6 tips om meer energie te krijgen om te sporten

Premium sports gear
Gratis verzending vanaf €40,-
Laagste prijsgarantie
Zo t/m vr voor 21.30 besteld, morgen in huis

Heb jij vaak te weinig energie en wil je weten wat de gevolgen zijn? Energie speelt een belangrijke rol als het gaat om sporten, of dit nou intensief is of niet. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat jij niks onderneemt op een dag. De Oerkracht pre-workout geeft een energieboost voor een training, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere oplossingen.

Af en toe is moe zijn geen probleem, dit kan dan komen doordat je misschien 1 keer laat naar bed bent gegaan. Als je hier vaker last van hebt kan het liggen aan je levensstijl, slechte voeding of door constante slaaptekort. Naast fysieke oorzaken zijn er ook genoeg psychische oorzaken, zoals stress, slechte humeur of een depressie. Het is daarom belangrijk om hier bewust over na te denken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe jij ervoor kan zorgen dat je genoeg energie krijgt om te gaan sporten.

gevolgen van weinig energie

Energietekort is iets waar veel mensen last van hebben. Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen hiervan zijn. Als je te weinig energie hebt voert je lichaam bepaalde taken niet meer uit. Als deze taken niet meer worden uitgevoerd kan het invloed hebben op je focus, aandacht, gezondheid en kan het ervoor zorgen dat je geen motivatie hebt om te sporten.

De gevolgen hiervan zijn moeilijk te zien omdat veel mensen hier last van hebben en het dus als normaal wordt gezien, terwijl het veel nadelen met zich mee brengt. Een gebrek aan energie kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe krijg je meer energie om te sporten?

Nu de gevolgen duidelijk zijn is het goed om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat jij deze gevolgen niet hebt. Maar hoe doe je dat? Hier zijn 5 tips over hoe je meer energie krijgt.

1. Voedsel en energie

Er zit energie in voedingsmiddelen. Een gezond eetpatroon zorgt er niet alleen voor dat je gezonder leeft maar geeft je ook energie. Een maaltijd die energie geeft moet bepaalde voedingsstoffen bevatten. Een energiek maaltijd bevat: langzame koolhydraten met een lage glycemische index samen met eiwitten en gezonde vetten.

Vitamines en mineralen kunnen ook niet ontbreken in een goede maaltijd. Vitamine B en Vitamine C hebben invloed op je energiestofwisseling. Vitamines zijn makkelijk aan te vullen met pillen. Het helpt om een vast eetpatroon te hebben en om op lange termijn energie te krijgen.

2. Drink water

Door water te drinken help je het lichaam om je spieren en andere delen in het lichaam te stimuleren om optimaal te presteren. Het heeft slechte gevolgen voor je gezondheid als je niet genoeg water drinkt. Het veroorzaakt een tekort aan concentratie, minder goed werken van je brein, een slecht humeur en heeft impact op je energielevel. Het is daarom verstandig om minstens 6 tot 8 glazen water te drinken per dag.

3. Ontspanning en sport

Je hebt niet de hele dag energie, daarvoor heb je ook ontspanning nodig. Na een periode van ontspanning heeft je lichaam genoeg energie om te gaan sporten.

Als je niet genoeg ontspant en sport kan dit stress veroorzaken. Sporten is goed tegen stress, en een vermindering van stress zorgt voor energie. Uit onderzoek is gebleken dat als je 20 tot 30 minuten per dag sport je de rest van de dag minder stress hebt, daarom is het beter voor je stress om in de ochtend te sporten.

Het is onderzocht dat het helpt voor mensen die in een burn out zitten om niet prestatiegericht te sporten en genoeg rust te nemen. Conclusie: sporten helpt tegen stress.

4. Beweeg meer

Om te gaan bewegen terwijl je weinig energie hebt klinkt misschien tegenstrijdig. Toch is het zo dat je je energieker voelt als je fitter bent. Je moet daarbij wel oppassen dat je niet te veel traint en te weinig rust hebt, dit kan namelijk resulteren in langdurige energie tekort.

5. Zonlicht

Zonlicht levert energie op. Dit is niet alleen het geval bij zonnepanelen. Ook voor mensen is de zon een energiebron. De zon bevat namelijk vitamine D wat je energie geeft. Ook krijg je het hormoon serotonine binnen, dit zijn hormonen die ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt en je stemming wordt er door verbeterd.

De zonlicht in de ochtend kan je energie verhogen voor de rest van de dag, probeer dus ook s’ochtends naar de zon te gaan zodat je de rest van de dag energieker bent.

meer-energie-zonlicht

6. Nachtrust

Naast genoeg zonlicht is nachtrust ook erg belangrijk. Ga daarom als je s’avonds geen energie meer hebt vroeg naar bed en vermijd 1 of 2 uur schermtijd voor het slapen. Zo heb je meer energie in de ochtend en kan je de dag goed beginnen.

Het werkt alleen als je een vast ritme aanhoudt en niet gaat snoozen. Snoozen onderbreekt namelijk het slaapritme en zorgt ervoor dat je alsnog na 8 uur slapen moe wakker wordt. Het kan ook helpen om in het weekend alsnog je vaste ritme aan te houden, dit zorgt er namelijk voor dat je maandag minder moeite hebt om uit bed te komen.

Voldoende slaap gaat hand in hand met je energieniveau. Genoeg slapen en rusten zorgen ervoor dat je je energieker en fitter voelt.

Conclusie

Welke sport je ook wilt doen, hiervoor heb je energie nodig. Er zijn verschillende fysieke en psychische oorzaken waardoor je te weinig energie hebt. Je krijgt meer energie door langere tijd een gezond dieet te volgen.

Eten waar je energie van krijgt zijn bijvoorbeeld havermout, bananen, yoghurt, sesamzaadjes, kaneel en bonen. Ook supplementen en vitamines kunnen zorgen voor extra energie. Daarnaast is het altijd belangrijk om voldoende water te drinken, genoeg te ontspannen, meer te bewegen, zonlicht op te vangen en genoeg nachtrust te nemen.

Geschreven door:

Reageren

Gerelateerd