Hoe snel worden we onfit?

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Om in shape te komen sta je misschien dagelijks in de sportschool of ga je twee keer per week hardlopen. Het kost in ieder geval veel moeite en is niet altijd even makkelijk. Het is daarom soms heel verleidelijk om even een dagje over te slaan, of misschien wel langer. Maar hoeveel kwaad kan het eigenlijk om even te stoppen met sporten? In dit artikel geven we je antwoord op die vraag.

Hoe snel word je fit

Sporten zorgt ervoor dat we fitter worden, onze conditie verbeterd en we meer spierkracht krijgen. Om dit te bereiken zul je simpelweg meer inspanning moeten leveren dan de ‘gewone belasting’. Hoelang het duurt voor je fitter bent hangt af van een aantal factoren, waaronder leeftijd, conditie, hoe hard je traint en de omgeving waarin je traint. Volgens personal trainer Jamie Logie, eigenaar van Regained Wellness, kan iemand na twee weken al een klein resultaat merken. Dit resultaat kan zich dan bijvoorbeeld uiten in de vorm van het minder buiten adem zijn na het oprennen van de trap. Na zes tot acht weken zal er al iets meer verandering zichtbaar zijn en na drie tot vier maanden is er duidelijk sprake van verandering, aldus Logie. Volgens personal trainer Justin Fauci, eigenaar van Lean Muscle Project, kan je na een jaar al een slank en gespierd lichaam hebben. Hiervoor dien je wel een jaar lang consequent te zijn in trainen en diëten. Ook wordt ervan uitgegaan dat je begint op een gezond gewicht.

Wat gebeurt er met je energie?

Wanneer je stopt met sporten of een kleine sport-pauze inlast, zal dit als eerste gevolgen hebben voor je VO2-max. De VO2-max is de maatstaaf voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De maatstaaf geeft aan hoe goed je lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie. Hoe lager het getal dus wordt, hoe minder efficiënt je lichaam zuurstof gebruikt om energie te leveren. Onderzoek laat zien dat na twee tot vier weken de VO2-max al afneemt met 10%. In minder dan acht weken zal het niveau van de VO2-max zijn teruggekeerd naar het niveau van voor het sporten. Dat de VO2-max afneemt heeft vooral te maken met het bloedplasmavolume, wat in de eerste 48 uur na het stoppen met trainen al met 5% kan dalen. Het gevolg hiervan is dat er minder bloed gepompt wordt en je lichaam meer moeite heeft met het spreiden van warmte over je lichaam. Maar het bloedplasmavolume daalt niet verder dan waar hij begon, waardoor het nooit slechter kan worden. De VO2-max kan ook afnemen wanneer er sprake is van een toename in gewicht. Dit komt doordat de VO2-max wordt uitgedrukt per kilogram lichaamsgewicht.

Hoe snel verlies je spierkracht?

Wanneer je stopt met krachttraining kan je na twaalf weken al een afname zien in de hoeveelheid gewicht die je kan tillen, heeft onderzoek aangetoond. Het verlies van spierkracht komt doordat je de spieren niet meer belast en ze daardoor ‘lui’ worden. Dit zorgt ervoor dat het aantal spiervezels afneemt er minder spieren ingezet worden tijdens een activiteit. Het gebruik van het aantal spiervezels tijdens het sporten neemt na slechts twee weken van stoppen af met ongeveer 13%. Deze afname gaat niet gepaard met de daling van de spierkracht. Gelukkig blijkt uit een onderzoek dat je wel een deel van de kracht behoudt die je hebt opgedaan tijdens het trainen.

Hoe snel worden we onfit | Matchu Sports

Tips voor tijdens je sportpauze

Stoppen met sporten kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je er zelf voor kiezen om tijdelijk te stoppen omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat, maar kan het ook zijn dat je een blessure hebt opgelopen. Tijdens deze periode wil je uiteraard niet dat al je harde werk verloren gaat en je weer helemaal opnieuw moet beginnen met trainen. Om dat tegen te gaan zijn er een aantal tips die je kan gebruiken tijdens je sport-pauze. Zo maak je de kans op onfit worden laag.

  • Blijf in beweging: ondanks dat het misschien niet meer mogelijk voor je is om te trainen, kan je nog steeds in beweging blijven. Het actief houden van je spieren en dus het in beweging blijven, zorgt ervoor dat je het verlies aan spieren en kracht kan vertragen. Het blijven bewegen kan bijvoorbeeld in de vorm van wandelen. Ben je weg van huis, maar wil je toch oefeningen blijven doen? Dan kan je gebruik maken van bijvoorbeeld de yoga oefeningen, de foam roller oefeningen en de ab wheel oefeningen. Voor deze oefeningen heb je enkel één attribuut nodig, welke makkelijk is mee te nemen.
  • Let op je calorie-inname: wanneer je sport is het belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen. Je lichaam heeft deze energie namelijk nodig om spieren aan te maken. Zodra je niet meer sport en er ook geen spieren worden aangemaakt, heb je minder calorieën nodig. Wanneer je hetzelfde aantal calorieën zou blijven eten, zal dat zorgen voor een toename in vet. Belangrijk is wel om niet te weinig calorieën binnen te krijgen, dat kan resulteren in vet- en spierverlies. Het berekenen van je caloriebehoefte kan je helpen bij het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid calorieën.
  • Voldoende eiwitten consumeren: naast het juiste aantal calorieën, dien je op een dag ook het juiste aantal eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn namelijk de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Het binnenkrijgen van het juiste aantal eiwitten helpt bij het behouden van spiermassa. Het berekenen van je eiwitbehoefte is daarom erg belangrijk.

Conclusie

Wanneer je stopt met sporten zal dit resulteren in het verlies van spierkracht, spiervezels en maximale zuurstofopname. Na twee weken kan je al verschil voelen in de maximale zuurstofopname, maar na acht weken zit je pas weer op het oude niveau. Het gebruik van het aantal spiervezels laat na twee weken stoppen ook al verschil zien. In de daling van je spierkracht merk je echter pas na twaalf weken een verschil. Het tijdelijk stoppen met sporten heeft dus niet direct grote gevolgen, maar op lange termijn zal je de veranderingen merken. Tijdens je sport-pauze is het wel handig om gebruik te maken van de gegeven tips, hiermee voorkom je om onfit te worden!

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd