze kun je het best van de mening van de professional uitgaan. De artikelen op onze site zijn puur van informatieve aard.
      Ik vind het wel ontzettend gaaf om te lezen dat je nog 2x in de week zwemt, en dat op die leeftijd. Wat een topper!! Succes met het herstel!

      matchu   |  

Reageren