Alles wat jij moet weten over magnesiumtekort

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Magnesiumtekort kan de vorming van botten en tanden en normale werking van de spieren tegengaan. Daarnaast speelt magnesium een rol bij het overdragen van zenuwprikkels. Magnesium kan gehaald worden uit voeding zoals brood, groenten en vlees. In dit artikel lees jij precies wat jij moet weten over magnesiumtekort. Zo lees je wat de gevolgen zijn, hoe je het kan aanvullen, en wat de oorzaak kan zijn.

Magnesiumtekort: dit moet je er over weten

Magnesium stimuleert en ondersteunt verschillende lichaamsprocessen. Omdat ons lichaam zelf geen magnesium aanmaakt is het noodzakelijk om dit mineraal via voeding en/of andere bronnen binnen te krijgen. Ongezond eten is een van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort. Magnesiumtekort is in west-europa een steeds groter wordend probleem en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schrijft dat zeker 20 procent van de volwassenen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet haalt. In Amerika zou dit al 60% van de volwassen bevolking zijn.

Wat zijn de gevolgen van een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kent uiteenlopende symptomen en klachten. Vooral sporters, zwanger vrouwen, vrouwen in de overgang en mensen met medicatiegebruik hebben een verhoogd risico op een magnesiumtekort. De meest voorkomende klachten en symptomen van een tekort aan magnesium zijn:

  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Meer last van menstruatiepijn
  • Koude handen en voeten
  • Spierkramp en spierpijn
  • Hoofdpijn en migraine
  • Verlaagd libido
  • Stress

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium heeft dus een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen. Het stuurt bijvoorbeeld de gehele stofwisseling aan en is noodzakelijk voor groei- en energiewinning. Het is daarom ook niet gek dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium hoger ligt bij onder andere sporters, zwangere vrouwen of medicatiegebruikers. Het vermogen om ons zenuwstelsel tot rust te brengen, ons uithoudingsvermogen kracht te geven en een bijdrage te leveren aan de versterking van de botten. Enkele voordelen van magnesium zijn:
  • Verbetering van de sportprestaties
  • Verbeteren van lichamelijke processen
  • Herstelt de functie van insuline
  • Ontstekingsremmende werking
  • Verlagen van de bloedruk
  • Vermindering van PMS-klachten
  • Voorkomt migraine
  • Bot ontwikkeling
  • Anti-stress
Magnesiumolie-sportschool

Wat is de oorzaak van een magnesiumtekort?

Wanneer het lichaam “overuren” draait wordt er meer magnesium verbruikt om de lichaamsprocessen te ondersteunen en is er ook meer magnesium nodig. Naast ongezond eten is overbelasting van het lichaam of de processen dan ook een belangrijke factor bij een magnesiumtekort. Ook het drinken van koolzuurhoudende frisdranken zorgt voor een tekort aan magnesium. Koolzuurhoudende dranken bevatten vaak veel fosfaten, deze fosfaten binden zich met magnesium en zorgen ervoor dat het magnesium niet meer wordt opgenomen door het lichaam. Andere oorzaken voor een verhoogde behoefte aan magnesium zijn het drinken of eten van suikerhoudende voedingsmiddelen, veel cafeïne, veel stress, een recente operatie of ziekte.

Magnesiumtekort aanvullen?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je dagelijks de juiste hoeveelheid magnesium binnen krijgt. Idealiter wordt de magnesium gehaald uit voeding zoals bananen, granen, noten, abrikozen en groene groenten zoals spinazie. Andere mogelijkheden om magnesium aan te vullen zijn het nemen van voedingssupplementen of, beter nog, door opname via de huid met magnesiumolie. De menselijke huid is transdermaal, wat inhoudt dat het lichaamseigen stoffen doorlaat. In magnesiumolie zit de werkzame stof magnesiumchloride. Magnesiumchloride is een lichaamseigen stof die snel door de huid wordt opgenomen en rechtstreeks naar de cellen en bloedbanen gaat.

Hoeveel magnesium mag je per dag gebruiken?

Gemiddeld heeft een mens ongeveer 400 milligram magnesium per dag nodig, maar dit is voor ieder persoon anders. Zo heeft de gezondheidsraad voor volwassen mannen 300 tot 420 mg magnesium per dag aanbevolen en voor vrouwen 250 tot 350 mg. Een teveel aan magnesium kan geen kwaad, het lichaam stoot een overvloed aan magnesium af. Om precies te weten hoeveel magnesium je nodig hebt is het noodzakelijk om je voedingsschema in kaart te brengen of bloed te prikken en met een huisarts of diëtiste te bepalen welke aanvulling er nodig is.

Zelf aan de slag

De juiste inname van magnesium is erg belangrijk voor zowel lichaam als geest. Helaas eet niet iedereen even gezond en daarom kan het nodig zijn om middels andere manieren magnesium binnen te krijgen. Niet voldoende magnesium binnen krijgen kan stress, vermoeidheid en spierpijn tot gevolg hebben. Ons artikel gelezen en heb je vragen of opmerkingen? We lezen het graag in de comments!

Geschreven door:

Reageren