Mobiliteit verbeteren met sportcups

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

De kracht van mobiliteit

Als je veel bezig bent met sporten merk je vast wel eens dat je af en toe wordt tegengehouden door je gebrek aan mobiliteit. Mobiliteit is een essentieel onderdeel en kan net het verschil maken tussen het wel of niet uit kunnen voeren van een oefening. Niets is dan ook vervelender dan dat je nét die overhead squat niet kunt maken omdat je lichaam niet mee werkt. Regelmatige mobiliteitstraining helpt je om sportprestaties te verbeteren en er beter uit te zien. Hoe lekker is het om het maximale uit je work-out te halen, doordat je elke oefening op de juiste manier kunt uitvoeren?! De beste manier om je mobiliteit te verbeteren is door deze regelmatig te trainen. Dit kan door rek en strek oefeningen, maar ook door het gebruik van cups. Cupping met sportcups is een manier van mobiliteit training waarbij je bindweefsel los wordt gemasseerd en de bloeddoorstroming actiever wordt. Naast het verbeteren van je mobiliteit zijn sportcups ook erg geschikt om vervelende spierknopen te behandelen.

Geschiedenis van cupping

Cupping therapie wordt steeds meer een trend, maar het is niet nieuw. Deze manier van geneesvorm komt uit de Arabische cultuur. Het wordt gezien als een van de oudste geneesvormen in de wereld. Er wordt geschreven dat er in 1550 voor christus al gebruikt werd gemaakt van cupping. Cupping werd vroeger gebruikt om vreemde of schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen, zoals gif van slangenbeten. De manier waarop cupping wordt ingezet is in de loop van de jaren wel veranderd. In eerste instantie werd er gebruik gemaakt van uitgeholde hoorns van dieren, hiermee konden ze de schadelijke stoffen uitzuigen. Naarmate cupping bekender werd, ontdekten steeds meer culturen deze methode en werd deze geneesvorm steeds verder verfijnd. De hoorns werden vervangen door cups van bamboe, die vervolgens werden ingeruild voor glazen cups. Deze glazen cups werden op de huid geplaatst en vacuüm gezogen. Dit gebeurde met behulp van een pomp, of door de lucht in het glas te verwarmen en hiermee de zuurstof uit het glas te zuigen.

Wat is cupping?

Cuppen is een vorm van bindweefselmassage, het is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen en bindweefsel soepel te maken. De cup wordt vacuüm gezogen waardoor de doorbloeding op gang komt. Door deze doorbloeding wordt het bindweefsel en de huid stevig gestimuleerd. Vooral bij spier- en gewrichtspijn is het effect snel merkbaar.

De laatste jaren wordt ‘wet cupping’ steeds meer aangeboden. ‘Wet cupping’ is een manier van cuppen waarbij er eerst kleine sneetjes in de huid worden gemaakt, waarna het bloed door het vacuüm zuigen vrij komt. Deze geneeswijze wordt gebruikt om onderhuids opgehoopte gifstoffen weg te halen, echter is deze geneeswijze nooit wetenschappelijk bewezen. Deze methode zullen we niet behandelen en de cups in ons assortiment zijn ook niet geschikt voor wet cupping.

Cupping is een goede manier om je mobiliteit te verbeteren. Door het gebruik van de cups verlicht je gewrichts- en spierpijn en beweeg je soepeler. Het verbeteren van je mobiliteit draagt bij aan een betere nachtrust, voorkomt blessures en verbetert je lichaamshouding.

Manieren van cupping

Er zijn drie manieren waarop onze sport cups ingezet kunnen worden.
Flashcupping: bij deze manier van cupping worden de cups op het lichaam geplaatst en binnen 5 seconden weer van de plek afgehaald en op een andere plek geplaatst. Op deze manier ontstaat er een sterke doorbloeding in korte tijd.
Externe cupping: met deze methode worden de cups op het lichaam geplaatst, waarna de cups worden bewogen. Dit kan gebeuren door aan de cups te trekken, te draaien of ze heen en weer te bewegen. Het is belangrijk dat je bij deze methode tussen 30 en 90 seconden toepast en vervolgens de cups verwijdert.
Interne cupping: bij interne cupping worden de cups op het lichaam geplaatst en moet de persoon die gecupt wordt zelf bepaalde rek en strek bewegingen maken om het bindweefsel onder de cups te laten bewegen. Het is belangrijk dat je bij deze methode tussen 30 en 90 seconden toepast en vervolgens de cups verwijdert.


Toepassingen van cupping

Er zijn twee verschillende zuigmethodes. De eerste methode is om de cup op de huid te plaatsen en de ‘knop’ in te drukken. Om meer zuigkracht en effect te krijgen kun je de cup eerst binnenstebuiten trekken en dan op de huid te plaatsen, dit is wel een stuk intenser.


Rug mobiliteit: Bridge

brug onderrug toepassing

Plaats de twee cups links en rechts van de ruggengraat en ga op handen en knieën zitten. Eventueel kan een partner de cups bewegen voor de externe toepassing.

Rug mobiliteit: Kneeling

Plaats je knieën en scheenbenen op een ondergrond en zet je armen recht onder je schouders, zodat er een hoek van 90 graden ontstaat. Houd deze beweging 30 seconden aan.


Rug mobiliteit: knee to chest

Ga rechtop met één been op de grond staan en beweeg met je andere been richting je borst. Pak hier met je handen je knie vast en houd deze positie een tijdje vast. Herhaal dit daarna met je andere been. Om balans te houden is het makkelijk om naar een punt te blijven kijken.

Rug mobiliteit: Croocked back

Ga met twee benen op de grond staan, waarbij je armen langs je lichaam hangen. Beweeg eerst je linkerschouder naar beneden tot je hand bij je knie zit. Je staat hier dus in een scheve positie.


Rug mobiliteit: Buiging

Ga met je voeten en gestrekte benen op de grond staan en buig met je hele lichaam naar voren, probeer hierbij je tenen aan te raken. Zorg ervoor dat je benen gestrekt blijven. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal dit een aantal keer

Nek mobiliteit verbeteren

nek mobiliteit verbeteren

Voor deze oefening is het handig om iemand anders de cups te laten plaatsen, mocht je zelf lenig genoeg zijn kun je het natuurlijk ook zelf doen.
Plaats de cups in de lijn van de schouder, tussen de schouderbladen naast elkaar. Beweeg je hoofd naar voren en naar achter, en van links naar rechts.


Hand/Pols mobiliteit verbeteren

Voor deze oefening kan je het beste de kleine cup gebruiken. Plaats de cup onderaan de hand, dit kan even lastig zijn, omdat de hand een klein oppervlakte heeft. Maak knijpende bewegingen met je vingers richting de cup. Maak daarnaast draaiende bewegingen met je pols. Voor externe toepassing kan iemand anders of de gecupte persoon zelf ook draaiende bewegingen maken met de knop. Zorg ervoor dat de hand hierbij gestrekt is.

hand/pols mobiliteit

Elleboog mobiliteit verbeteren

elleboog flexie hand

Leg je onderarm in een hoek van 90 graden op tafel. Plaats de cup iets onder de elleboog op de onderarm. Strek je arm en maak draaiende beweging met je pols. Voor externe toepassing kan iemand anders bewegingen heen en weer maken met de ‘knop’. Dit kan de gecupte persoon ook zelf toepassen.

Schouder mobiliteit verbeteren

schouder mobiliteit verbeteren

Plaats een cup aan de voorkant van de schouder en een cup aan de achterkant van dezelfde schouder. Houd je arm langs je lichaam en draai je schouder in een voorwaartse beweging. Doe dit vervolgens in een achterwaartse beweging. Om de schouder verder los te maken, maak je nu een grote voorwaartse cirkel met je hele arm. Deze beweging lijkt heel erg op de borst crawl. Doe dit zowel voor- als achterwaarts. Voor externe toepassing kunnen de twee cups tegelijkertijd draaiend worden bewogen. Deze beweging kan het beste door iemand anders worden gedaan, zodat de gecupte persoon goed kan ontspannen.


Dijbeen mobiliseren

Plaats de twee grote cups aan de buitenkant van het bovenbeen, vlak onder de lies. Strek je armen langs je hoofd omhoog en buig door je knieën. Op deze manier krijg je een hoek van 90 graden, dit noemen we de squat beweging. Herhaal dit enkele keren.

Buitenkant dijbeen mobiliseren

Plaats één grote cup aan de buitenkant van het dijbeen, vlak onder de heup. Plaats hieronder twee kleinere cups, waarvan de onderste cup vlak boven de knie zit. Neem plaats op een stoel of bank en zet één been op de grond. Beweeg het andere been van een gebogen houding naar een gestrekte houding omhoog. Houd deze positie even vast en laat het been weer rustig zakken, herhaal deze oefening een aantal keer.


Hamstring mobiliseren

Bij deze oefening is het handig om een partner te hebben die de cups op het lichaam plaatst.
Plaats twee grote cups vlak bovenaan de hamstring onder elkaar, plaats hieronder een kleine cup, vlak boven de knieholte. Ga rechtop staan. Leg je been gestrekt voor je uit en buig met je ander been iets naar beneden. Breng je armen naar beneden en hou je voet vast van het vooruitgestoken been.

Schoudergordel mobiliseren

schoudergordel toepassing cups

Bij deze oefening is het handig om een partner te hebben die de cups op het lichaam plaatst.
Plaats een kleine cup op de pijnlijke schouder en een grote cup in tegengestelde richting onderaan de rug naast de ruggengraat. Maak draaiende bewegingen met de knoppen.


Heup mobiliteit verbeteren

Bij deze oefening worden de cups allemaal aan dezelfde kant van het lichaam geplaatst, je kan dit het beste door iemand anders laten doen. Plaats een grote cup op de onderrug vlak boven de heup. Plaats op de hamstring twee grote cups onder elkaar. Zet twee kleine cups onder elkaar op de kuiten, één bovenaan de kuit en één onderaan de kuit. De laatste cup kan onder de voet worden geplaatst. Maak draaiende bewegingen met de knoppen in tegengestelde richting om het bindweefsel los te masseren.

Cupping wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en bij gebruik van bloedverdunners.


Zelf aan de slag!

Onze sportcups zijn altijd en overal te gebruiken. Raadpleeg eerst je fysiotherapeut of een huisarts wanneer je last hebt van spierklachten voordat je begint met cupping. Cupping kan in het begin pijnlijk zijn omdat je lichaam moet wennen aan de behandeling. Mochten de plekken blauw worden, zorg ervoor dat deze plekken goed hersteld zijn voor je opnieuw gaat cuppen. Heb je vragen of opmerkingen over onze toepassingen of over de cups? Stel ze in de comments of via onze socials!



 

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd