Met deze oefeningen kan jij leniger worden!

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Lenigheid is voor iedereen anders, toch kan iedereen leniger worden. yoga is een goede manier om je lenigheid te vergroten. Door de oefeningen op een goede manier uit te voeren zal je al snel progressie zien. In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag; hoe word je lenig.

Wat is lenigheid?

Voordat je leniger kan worden is het belangrijk om te weten wat lenigheid is. Lenigheid is het vermogen van je spieren en gewrichten om een volledige beweging te maken zonder daarbij pijn te voelen. De spierlengte van iemand bepaald hoe lenig degene is, dit verschilt dus per persoon. De lengte van je spieren veranderen niet als je leniger wordt.

Lenigheid wordt bepaald door de aanleg van je zachte weefsel en je spierreflexen. Je lichaam past zich namelijk aan je dagelijkse houdingen aan. Het zacht weefsel in je lichaam zou bepaalde bewegingen wel kunnen maken. Toch zorgen je spieren en reflexen ervoor dat je lichaam niet verder kan.

Gezondheidsvoordelen van leniger worden

Iemand die minder lenig is heeft vaak last van stijve spieren. Dit betekent vaak overmatige belasting van de pezen waarmee ze verbonden zijn. Stijve spieren vergroten het risico op een peesverscheuring. Daarnaast hebben je gewrichten de neiging te gaan ‘vastzitten’ omdat het te weinig in beweging is. Lenigheid brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee:

Gezondheidsvoordelen van lenigheid
1.minder spierpijn
2. Verbetert de mobiliteit
3.verbeterde sportprestaties
4.corrigeert en voorkomt onevenwichtigheden
5.groter bewegingsbereik
6.Lager risico op blessures en letsel

Oefeningen om leniger te worden

Yoga is een goede manier om leniger te worden. Bij het lenig worden is het van belang om een goede warming-up te doen. Hierdoor worden je spieren warm, komt de doorbloeding op gang en kun je optimaal stretchen. Om leniger te worden is het aan te raden om drie keer per week te oefenen.

Bij yoga is ademhaling erg belangrijk. Wanneer je uitademt maak je de beweging, omdat je dan verder kan reiken. Bij inademing kom je weer terug in je beginpositie. Hieronder worden yoga oefeningen uitgelegd die ervoor zorgen dat je snel leniger wordt.

1. De neerwaartse hond

Zorg ervoor dat je op je handen en knieen staat, hiervoor kan je gebruik maken van onze fitnessmat. Zet je tenen in de mat en duw jezelf omhoog. Plaats je handen gestrekt met je hoofd tussen je armen. Blijf een paar seconden in deze houding en stop wanneer je in je schouders gaat hangen.

De-neerwaartse hond-leniger-worden

2. De zittende tang

Hoe word je lenig in je rug? Deze oefening is daar heel goed voor. Ga op de grond zitten en strek je benen naar voren. Strek vervolgens beide handen zo ver mogelijk naar je voeten zodat je bovenlichaam voorover buigt. houd deze positie een paar seconden vast en haal je bovenlichaam weer terug. Herhaal dit een aantal keer

De-zittende-tang-leniger-worden

3. Vlinderen

De beginhouding is een kleermakerszit met je voetzolen tegen elkaar en je handen bij je voeten of enkels. Maak vervolgens met je knieën rustig vlinderbewegingen, op en neer. Hou de beweging even vast en probeer je bekken te ontspannen.

Vlinderen-yoga-leniger-worden

4. De duif

Leg één been gebogen voor je met je knie tegen je borstkas. Strek je andere been languit achter je. Als je uitademt leg je je bovenlichaam om je voorste been. Houd dit vast en kom daarna weer omhoog.

De-duif-leniger-worden

Tips om leniger te worden

Voordat je alle oefeningen kan uitvoeren zijn er een aantal belangrijke basisprincipes die je helpen om leniger te worden. De basisprincipes zijn namelijk toe te passen in alle bovenstaande oefeningen.

1. houd de oefeningen langer vast

De lenigheid wordt verbeterd wanneer we stretches voor minimaal 30 seconden vasthouden. Je spieren en pezen krijgen dan namelijk meer tijd om zich aan te passen aan de houding. Hoe langer je de oefening uitvoert, hoe meer spanning losgelaten wordt.

Bij Yin Yoga ligt de focus op het vasthouden van de houding. De houdingen worden soms wel 3 tot 10 minuten vastgehouden.

2. Ademhaling

We hebben vaak de neiging om bij een inspanning juist je adem in te houden. Bij Yoga en veel andere oefeningen werkt dit averechts. Bij Yoga wordt vaak gebruik gemaakt van de ademhaling om dieper in de houdingen te komen en leniger te worden. Met de ademhaling stuurt je lichaam signalen door waardoor je diepere bewegingen kunt maken.

3. Gebruik hulpmiddelen

Stretchen wordt efficiënter als je gebruik maakt van verschillende hulpmiddelen. Zo kan een Yoga blok en een yogamat ervoor zorgen dat je een betere houding aanneemt. En kan je verschillende oefeningen beter uitvoeren door het gebruik van een yoga wiel.

Conclusie

Lenigheid is het vermogen van je spieren en gewrichten om een volledige beweging te maken zonder daarbij pijn te voelen. Lenigheid is verschillend per persoon, toch kan het wel getraind worden.

Yoga is een goede manier om je lenigheid te bevorderen. Een warming-up is hierbij essentieel. Er zijn een aantal basisprincipes die voor elke oefening van toepassing zijn. Zo is het beter om je houding langer vast te houden en de spanning los te laten. Daarnaast is ademhaling essentieel om dieper in je houding te komen en leniger te worden. Ook kunnen de verschillende Yoga Producten op onze site helpen om leniger te worden.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd