Medicine ball vs wall ball en slam ball

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
Gewichtsballen zijn er in vele verschillende soorten, gewichten en maten. Misschien heb je ze wel eens gezien in de sportschool of bij de fysio. De ballen worden gebruikt voor onder andere stabiliteitsoefeningen en krachtoefeningen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een medicine ball, wall ball en slam ball?


Medicine ball

Een medicine ball is een sterke en dikke bal. Vanbinnen bestaat de medicijnbal uit kurk, haar of kunststof. Maar vaak is hij ook gewoon gevuld met lucht. De buitenkant van de bal kenmerkt zich door een stevige, dikke rubberen laag. Deze schil van rubber zorgt voor het zware gewicht van de bal.

Qua uiterlijk en textuur lijkt een medicine ball ook wel op een basketbal. Echter zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. Een medicijnbal stuitert bijvoorbeeld een heel stuk minder en is zwaarder. Zo weegt een basketbal tussen de 300 – 500 gram, terwijl een medicine ball pas vanaf 1kg verkrijgbaar is. Het gewicht varieert vaak tussen de 1kg en 10kg.Bij de aanschaf van een medicijnbal is het belangrijk om te letten op het gewicht en handgrepen. Bij Matchu Sports koop je een medicine ball in de gewichten 1kg tot 5kg. Als beginner kun je het beste kiezen voor een bal tussen de 1kg en 3kg. Als elite sporter is de bal van 5kg de beste optie. De medicine ballen van Matchu Sports hebben echter geen handvaten, maar dit brengt alleen maar voordelen met zich mee. Lees op onze medicine ball categoriepagina welke medicijnbal jij moet kiezen!

Een medicijn bal is ideaal voor stabiliteitsoefeningen en komt daardoor vaak terug bij de fysiotherapeut. De hardheid van de bal maakt het mogelijk om met je volledige gewicht op de bal te leunen zonder dat de bal van vorm veranderd. Maar naast revalidatie zijn de ballen ook perfect te gebruiken voor het trainen van je core en spierkracht. De medicine ballen worden gebruikt voor onder andere standaard tiloefeningen, functional training en core work-outs. Maar daarnaast komen ze ook terug in oefeningen die je samen kunt doen, zoals sit-ups

Work-out met de medicine ball

Herhaal 5 keer:

  • 40s – Medicine ball squat to press
  • 20s – Rust
  • 40s – Medicine ball push up to knee (wissel van kant tussendoor)
  • 20s – Rust
  • 40s – Medicine ball high plank (rol de bal van de ene naar de andere hand)
  • 20s – rust
  • 40s – Medicine ball russian twist

Wall ball

Een wall ball is een variatie op de medicijnbal en wordt het vaakst toegepast bij crosstrainer. De wall ball heeft een zachtere schil dan de medicine ball en kan daardoor de schokken beter absorberen. Dat de bal zachter is heeft ook als voordeel dat de impact op je schouders gedempt wordt tijdens het vangen.

Een wall ball heeft vaak een diameter rond de 36 centimeter en is daarmee even groot als een gemiddelde strandbal. Maar hij is wel een heel stuk zwaarder, zo varieert het gewicht vaak tussen de 4kg en 12kg. Een grote diameter betekent ook een grote luchtweerstand. Dit is de reactiekracht van de lucht op het voorwerp. Je zal dus veel kracht nodig hebben om de bal snel en krachtig te gooien. Bij Matchu Sports koop je een wall ball met een diameter van 36cm en een gewicht van 6kg en 9k.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een wall ball gemaakt voor oefeningen waarbij ook de muur gebruikt wordt. Denk aan oefeningen zoals de wall throw, wall sit-up of wall squat. Alle oefeningen die met de verzwaarde bal uitgevoerd worden hebben in ieder geval gemeen dat de bal tegen de muur aangegooid wordt. Wall ballen maken het mogelijk om explosieve bewegingen te maken, met dus voornamelijk variaties op worpen.De bal is ook uitermate geschikt voor een high intensity training. Evenals met de medicine ball train je ook met de wall ball veel verschillende spiergroepen in slechts één work-out. De spiergroepen die aangepakt worden zijn je core, schouders, bilspieren en hamstrings.

Work-out met de wall ball

Herhaal 3 keer:

  • 50x – Wall ball shots
  • 30s – Rust
  • 800m – Wall ball run
  • 30s – Rust
  • 30x – (plyo)box jumps

Slam ball

Een slam ball wordt ook wel een dead ball genoemend en is er speciaal voor gemaakt om met een keiharde klap op de grond gegooid te worden. De bal heeft géén stuitereffect en zal dus plat op de grond blijven liggen. Vandaar de naam dead ball. Een slam ball is aan de buitenkant gemaakt van een versterkte rubberen schil. Vanbinnen is de bal gevuld met korrels, meestal zandkorrels, om het stuiteren tegen te gaan. Slam ballen hebben vaak een diameter tussen de 20 – 30 cm en zijn in vele verschillende gewichten te koop. Het laagste gewicht is 3kg en dit kan oplopen tot wel 100kg.

Oefeningen die met een slam ball uitgevoerd worden hebben vrijwel altijd het gooi-element erin zitten. De bal wordt echter ook gebruik tijdens squats, lunges en jumps, maar is het meest effectief wanneer er gooi oefeningen uitgevoerd worden. Belangrijk bij deze explosieve oefeningen is dus wel dat de bal niet stuitert.

Een veelvoorkomende oefening met de slam ball is de Ball Slams. Hierbij til je de bal eerst boven je hoofd om hem vervolgens met een flinke kracht op de grond te gooien, dan pak je de bal middels een squat beweging weer op en herhaal je de oefening. Deze oefening draagt bij aan het verbeteren van je conditie en algehele kracht. Je pakt zowel je bilspieren, rug, kuiten, quads, buikspieren, triceps en schouders aan met slechts één oefening.

Work-out met de slam ball

Herhaal 5 keer:

  • 20x – Ball slams
  • 30s – Rust
  • 10x – Slam ball lunges
  • 30s – Rust
  • 20x – Single arm slams (wissel van arm tussendoor)
  • 30s – Rust
  • 30s – Slam ball wall sit
Slam ball oefeningen

Het verschil tussen de medicine, wall en slam ball

Een medicine ball, wall ball en slam ball zijn dus drie verschillende ballen met elk hun eigen doel. De medicijnbal wordt bijvoorbeeld vaak toegepast door fysiotherapeuten en is geschikt voor stabiliteitsoefeningen. Maar je gebruikt hem ook voor het trainen van je core en spierkracht. De wall ball is een stukje groter maar tegelijkertijd ook zachter dan de medicine ball. Dit zorgt ervoor dat de schokken beter geabsorbeerd worden. Met een wall ball voer je gemakkelijker explosieve oefeningen uit en is perfect om mee tegen de muur te gooien. De slam ball kenmerkt zich door het feit dat hij plat op de grond valt, nadat je hem gegooid hebt. Kortom het grootste verschil is dat een medicine ball stuitert, een wall ball ideaal is voor crosstrainer en de slam ball dood op de grond valt.

Zelf aan de slag

Hebben we je geïnspireerd om met de medicine ball of wall ball aan de slag te gaan, maar heb je deze nog niet in huis? Bekijken dan eens ons aanbod. En om het je helemaal makkelijk te maken hebben we er ook nog eens een keuzehulp bijstaan! Mocht je dan ook nog eens opzoek zijn naar nog meer oefeningen die je met de medicine ball en wall ball uit kunt voeren? Kijk dan op onze oefeningen pagina!


Geschreven door:

Reageren