Leren touwtje springen: Zo doe je het!

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Je ziet het overal. In het park, in de sportschool, op televisie of misschien zelf thuis. Het springtouw, ook wel ‘jump rope’ genoemd, is een handige en leuke manier om jouw lichaam in een betere vorm te krijgen en jouw conditie te versterken. Maar hoe moet het nou precies? Leren touwtje springen is makkelijker dan je denkt.

In dit artikel zullen wij de belangrijkste stappen uitleggen zodat jij in no-time touwtje springen onder de knie hebt!

Het juiste springtouw

Is de juiste lengte bij je springtouw belangrijk? Jazeker! Door een te lang springtouw te gebruiken creëer je een slechte coördinatie en verbruik je meer energie. Met een te klein springtouw ga je al snel merken dat je te hoog moet springen, met je knieën je te ver ingebogen en dus verbruik je ook meer energie dan nodig is. Kijk daarom altijd eerst of het springtouw dat je gaat gebruiken de goede lengte heeft.

In ons artikel hoe lang moet een springtouw zijn vind je welke lengte het beste is voor jou!

Stap 1 – Springtouw naast je zij

Je hebt bij touwtje springen techniek nodig. Dat is dan ook de basis van het springen. Om te beginnen leer je eerst springen met het touw naast je. Het klinkt misschien een beetje suf maar hiermee oefen je de coördinatie bij het springen.

Pak beide handvatten vast met 1 hand en hou deze hand naast je zij ter hoogte van je heupen.
Begin met springen en probeer bij het springen niet af te wijken van je beginpositie. Een kleine knik in je knieen is prima, zorg dus niet dat je te diep door je knieën gaat.

Veel van de techniek zal vanuit je polsen komen dus laat je polsen daarom ook mee bewegen.
Draai met het touw en zorg dat het touw naast je blijft bewegen. Natuurlijk wil je uiteindelijk over het touw springen, dus beeld je dat ook in. Elke keer wanneer het springtouw de grond raakt hoor je een ‘tik’.

Elke keer nadat je deze ‘tik’ hoort, zorg je dat je 1 keer springt. Dit doe je snel achter elkaar aangezien het touw met een snel tempo naar beneden komt.
Probeer dit voor 30 seconden lang en herhaal dit 3 keer. Gaat dit goed? Ga dan naar stap 2!

Vind je dit te lastig en lukt het niet? Probeer dan een tussensprong te maken. Zo gaat het iets langzamer en zul je het ritme sneller onder de knie krijgen. Een tussensprong doe je telkens nadat je een sprong ‘over’ het touw hebt gedaan.

Stap 2 – Springen met een tussensprong

Voor sommigen zal deze stap niet nodig zijn als je het ritmegevoel van de eenzijdige sprong al onder de knie hebt. Voor degene die daar nog moeite hebben lees verder. Leg het touw achter je neer en houd met beide handen een handvat vast. vanuit je polsen en je armen zorg je dat het touw een volledige draai maakt.

De eerste draai van het touw zul je met 1 sprong moeten maken. Dit komt omdat het touw dan nog niet genoeg vaart heeft om in 2 sprongen te maken. na de eerste sprong maak een kleine tussensprong voordat je weer over het touw springt.

Dit kan je helpen omdat het touw dan een stuk langzamer hoeft te gaan. zodra je dit onder de knie hebt zal stap 3 erg makkelijk zijn!

Stap 3 – Single unders

Nu je het ritmegevoel hebt en je weet wanneer je het beste kunt springen gaan we het springtouw gebruiken bij een single under. Een single under is een enkele sprong, met een enkele draai aan het springtouw. Per sprong gaat het touw 1 keer rond.

Net als bij stap 2 leg je het touw achter je neer met de handvatten in beide handen. Zo kan je een volledige eerste draai maken en zal je makkelijker over het touw springen. Denk eraan voordat het springtouw de grond raakt te springen, zo ben je precies op tijd en zal het touw bij elke sprong mooi onder je voeten doorzwaaien. Het blijven maken van een mooie, volle draai is belangrijk.

De eerste keren zul je even zoekende zijn naar het juiste tempo van het touw, maar als je stap 1 goed hebt uitgevoerd zal dat geen probleem zijn. Bij een single under hoef je ook niet hoog te springen. Het is vooral belangrijk dat je op hetzelfde tempo blijft springen en niet te ver je knieën buigt.

Mocht dit nog te lastig zijn, probeer dan eerst stap 2. Een tussensprong wordt door veel mensen gezien als een makkelijke manier om te leren touwtjespringen.

Stap 4 – Variaties

Bij touwtje springen zijn er veel verschillende variaties. Die zijn er om het bijvoorbeeld leuker te maken, of misschien wel moeilijker. Daarnaast dienen sommige variaties beter als een warming-up, terwijl de andere variatie juist ideaal is om na je training te doen!

Een variatie die erg bekend is in de Crosstraining wereld is de double under. Je raadt het al: bij deze variatie draait je springtouw twee keer een vol rondje voordat je voeten de grond raken!
Dit is mogelijk door heel snel met het touw te draaien en een goede timing te hebben.
Je maakt gebruik van de kracht in je benen en springt hoog in de lucht zodat het touw 2 keer eronder door kan.

Leren touwtje springen: zelf aan de slag!

Als het goed is, weet je nu wat je moet doen om te leren touwtje springen. Ben je benieuwd naar meer van zulke uitdagende en leuke oefeningen? Bekijk dan ons artikel over springtouw oefeningen! Wil jij alles weten over het springtouw? Bijvoorbeeld hoe vaak per week voldoende is, welke oefeningen het beste zijn, wat de voordelen er zijn en ga zo maar door? Kijk dan naar onze ultieme gids voor touwtje springen.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd