Het ideale 1500 kcal dieet!

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Als je op dit artikel bent gekomen is de kans groot dat jij graag wilt afvallen. Goed nieuws! Een 1500 kcal dieet kan je hierbij helpen. Door een dieet van 1500 calorieën per dag te volgen en voldoende te blijven bewegen kan er een calorietekort ontstaan, waardoor je kan afvallen.

In dit artikel lees jij hoe je kan afvallen met een 1500 kcal dieet, wat de voor- en nadelen zijn en krijg je een schema met dagmenu’s van 1500 kcal.

Afvallen met een 1500 kcal dieet

De meeste mensen hebben dagelijks een caloriebehoefte van meer dan 1500 calorieën. Bij de meeste vrouwen ligt dit doorgaans rond de 2000 kcal per dag. Terwijl dit bij mannen zelfs rond de 2500 kcal per dag ligt. Houdt er rekening mee dat dit maar gemiddeld is, het per persoon verschilt en het aan meerdere factoren ligt zoals;

  • Geslacht
  • Lengte
  • Gewicht
  • Leeftijd
  • Bewegingsactiviteiten

Je kan je caloriebehoefte eenvoudig berekenen. Let erop dat je maximaal 500 calorieën minder neemt dan je caloriebehoefte. Omdat mannen over het algemeen behoefte hebben aan meer calorieën, adviseren wij in de meeste gevallen dan ook alleen een 1500 kcal dieet aan aan vrouwen en niet aan mannen. Dit komt doordat de kans bij mannen groter is dat ze belangrijke voedingsstoffen mislopen.

Om af te kunnen vallen is het zaak om meer calorieën te verbranden dan binnen te krijgen. Door minder te eten en te kiezen voor gezonde voeding kan je zorgen dat uw wel een kilo per week kunt verliezen om tot een lager gewicht te komen.

Eet je normaal ongeveer 2000 kcal per dag? In dat geval kan je afvallen door ongeveer 500 kcal per dag minder te eten. Met name in de beginfase kan dit effectief zijn. De beginfase is ongeveer 3 weken. Op langere termijn kan je lichaam gaan wennen aan het omgaan met minder voedingsstoffen en wordt je lichaam op spaarstand gezet.
Het advies is om in deze fase juist weer iets meer te eten zoals je voorheen deed. Je lichaam zal een signaal ontvangen en weer uit de spaarstand treden. Hierdoor begint je lichaam weer normaal te functioneren en de stofwisseling en verbranding zal weer op gang komen.

Een goede strategie om af te vallen is om een aantal weken lang ongeveer 500 calorieën minder te eten dat je behoefte en vervolgens weer een aantal weken normaal. Dit kan je een aantal keer herhalen tot je op je gewenste gewicht bent.

Voordelen

Voordelen aan het volgen van een 1500 kcal dieet zijn;

  • Geen speciale benodigdheden:
  • Bij het 1500 calorieën dieet heb je niet perse speciaal voedsel of voedingssupplementen nodig. Al het voedsel wat je nodig hebt is gewoon in de supermarkt te koop.

  • Effectief:
  • Het 1500 calorieën dieet kan erg effectief zijn met name op korte termijn.

  • Veilig:
  • Een dieet van 1500 calorieën is normaal gesproken veilig. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het volgen van een crashdieet waarbij mensen zelfs minder dan 1000 calorieën eten. Mocht je twijfelen over hoeveel kcal eten veilig is, schakel dan een arts of diëtist in.

1500 kcal dieet

Nadelen

Nadelen aan het volgen van een 1500 kcal dieet zijn;

  • Verandering in leefstijl (ook na het dieet):
  • Nadat je bent afgevallen heeft je lichaam minder calorieën nodig. Hierdoor is je caloriebehoefte lager en als je dit overschrijdt zal je weer kunnen aankomen.

  • Hongergevoel:
  • Doordat je dagelijks een stuk minder calorieën binnenkrijgt dan dat je normaal krijgt is het niet vreemd als je soms een hongergevoel ervaart. Later in dit artikel staan nog een paar tips om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

  • Niet voor iedereen mogelijk:
  • Een 1500 kcal dieet is niet voor iedereen goed om te volgen. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel calorieën je normaal binnen krijgt. Heb je normaal 2500 of zelfs 3000 calorieën nodig omdat je bijvoorbeeld veel sport, dan kun je niet eens (meer dan) 1000 calorieën per dag minder gaat eten zonder dat dit ten koste gaat van je gezondheid. Dit komt mede doordat je dan belangrijke voedingsstoffen misloopt.

1500 kcal per dag schema

Vind je het moeilijk om te bepalen wat je precies mag eten op een dag? Geen probleem wij hebben een aantal gevarieerde dag schema’s gemaakt waarin jij ongeveer 1500 calorieën zal nuttigen wanneer je dit volgt. De schema’s hebben allemaal ongeveer dezelfde opbouw, namelijk;
Het ontbijt bevat steeds ongeveer: 400 kcal
De snacks bevatten steeds ongeveer: 2x 100 kcal
De lunch bevat steeds ongeveer: 400 kcal
Het avondeten bevat steeds ongeveer: 500 kcal
Wij hebben een aantal overheerlijke caloriearme recepten op onze website staan.

Dagmenu 1500 kcal

Dag 1
Ontbijt: Twee stuks volkoren wafels met 500 gram yoghurt en een kleine banaan.
Snack: 130 Gram bosbessen.
Lunch: Avocado gevuld met zalm
Snack: 150 Gram magere kwark
Avondeten: Pastasalade met pesto en garnalen
Dag 2
Ontbijt: Havermout met kersen
Snack: Appel
Lunch: Sandwich met groenten en hummus
Snack: Twee hard gekookte eieren
Avondeten: Burrito bowl met kip, boontjes, avocado, mais en rijst
Dag 3
Ontbijt: Halve volkoren bagel met een sinaasappel, hard gekookt ei en roomkaas
Snack: 1 Tros druiven
Lunch: Spaghetti carbonara
Snack: 1 Handje amandelen van ongeveer 25 gram
Avondeten: Kipgyros met rijst
Dag 4
Ontbijt: Roerei met paprika en feta
Snack: 2 Kiwi’s
Lunch: Kip wrap
Snack: Een eetlepel pinda’s en een eetlepel rozijnen
Avondeten: aardappelen met vlees en groente
Dag 5
Ontbijt: Tosti (twee boterhammen) met met 2 plakken kaas en een plak ham
Snack: 1 Sinaasappel
Lunch: Taco´s met bruine bonen
Snack: 25 Gram popcorn
Avondeten: Kip curry
Dag 6
Ontbijt: Kaas, kip en ei wrap
Snack: 1 Banaan
Lunch: Vegetarische bonensalade
Snack: 20 gram ongezouten noten
Avondeten: Biefstuk met gebakken aardappeltjes
Dag 7
Ontbijt: Beschuitjes met hummus
Snack: Rijstwafel met aardbeien
Lunch: Avocado met toast
Snack: 1 peer
Avondeten: Kip tandori

Conclusie

Een 1500 kcal dieet kan helpen als jij af wilt vallen. Om af te kunnen vallen is een calorietekort nodig. Gemiddeld hebben mannen dagelijks 2500 calorieën nodig en vrouwen 2000. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren zoals geslacht, gewicht, lengte, leeftijd en hoeveel jij beweegt.

Er zitten zowel voordelen als nadelen aan een 1500 kcal dieet. Voordelen zijn dat er geen speciale benodigdheden nodig zijn, het effectief is en ook veilig is. Nadelen zijn de verandering in leefstijl, het hongergevoel dat mogelijk kan ontstaan en het niet voor iedereen mogelijk is om 1500 kcal per dag te eten.

Je kan de 1500 kcal over een dag goed verdelen door bijvoorbeeld een ontbijt en lunch van 400 calorieën te nemen, het avondeten 500 calorieën en dan tussendoor op de dag nog twee snacks van ongeveer 100 calorieën te eten.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd