Bulken en cutten: dit moet je erover weten

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis
‘Bulken’ en ‘cutten’ zijn twee fitness-termen die je misschien wel kent. Het zijn belangrijke onderdelen van de levensstijl van mensen die serieus bezig zijn met spieropbouw. Maar wat is het precies en waarom doen deze mensen het? Dat gaan we je vertellen!Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bulken is te veel eten en cutten is te weinig eten. Oftewel, aankomen en afvallen. Nou is dit natuurlijk wel erg kort door de bocht dus gaan we daar wat uitgebreider op in.

Wat is bulken?

Bulken is afgeleid van het Engelse woord ‘bulk’, wat zoiets betekent als massa of omvang. Bulken houdt dus in dat je jouw lichaamsmassa wilt vergroten, spiermassa welteverstaan. Hoe doe je dit? Door te zorgen dat je calorie-inname hoger is dan je caloriebehoefte. In dit artikel vertellen we je uitgebreid hoe je jouw caloriebehoefte uitrekent. Bulken betekent niet dat je alles naar binnen kan stouwen dat binnen handbereik is, tenzij het je niets uitmaakt dat je dik wordt natuurlijk. Met ongeveer 200 tot 500 calorieën boven je dagelijkse behoefte zit je goed. Als het goed is kom je zo geleidelijk aan. Kom je 200 tot 500 gram per week aan dan zit je ongeveer goed. Kom je niet of meer dan een halve kilo per week aan? Dan moet je opnieuw je caloriebehoefte berekenen. Om zo goed mogelijk je progressie bij te houden kan je het beste wekelijks op de weegschaal gaan staan. Doe dit elke week op hetzelfde moment onder dezelfde omstandigheden, zondagochtend na je eerste toiletbezoek bijvoorbeeld.

rick-de-pauw-bulken-en-cutten
Hoewel bulken bedoeld is om zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen, zal je waarschijnlijk ook wel wat vet aan zetten. Dat is ook de reden dat bulken hand in hand gaat met cutten. Geen zin in cutten? Dan kan je ook clean bulken. Met een clean bulk verhoog je de calorie-inname niet zoveel als met een gewone bulk. Met een minimaal calorie-overschot (100 tot 200 calorieën) voorkom je de aanzet van vet maar bouw je wel spieren op. Het is een langzamere methode die meer discipline vereist omdat de voeding iets strakker moet worden bijgehouden.Bij zowel een gewone bulk als een clean bulk is het verstandig om een bulkschema te maken. Hierin zet je per maaltijd hoeveel calorieën je binnen moet krijgen en welke verhouding van macro’s (vet, eiwit, koolhydraten). Je kan ook aan het begin al elke maaltijd van de week plannen. Op deze manier hoef je er niet meerdere keren over na te denken en kun je meal preppen. Een meal prep houd in dat je van tevoren meerdere maaltijden klaarmaakt zodat je niet elke dag druk bent met koken.

Bulken heeft meerdere merkbare effecten. Behalve dat je spiermassa aan komt zal je ook merken dat je harder en zwaarder kan trainen. Dit komt doordat je lichaam de hele dag een overschot aan energie (calorieën) heeft.

Bulken is een periode waarin je spiermassa opbouwt. Dit doe je door meer calorieën te eten dan je verbruikt op een dag. Deze extra calorieën voorzien de spieren van brandstof om meer massa en kracht op te bouwen. De term wordt voornamelijk gebruikt door fanatieke krachtsporters.

Wat is cutten?

Ook cutten is afgeleid uit het Engels, namelijk van het woord ‘cut’. Het komt erop neer dat je gaat afvallen om het tijdens de bulk aangezette vet weg te ‘cutten’. Zoals je wel weet val je af door minder te eten. Je verlaagt je calorie-inname tot onder je caloriebehoefte. 200 tot 500 calorieën onder je behoefte is voldoende. Met een groter tekort val je sneller af maar verlies je ook veel spiermassa. Als je wekelijks ongeveer een halve kilo afvalt, zit je goed. Tijdens het cutten is regelmatig eten extra belangrijk! Je kan beter 6 kleinere maaltijden eten dan 3 grote. Door regelmatig te eten heeft je lichaam de hele dag voedingsstoffen en voorkom je de afbraak van spieren.

Mocht je geen zin hebben in minder eten dan kan je ook je caloriebehoefte verhogen. Dit doe je door (meer) cardio toe te voegen aan jouw trainingsschema. Behalve extra cardio is het niet nodig om je trainingsschema helemaal om te gooien. Hoewel je geen spiermassa zult aanzetten tijdens het droogtrainen, is het wel van belang je spieren voldoende te prikkelen. Je hoeft niet opeens 100 herhalingen te doen tijdens het squatten. Houd het aantal herhalingen gewoon tussen de 8 en 12. Blijf jezelf wel pushen om alles uit je trainingen te halen.

Ook voor het cutten is het het handig om een cutschema te maken. Doe dit op dezelfde manier als het bulkschema. Het voordeel hiervan is dat je er maar een keer per week druk mee bent in plaats van elke dag.

Cutten is een periode waarin je jouw vetpercentage probeert te verlagen. Dit wordt ook wel droogtrainen genoemd. Door minder calorieën te consumeren dan je verbruikt, verbrand je overtollig vet. Het doel van cutten is vet verbranden en zoveel mogelijk spiermassa te behouden.

Meten is weten

Zowel bij bulken als bij cutten is het belangrijk om je resultaten te meten. Je wilt ten slotte weten of je op de goede weg bent en zo niet, of je je plan moet bijstellen. De weegschaal en spiegel zijn goede graadmeters maar wil je er echt alles uit halen, dan is het aan te raden om ook met een meetlint je lichaamsmaten bij te houden. Het gewicht zegt namelijk niet zo veel over spiermassa. Ook een huidplooimeter is handig. Het doel van cutten is niet per se gewicht verliezen maar je vetpercentage verlagen. Met een huidplooimeter meet je op verschillende plekken op je lichaam de dikte van de huidplooi. Met deze resultaten kun je redelijk makkelijk zelf je vetpercentage meten.

Wanneer bulken?

Bulken doe je, zoals je nu weet, om spiermassa op te bouwen. Door meer te eten dan je nodig hebt én hard te trainen, bouw je aan die keiharde spieren. Wanneer begin ik met bulken? Deze vraag krijgen we vaak. Hier is geen eenduidig antwoord op omdat het van afhangt van wensen, doelen en voortgang die bij iedereen anders zijn. Wel is het zo dat veel mensen bulken in de koude maanden omdat ze dan toch niet op het strand hoeven te shinen. De lengte van je bulk is afhankelijk van je doel. Hoe langer je bulk, hoe meer spier je opbouwt. Het gevaar is alleen wel dat je vetpercentage te hoog wordt en je dus lang moet cutten.

Wanneer cutten?

Na een bulkperiode wordt er door veel sporters een cut gedaan om hun vetpercentage te verlagen zodat ze goed droog zijn. Veel mensen willen in de zomer droog zijn vanwege het strandseizoen. Wanneer je moet beginnen met cutten hangt af van de doelen die je hebt wat jouw huidige staat is. Wanneer je een hoog vetpercentage hebt en je wil droog worden, zul je langer moeten cutten dan iemand die in de winter een cleanbulk heeft gedaan. Maar net als met bulken is ook de start van de cut afhankelijk van jouw doelen.

Wil je beginnen met bulken of cutten? Vragen hierover kan je ons altijd stellen in de comments. We helpen je graag verder!

Geschreven door:

Reacties

 • Reactie: Bulken en cutten: dit moet je erover weten

  Trouwens ik ben 16 jaar oud en ik weeg 87 kg dus zal het niet beter zijn als ik begin met cutten of met bulken?

  Mustafa   |  
  • Reactie: Bulken en cutten: dit moet je erover weten

   Hoi Mustafa,

   Leuk dat je de eerste stappen aan het zetten bent in jouw fitness journey. Ik kan me voorstellen dat alle informatie op internet nogal verwarrend is en dat je ook graag zo snel mogelijk, zo veel mogelijk resultaat wil.
   Ik weet niet hoe lang je bent, maar waarschijnlijk ben je met 87kg een grote vent voor iemand van 16 jaar. Daarom zou ik me niet te veel richten op het bulken zelf, maar je eerst lekker op het trainen te focussen. Ik denk dat het goed is om je te focussen op het bouwen van krachten hierbij de juiste dingen te eten. De massa heb je al wel.
   Wij hebben een generator waarmee je gratis een trainingsschema kunt maken. Deze vind je via deze link.
   Het schema dat hier uit rolt is echt perfect om mee te beginnen. Google ook eens op “progressive overload”. Dit moet je toepassen op het schema dat eruit rolt. Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord gehad. Heel veel succes!

   – Gianni

   Gianni - Matchu Sports   |  
 • Reactie: Bulken en cutten: dit moet je erover weten

  Hé,

  Ik heb een vraagje ik wil weten of ik moet cutten of ik moet bulken mij doel is om gespierder en groter te worden uiteindelijk.
  Ik weeg nu 83 kilo en ben 1.85

  Mikel   |  
  • Reactie: Bulken en cutten: dit moet je erover weten

   Hi Mikel,

   Ik ga even puur uit van de volgende twee dingen:

   1. Je weegt 83 kg met een lengte van 1.85cm. Je bent zeker niet te zwaar
   2. Jouw doel is om groter en gespierder te worden. Hiervoor heb je een calorie overschot nodig.

   Uiteraard kan het gecompliceerder liggen, dus als je het zeker wil weten zou je het met een personal trainer moeten overleggen.
   Als ik echter alleen op deze twee punten uitga, zeg ik dat je kunt gaan bulken.
   Heb je ook al naar ons artikel: Je caloriebehoefte berekenen doe je zo gekeken? Hier zit een handige calculator bij waarmee je jouw caloriebehoefte kunt berekenen.
   Let the gains begin!

   Zet hem op 🙂

   Gianni - Matchu Sports   |  

Reageren

Gerelateerd