Een van de mooiste dingen aan reizen is het lekkere eten. Veel landen hebben een interessante keuken die wij met alle liefde aan een grondige inspectie onderwerpen. We begrijpen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om te reizen, maar met deze recepten haal je het buitenland naar jouw eigen eettafel!
Er zijn zoveel verschillende keukens met diverse gerechten dat het zonde is om vast te houden aan de standaard aardappelen-groente-vlees of rijst-kip-broccoli. Eten kan je laten wegdromen naar een exotische bestemmingen of brengt mooie herinneringen omhoog van gemaakte reizen. Onze liefde voor eten en de verschillende keukens delen we graag met je. Daarom nemen we je in dit artikel mee op wereldreis door 9 verschillende keukens.
Italiaanse avocado panzanella
Onze reis begint in Italië, het land van de pasta en pizza. Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft de Italiaanse keuken veel meer te bieden. Wij maakten panzanella. Dit is een salade met brood. Oorspronkelijk was het bedoeld om oud brood niet weg te hoeven gooien. Door het vocht uit de groenten en vinaigrette wordt het brood weer smakelijk.
- Bereidingstijd: 20 min.
- Calorieën: 264 kcal
- Vetten: 31,4 gr
- Koolhydraten: 31,4 gr
- Eiwitten: 6,4 gr

Griekse feta dip

Griekenland staat bekend om gerechten zoals souvlaki en moussaka maar ook feta kennen de meeste mensen wel. Deze witte kaas is gemaakt van schapenmelk en wij maakten er een dip mee. Lekker als bijgerecht of om op tafel te zetten met wat rauwkost, olijven en stukken brood. Dat is weer eens wat anders dan het bakje humus! Bekijk de Griekse fetadip.
- Bereidingstijd: 5 min.
- Calorieën: 278 kcal
- Vetten: 26,6 gr
- Koolhydraten: 4,4 gr
- Eiwitten: 10,1 gr
Noord-Afrikaanse eieren
Na Griekenland reizen we door naar Afrika. Hier vinden we een heerlijk gerecht met gepocheerde eieren. Dit wordt ook wel Shakshuka genoemd. Het gerecht is bekend uit Tunesië maar ook de Arabische keukens kent dit gerecht. Het zijn gepocheerde eieren in een tomatensaus waar verschillende groenten en kruiden aan worden toegevoegd. Met een lekker broodje erbij is dit een prima ontbijtje of lunchgerecht.
- Bereidingstijd: 15 min.
- Calorieën: 216 kcal
- Vetten: 7,3 gr
- Koolhydraten: 23,5 gr
- Eiwitten: 12,7 gr

Libanese kipwraps

In het Midden-Oosten stoppen we in Libanon voor kipwraps. In dit recept hebben wij voor wraps gekozen in plaats van het gebruikelijke flatbread. Dit is namelijk een stuk moeilijker te vinden. Wat de Libanese kipwraps bijzonder maakt, is de marinade voor de kip. Hier zit piment doorheen en geeft een unieke smaak aan het gerecht.
- Bereidingstijd: 20 min.
- Calorieën: 487 kcal
- Vetten: 17,1 gr
- Koolhydraten: 43,8 gr
- Eiwitten: 37 gr
Vietnamese lenterolletjes
Wie wel eens in Vietnam is geweest kent ze wel; de lenterolletjes. Rolletjes gemaakt met rijstvellen in plaats van met filodeeg. Ze worden in tegenstelling tot loempia’s niet gefrituurd en dit maakt ze een stuk gezonder. Elke hap is een smaakexplosie van gekruid gehakt en verschillende groenten. Nadat we er in Vietnam flink wat van hebben gegeten wilden we dit zelf ook wel eens proberen te maken. Zo is dit recept metvietnamese lenterolletjes ontstaan.
- Bereidingstijd: 35 min.
- Calorieën: 216 kcal
- Vetten: 7,3 gr
- Koolhydraten: 23,5 gr
- Eiwitten: 12,7 gr

Hawaiiaanse poké bowl

Poké is een traditioneel Hawaiiaans recept dat wordt geserveerd in een kom (in het Engels bowl), vandaar de naam. Het gerecht draait om verse vis en groente meestal aangevuld met rijst. Een poké bowl valt of staat echt bij de vis die je gebruikt. Ga naar de visboer en scoor daar een mooie zalmmoot of een stuk tonijn. Een poké bowl is een lekker gerecht dat makkelijk is aan te passen aan jouw behoeftes. Verminder de hoeveelheid rijst om minder calorieën binnen te krijgen. Vergroot de hoeveelheid vis voor meer eiwitten.
- Bereidingstijd: 15 min.
- Calorieën: 396 kcal
- Vetten: 12,6 gr
- Koolhydraten: 43,1 gr
- Eiwitten: 28,2 gr
Caribische bakbanaan met bonensalade
Laten we het even over de bakbanaan hebben. Dit is nou typisch een ingrediënt dat we met z’n allen vaker zouden moeten gebruiken. De bakbanaan is heel anders dan de “gewone” bananen die je gewend bent. Bakbananen bevatten meer zetmeel en koolhydraten dan gewone bananen en zijn daardoor niet romig, zoals je misschien gewend bent. Een bakbanaan kun je ook niet rauw eten en is eigenlijk meer een mix tussen een aardappel en een banaan. Bakbananen zitten vol met vitamines en mineralen, zoals vitamine B, C, A, ijzer, magnesium en kalium. Super gezond dus! In het Caribisch gebied wordt de bakbanaan op verschillende manieren gegeten. Wij vulden ze met een bonensalade. Dit bakbananen recept zit vol vezels en is ook nog eens geschikt voor vegans.
- Bereidingstijd: 35 min.
- Calorieën: 401 kcal
- Vetten: 8,6 gr
- Koolhydraten: 80,9 gr
- Eiwitten: 11 gr

Mexicaanse bonensoep

De Mexicaanse keuken heeft meer te bieden dan taco’s en tortilla’s. Ook soep wordt veel gegeten. Deze soep vult goed door de bonen die erin zitten en door de kip is het ook nog eens eiwitrijk! Het voordeel van soep is ook dat je het makkelijk in grote hoeveelheden kan maken en kan invriezen. Ideaal voor de mealprep dus.
- Bereidingstijd: 30 min.
- Calorieën: 439 kcal
- Vetten: 17,7 gr
- Koolhydraten: 40,8 gr
- Eiwitten: 33 gr
BBQ-kip taco’s
Na Mexico Gaan we naar de Verenigde Staten. Een belangrijk deel van de Amerikaanse keuken is Tex-Mex, Texaans-Mexicaans. De vele Mexicaanse immigranten hebben flink hun stempel gedrukt op de Amerikaanse keuken wat heeft geleid tot, in onze ogen, briljante gerechten. Zo ook deze BBQ-kip taco’s. De BBQ-saus gaat goed samen met de gerookte kip en diverse groenten waarmee je de taco’s vult.
- Bereidingstijd: 35 min.
- Calorieën: 401 kcal
- Vetten: 8,6 gr
- Koolhydraten: 80,9 gr
- Eiwitten: 11 gr

Zelf de keuken in!
Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met gezonde recepten vanuit de hele wereld. Uiteraard hebben we nog veel meer gezonde recepten voor je. Smoothies, snacks, lunch- en dinerrecepten. Neem maar eens een kijkje op onze receptenpagina. Nu zijn we wel benieuwd: wat is jouw favoriete keuken?