Alles over het gebruiken van een lifting belt

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Je ziet tegenwoordig steeds meer mensen gebruik maken van een lifting belt. Een lifting belt werd eerst alleen maar gebruikt door olympische gewichtheffers of powerlifters. Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van een lifting belt ook wel gym belt en deadlift belt genoemd. Maar wanneer moet je nu een lifting belt gebruiken? En is het noodzakelijk? Dat allemaal lees je in dit artikel.

Wanneer moet je een lifting belt gebruiken?

Van alle trainingsaccessoires en crosstraining materialen is de lifting belt het meest bekend. Over het algemeen helpt de riem om rug blessures te voorkomen. Het heeft alleen zin om de riem te gebruiken bij zware gewichten met druk op je onderrug. Veel mensen gebruiken de riem bij oefeningen zoals squats en deadlifts.

Een lifting belt zorgt ook voor meer stabiliteit, dit helpt je om de juiste techniek te gebruiken. Doordat bodybuilders veel gewicht tillen en meerdere herhalingen doen kan dit ten koste gaan van de juiste techniek. De riem zorgt ervoor dat de kans op een blessure kleiner is doordat je de techniek beter zult uitvoeren. Gebruik de riem dus alleen als het nodig is en als je zwaarder gaat trainen.

Het doel van de riem is om stabiliteit te creëren. De stabiliteit wordt bereikt op twee verschillende manieren:

1. Dient als brace

De riem beschermt je lichaam tegen verkeerde bewegingen rondom de wervelkolom. Om je wervelkolom optimaal te beschermen moet de riem zo strak mogelijk zitten zonder daarbij de ademhaling te beperken in de bracen.

Bracen is het vastzetten van de ademhaling bij het leveren van een krachtinspanning. Hoe meer druk er uitgeoefend wordt op de riem hoe elastischer de riem is. Hierdoor helpt de riem met het verplaatsen van gewicht.

2. Vergroot de intra-abdominale druk

Als mensen zwaar gaan trainen maken ze gebruik van de intra-abdominale druk, dit is de druk in je buikholte. Als je een een zware oefening uitvoert dan adem je diep in, houd je de lucht vast ‘in je buik’ en span je de buikspieren aan.

Door je adem in te houden hou je de uitademing kracht tegen je gesloten luchtwegen. De weightlifting belt zorgt ervoor dat er interne stabiliteit ontstaat. Door een riem te gebruiken kun je je met je buik afzetten tegen de riem om extra druk te creëren.

Is een lifting belt noodzakelijk?

Een lifting belt heeft bij veel oefeningen niet veel nut, soms hindert het zelfs je beweging en ademhaling. Als je de riem op de goede manier draagt dan is het ook niet mogelijk om dit de hele training om te houden en merk je dat je hem na elke oefening even af wilt doen.

Als je de fitness belt gebruikt bij een squat die ver boven je kunnen is en je anders bang bent om je rug te breken, terwijl je het vorige gewicht wel aandurfde? Moet je je dan niet afvragen of je wel de juiste techniek onder controle hebt. Zorg er dan voor dat je eerst de goede techniek onder de knie hebt en ga pas daarna zwaarder tillen met een belt om voor de extra veiligheid. Trainen met een slechte techniek kan namelijk ook met fitness belt slecht voor je zijn.

Een gym belt hoeft niet alleen noodzakelijk te zijn bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de techniek. Misschien nog wel belangrijker is dat naast al deze fysieke voordelen dat mensen zich veiliger voelen met een riem. Door deze veiligheid zijn ze eerder bereid zwaarder te trainen en met meer explosiviteit. Dit heeft wel als nadeel dat je snel te zwaar wil en hierdoor zoals eerder is gezegd de techniek verwaarloosd wordt.

lifting-belt

Hoe gebruik je een lifting belt?

Je weet nu waar de lifting belt voor dient, wanneer je hem moet gebruiken en hoe noodzakelijk het is. Om goed gebruik te kunnen maken van de lifting belt moet je weten hoe je hem gebruikt. De riem draag je over je navel.

Bij de squat dien je hem wat lager te dragen, omdat hij anders tegen je ribben komt. Bij de deadlift dragen mensen hem juist weer wat hoger. Dit is allemaal persoonlijk hierbij is geen goed of fout. Bij het dragen is het wel belangrijk dat hij strak om je onderrug en buikspieren zit.

Een goede vuistregel qua strakheid is om hem zo strak mogelijk om te doen wanneer je buik volledig gevuld is met lucht. Dit heeft weer te maken met de brace en dat dit niet afknelt. Zorg er ook voor dat je hem na elke set gelijk losmaakt.

Lifting belt voor vrouwen

Er zijn veel lifting belts die alleen geschikt zijn voor mannen. Deze zijn wat breder in de taille en zijn daarom vaak te groot voor vrouwen. De lifting belts die in verschillende maten aangeboden worden, zijn voor mannen en vrouwen geschikt. Er is maar een klein aanbod van lifting belts voor dames. Deze zijn meestal niet van leer en zijn relatief smal in de taille.

Hoeveel helpt een lifting belt? Over het algemeen kunnen mensen 5% meer gewicht squatten en deadliften met een fitness riem

Lifting belt kopen

lifting-belt -deadlift
Je hebt powerlift riemen in verschillende soorten en maten. de riemen verschillen in doelgroep en in kwaliteit. Zo heb je lifting belts voor het olympische gewichtheffen, powerlifting belts en speciaal voor powerlifters.

Er zijn riemen die van voren smaller zijn dan van achteren. Dit is zo om de gewichtheffer maximale bewegingsvrijheid te verschaffen tijdens een deadlift of squat. Eigenlijk ben je op zoek naar een lifting belt die rondom even breed is. Deze lifting belts zijn vanwege het grotere oppervlak comfortabeler en makkelijker te gebruiken.

Lifting belts zijn te koop in allerlei verschillende breedten en dikten. In principe geldt voor de breedte, hoe breder hoe meer ondersteuning. Koop dan ook een zo breed mogelijke lifting belt. een goede kwalitatieve lifting belt is ongeveer 8-10 cm breed en 9 mm dik.

Een leren lifting belt zorgt voor de extra steun. als je deze een tijdje niet gebruikt is het verstandig om hem voordat je hem opnieuw gaat gebruiken even in te vetten.

Bij een lifting belt is het erg belangrijk om de juiste maat te kopen, afhankelijk van je taille. Zorg er altijd voor dat je twee à drie gaatjes over hebt in je riem. Het is ook belangrijk dat het geen riem is met klitterband. Dit kan namelijk gemakkelijk los gaan en is moeilijker strakker te zetten.

Ben je na het lezen van al deze paragraaf nou op zoek naar een lifting belt die voldoet aan alle voorwaarden. Kijk dan eens op onze website naar de powerlift riem van Matchu Sports.

Conclusie

De lifting belt behoort tot de bekendste trainingsaccessoires. Een lifting belt is gemaakt om blessures te voorkomen bij het optillen van zware gewichten. Het wordt vooral gebruikt bij squats en deadlifts. De lifting belt voorkomt blessures doordat het je dwingt om de juiste techniek uit te voeren.

De stabiliteit wordt op twee verschillende manieren bereikt. Ten eerste dient het als brace waardoor het beschermt tegen verkeerde bewegingen rondom het wervelkolom. Ten tweede vergroot het de intra-abdominale druk. Wat er voor zorgt dat de gebruikt kan worden om mee af te zetten.

Het gebruiken van een Lifting belt heeft alleen zin bij zware gewichten waarbij tussen de 3 en 5 herhalingen worden gedaan. Ook durven meer mensen zwaarder te trainen met een lifting belt, omdat het een veilig gevoel geeft.

Een riem is te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Sommige zijn smaller aan de achterkant. Een riem die aan beide kanten even breed zorgt voor meer stabiliteit en is comfortabeler en makkelijk te gebruiken. de ideale breedte is 8-10 cm en dikte is 9 mm.

Daarnaast zijn de meeste riemen gemaakt van leer, hierbij is het belangrijk om de goede maat te kopen. De powerlift riem van Matchu Sports voldoet aan al deze voorwaarden en zorgen ervoor dat jij blessurevrij kan trainen.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd